Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ЗАПОЧНА НАБИРАНЕ НА ПРЕБРОИТЕЛИ ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ 2021
От 15 септември започна набирането на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. Преброяване на населението и жилищния фонд.
В срок до 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване ще може да бъдат изтеглени от сайта на Националния статистически институт / https://www.nsi.bg/ Преброяване 2021  и в сайтовете на общините.
При предстоящото преброяване ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.
Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Разбира се, трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще бъдат с „работно време” от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Това е времето, през което те имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.
Всеки преброителен участък включва около 200-250 души и 80 жилища. Един контрольор ще координира работата и ще отговаря за няколко преброители. Заплащането на преброителите ще бъде индивидуално и ще зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради.

Дата: 29 септември 2020 Виж още...
ТЕСТ НА СИРЕНИТЕ В МОНТАНА НА 1 ОКТОМВРИ 2020 ГОДИНА
На 01 октомври 2020 г. от 11:00 ч. ще бъде проведен тренировъчен тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението. В тренировката са включени и интегрираните към Националната система Локални системи за оповестяване в Зоната за неотложни защитни мерки за оповестяване на АЕЦ „Козлодуй”.
Ще бъдат задействани крайните акустични устройства (сирени), като ще се излъчат акустични сигнали и гласова информация.  
Проверката е в изпълнение разпоредбите на Наредбата за условията и реда на функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.
Системата ще бъде задействана едновременно в Монтана и в градовете София, Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Русе, Смолян, Стара Загора, както и населените места, включени в интегрираните локални системи за оповестяване.
Тестът се провежда с цел проверка на техническото състояние на системата, повишаване уменията на длъжностните лица за задействане на системата и излъчване на информация на живо и обучение на населението за разпознаване на сигналите.

Дата: 28 септември 2020 Виж още...
СТАРТИРАХА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПОЧИСТВАНЕ И ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА ПЕСТИЦИДИ С ИЗТЕКЪЛ СРОК В СКЛАД В СЕЛО ДЪЛГОДЕЛЦИ, ОБЩИНА ЯКИМОВО
На 24.09.2020 г. стартираха дейностите, свързани с подготовката за унищожаването на пестициди с изтекъл срок, съхранявани години наред в поземлен имот частна държавна собственост, разположен в землището на село Дългоделци, община Якимово.
На мястото присъстваха Зам. областният управител на област Монтана -  Десислава Димитрова, Зам. кметът на община Якимово -  Константин Владов, Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите -  инж. Любомир Иванов, представители на Областна администрация Монтана, Общинска администрация Якимово, РИОСВ  Монтана, ОД „Земеделие“ Монтана, РД ПБЗН, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и служители на избраната френска фирма, която ще подготви сортирането, преопаковането и извозването на пестицидите до инсинератор за унищожаване на опасни отпадъци във Франция.

Дата: 24 септември 2020 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСДата: 21 септември 2020 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА И ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ БЯХА СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГЕОРГИ ДАМЯНОВО
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА И ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ БЯХА СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГЕОРГИ ДАМЯНОВОНа 21 септември в Къщата-музей „Георги Дамянов“ в община Георги Дамяново се проведе Тържествената сесия на местния Общински съвет по случай утрешния празник на общината. Сред официалните гости бяха Негово Високопреподобие свещеноиконом отец Стоян, Народния представител от 44-то НС  – инж. Дилян Димитров, г-жа Десислава Димитрова и г-н Цветко Цветков – Заместник областни управители, г-н Илия Илиев – Директор на Областно пътно управление, г-н Виктор Михайлов – Началник ПУ Георги Дамяново.
Г-жа Димитрова се обърна към присъстващите, като подчерта, че са видими резултатите след 6 ноември 2019 г., защото всички с общи усилия, упоритост и професионализъм работят така, че общината да се превърне в още по-привлекателно място за живеене, и да продължават да надграждат постигнатото до сега, което да им носи удовлетвореност.

Дата: 21 септември 2020 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА БЕШЕ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЛОМ
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА БЕШЕ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЛОМНа 17 септември, гр. Лом отбеляза своя духовен празник, който по традиция се чества в деня на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов, и тяхната майка София. Тържествената сесия се проведе в НЧ „Постоянство“ 1856 г. на крайдунавския град, а сред официалните гости бяха Негово Високопреосвещенство видинския митрополит Данаил, г-жа Десислава Димитрова – Заместник областен управител, д-р Елена Борисова – Директор РЗИ – Монтана и ст. Комисар Пламен Томов – Директор на ОД на МВР. В своите пожелания за здраве, сили, късмет, благоденствие и повече поводи за гордост, г-жа Димитрова се обърна към всички, като подчерта да имат Вяра в усилията им да превърнат Лом в още по привлекателен европейски град, икономически и културно-просветен център, Надежда за утрешния по-добър ден и Любов към ближните, защото само така ще постигнат големи успехи.  

