Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

Дата: 26 април 2019 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ ПРИСЪСТВА НА ТРЕТАТА ПОРЕДНА ДИСКУСИЯ НА ТЕМА АМ „ХЕМУС“
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ ПРИСЪСТВА НА ТРЕТАТА ПОРЕДНА ДИСКУСИЯ НА ТЕМА АМ „ХЕМУС“На 24.04.2019 г. в Ловеч стана ясно, че цялата АМ „Хемус“ може да бъде готова през 2023 г. Освен това започва строежът и на скоростния път Видин – Ботевград.
Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В града той участва в третата поредна дискусия за изграждане на инфраструктурния обект на тема „Магистрала „Хемус“ – новите 134 км“. В нея се включиха също председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев.
С промените в закона, които ще позволят съкращаване на сроковете за извършване на отчуждителни процедури, и при добра организация е напълно реалистично цялата автомагистрала „Хемус“ да бъде готова година по-рано от обявеното и по нея от София до Варна да се пътува през 2023 г.

Дата: 25 април 2019 Виж още...
Ден без асансьори 2019
Ден без асансьори 2019И тази година Областна администрация – Монтана с радост се включи в инициативата „Денят без асансьори“, която се проведе на 24-и април 2019 година. По традиция децата от танцова формация „Dance machine” при Младежкия дом в Монтана пристигнаха в сградата, символично запечатаха асансьора и направиха демонстрация на алтернативни начини за изкачване на стълбите.
Ден без асансьори (No Elevators Day) е глобална инициатива, която в България се координира от сдружение “BG Бъди активен”. Тя е част от целогодишната кампания NowWeMOVE, насочена към промотиране на активния начин на живот, посредством събития, свързани с физическата активност и спорта. В България кампанията се организира от 2012 г.

Дата: 24 април 2019 Виж още...
ОНЛАЙН КОНКУРС „ИМАМ БИЗНЕС ИДЕЯ!“
ОНЛАЙН КОНКУРС „ИМАМ БИЗНЕС ИДЕЯ!“На 15 април 2019 г. Областен информационен център - Монтана, заедно с останалите 26 ОИЦ в страната стартира Национална кампания на Мрежата от ОИЦ за 2019 г., част от инициативата на ЕК „Европа в моя регион“ - Онлайн конкурс за млади предприемачи: „Имам бизнес идея!“. Конкурсът се организира от дирекция „Централно координационно звено“ в администрацията на Министерски съвет.
Целта на онлайн конкурса е да се провокират интересът, творческата изява и да бъде насърчено предприемачеството сред подрастващите. Конкурсът цели да се насочат младите към мислене в дълбочина и перспектива за развиване и реализиране на бизнес идеи. Ще бъдат обменени опит и идеи между младежи и възрастни от различни населени места и училища. Учениците ще се запознаят с вече успели бизнес идеи и предприемачи.

Онлайн конкурсът ще се проведе в периода 15 април - 1 юни 2019 г. във Facebook:
15 април 2019 г. – Обявяване на онлайн конкурса.
До 12 май 2019 г. – Събиране на видеоклипове с бизнес идеи.
13 май 2019 г. 10:00 ч. – Видеоклиповете стават публични. Стартира гласуването.
23 май 2019 г. 10:00 ч. - Прекратяване на гласуването. Преброяване на гласовете. Обявяване на 10-те финалиста, сред които и двамата победители.
1 юни 2019 г. – Посещение на София Тех Парк и среща с официални лица и представители на бизнеса.

Участие в онлайн конкурса могат да вземат ученици от 14-18 г. от всички училища в 28-те области в страната. Видео клипът се изпраща към създаденото за целите на Конкурса събитие във Facebook като съобщение в Мessenger.
Видеоклипът на тема „Имам бизнес идея!“ трябва да е с продължителност до 2 минути. Максималната големина на клипа следва да е до 25 МБ. В него трябва да присъства оригиналност и творчески подход към представяне на бизнес идеята и по недвусмислен начин да бъде показано доколко идеята е насочена към постигане на нещо ново, позитивно и значимо.
Окончателните резултати ще бъдат обявени на Facebook страницата на съответния Областен информационен център, в специално създаденото за онлайн конкурса събитие „Имам бизнес идея!“, както и в Единния информационен портал за ЕСИФ в Р. България www.eufunds.bg. Областните информационни центрове ще се свържат с победителите в срок до 28.05.2019 г.
Първите 10 участника (клипа), събрали най-много харесвания ще бъдат наградени със "спийкъри". Двамата участника (клипа) от всяка област, събрали най-голям брой харесвания (лайка) сред първите десет, освен със "спийкър", ще бъдат наградени с пътуване до София и посещение в „София Тех Парк“, където ще участват в специално организирано събитие.