Дата: 18 септември 2020 Виж още...
ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ В ОБЛАСТ МОНТАНА 16-22 СЕПТЕМВРИ
ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ В ОБЛАСТ МОНТАНА 16-22 СЕПТЕМВРИОбластна администрация Монтана участва в кампанията Дни на безопасността на пътя (SAFETY DAYS) съвместно с ОДМВР Монтана и ОУ „Иван Вазов“ град Вършец.
През 2020 г. Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL) предвижда кампанията, целяща да се намали до нула поне за един ден броят на загиналите при пътнотранспортни произшествия да се проведе като Дни на безопасността на пътя в периода 16-22 септември.
На 16 септември, обявен за Ден без загинали на пътя с мотото „Остани жив! Пази живота!“ в ОУ „Иван Вазов“ и на територията на град Вършец се проведоха редица мероприятия.
Денят започна с лекция по безопасност на движението на тема „Остани жив! Пази живота!“, която служители на Пътна полиция при РУ – Вършец изнесоха на децата от V-клас – бивши доброволци по програмата „Детско полицейско управление“. Акцент на лекцията беше, че отговорността за жертвите на пътя е обща и всеки трябва да прояви внимание, за да защити себе си и другите от инциденти и злополуки на пътя.

Дата: 17 септември 2020 Виж още...
ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНА КОМИСИЯ „ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ“
ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНА КОМИСИЯ „ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ“ На 16.09.2020 г. бе проведено редовно заседание на областна комисия „Военни паметници. След обсъждане комисията взе следните решения:
1.    Да бъде включен в Областния, респективно в Националния, регистър на военните паметници паметник на опълченеца Ангел Иванов Въцов в с. Бели Мел, община Чипровци, открит на 29.02.2020 г.
2.    Да изрази положително становище по предложението на община Георги Дамяново за изграждане на два нови военни паметника:
-    паметник на маестро капитан Камен Луков Пейнски – участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война в родното му село Копиловци – 9 160,00 лв без ДДС;
-    паметник /мемориал-триптих/, увековечаващ паметта на загиналите във войните жители на с. Дива Слатина – 4812,89 лв с ДДС.

Дата: 16 септември 2020 Виж още...
УНИЩОЖАВАНЕ НА ПРЕПАРАТИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ МОНТАНА
УНИЩОЖАВАНЕ НА ПРЕПАРАТИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ МОНТАНАДнес, 15.09.2020 г.  в поземлен имот частна държавна собственост в местност Градиняка, с. Бели мел, община Чипровци започна подготовката за унищожаването на изоставени пестициди, които са били съхранявани десетки години в рушаща се стопанска постройка. Това е част от започналите акции, организирани от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура.
На мястото пристигнаха министър Емил Димитров, Областният управител Росен Белчев и Зам. областният управител Десислава Димитрова, служители на Областна администрация и общинска администрация Чипровци, инж. Любомир Иванов директор на РИОСВ - Монтана и експерти, представител на ОДЗ – Монтана, РД ПБЗН, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и служители на избраната френската фирма, която ще подготви сортирането, преопаковането и извозването на пестицидите до инсинератор за унищожаване на опасни отпадъци във Франция.

Дата: 15 септември 2020 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСДата: 15 септември 2020 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСДата: 14 септември 2020 Виж още...
Заповед за прекратяване на конкурса на ВиК асоциацията


Дата: 3 септември 2020 Виж още...
ЕДНО ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ВЪЛЧЕДРЪМ
Със заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 85 от Протокол № 13/21.08.2020 г. на Общински съвет Вълчедръм. С посоченото решение общинският съвет променя вида на собственост на общински поземлен имот, ведно с построената в него едноетажна масивна сграда от публична в частна общинска собственост, който според предназначението си е училище. Решението е прието без изложени мотиви, фактически основания, в нарушение на изискването на чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК. Нарушен е и материалния закон и целта на закона. Законът, който е следвало да бъде приложен в случая е Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).  Именно там, в разпоредбата на чл. 305, ал. 1 и 2 са разписани условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да е налице валидно произнасяне по промяна характера на собствеността от публична в частна за имота на закрито общинско училище. За да се стигне до промяна статута на имот като процесния, следва да се премине през следния фактически състав, включващ в себе си: 1. Да се докаже, че имотът е загубил предназначението си на публична общинска собственост; 2. Да се спази разпоредбата на чл. 305 от ЗПУО. Липсата на становище на министъра на образованието и науката опорочава вземането на такова решение.

Дата: 3 септември 2020 Виж още...
ВРЕМЕННИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Заповед № РД-01-489 от 31.08.2020 г на министърът на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки от считано от 01.09.2020г до 30.09.2020г. Със заповедта може да се запознаете ТУК.


Дата: 2 септември 2020 Виж още...
Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL с кампания „Дни на безопасността на пътя“ в периода 16 – 22 септември 2020 г.
Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL с кампания „Дни на безопасността на пътя“ в периода 16 – 22 септември 2020 г.За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия. В Европа дневно, средно, 70 човека губят живота си на пътя.
През 2020 г. кампанията „Дни на безопасността на пътя“ ще се проведе в периода между 16 – 22 септември. Мотото е „Stay alive and save lives”, като за България е „Остани жив! Пази живота!“
Дните на безопасността за поредна година са подкрепени от Европейската комисия, изразявайки задоволство от съвместната работа и заявявайки надежда за подновяване на усилията на всички за постигане на благородната цел за намаляване жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Дата: 1 септември 2020 Виж още...