https://www.facebook.com/OICMONTANA/

Дата: 23 април 2019 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ НАГРАДИ УЧАСТНИЦИТЕ В ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА НАЦИОНАЛНАТА ВИКТОРИНА „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ НАГРАДИ УЧАСТНИЦИТЕ В ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА НАЦИОНАЛНАТА ВИКТОРИНА „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”На 18-и април 2019 г. в Пето СУ „Христо Ботев” - гр. Монтана се проведе Областният кръг на Националната ученическа викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя”. Организацията е дело на Регионално управление на образованието – Монтана, Областна администрация -  Монтана, Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Монтана, Български младежки Червен кръст – Монтана, Съюз на българските автомобилисти – Монтана, представители на инструкторите - Монтана.
Идеята на тази викторина е да се изградят умения и навици у децата за действие в условия на пътното движение и формиране на култура на безопасно поведение на пътя.
Заместник областният управител на област Монтана инж. Цветко Цветков връчи наградите на победителите и грамоти за участие на всички състезатели.

Дата: 19 април 2019 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ГОСТ НА ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В РАЙОНЕН СЪД – МОНТАНА
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ГОСТ НА ДЕНЯ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В РАЙОНЕН СЪД – МОНТАНА Заместник областният управител Нина Петкова посети „Деня на отворените врати“ в Районен съд – гр. Монтана на 16.04.2019 г. Тази инициатива бе организирана по повод 16 април – Ден на българската конституция и професионален празник на юристите и съдебните служители в България, като през 2019 година се навършиха 140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция.
Инициативата на Районен съд - Монтана е част от кампанията на Висш съдебен съвет за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“ и цели да допринесе за повишаване правната култура на младите хора, както и за повишаване доверието на гражданите в съдебната система.


Дата: 17 април 2019 Виж още...
Поздравителен адрес до юридическата общност и съдебните служители
Дата: 16 април 2019 Виж още...
Инициатива по повод 140 години от приемането на Търновската конституция
Инициатива по повод 140 години от приемането на Търновската конституцияПо инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева на 16 април 2019 г. във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция.
По повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция на 16 април 2019 г. във всички български училища ще се проведе Урок по Контитуция. Инициативата е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието. Целта на Урока по Конституция е да запознае учениците с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.
Допълнителна информация за събитията от 1879 г. и мултимедийна презентация по повод годишнината са публикувани на официалния сайт на Народното събрание:https://www.parliament.bg/ns140/bg/events/7.
Специално за бележитата годишнина Народното събрание в партньортство с Българската национална телевизия направи документален филм, посветен на Търновската конституция. Филмът е достъпен на следния интернет адрес: https://www.parliament.bg/ns140/bg/anniversary-edition/14.


Дата: 16 април 2019 Виж още...
РОМСКИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФОНД ОБЯВИ СВОЯ ЕЖЕГОДЕН КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД
Ромски образователен фонд обяви своя ежегоден конкурс за стипендии за студенти от ромски произход на база постижения в обучението за академичната 2019 – 2020 г.
Фондът, чието седалище е в град Будапеща, Унгария, функционира с основна цел да подпомага качественото образование на младежи от ромски произход посредством образователни програми и политики.
Желаещите да се запознаят с насоките за кандидатстване могат да го направят на следния интернет адрес: http://www.romaeducationfund.hu/romski-obrazovatelen-fond-stipendiantski-programi-0

Крайният срок за кандидатстване е 15 май 2019 г.


Дата: 15 април 2019 Виж още...
ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕВЕНЦИЯТА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ
ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕВЕНЦИЯТА НА ЗАБОЛЯВАНЕТО АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕДейностите, свързани с превенция и недопускане на заболяването Африканска чума по свинете на територията на област Монтана бяха обсъдени на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе на 12.04.2019 г. в заседателна зала №1 на областната администрация.
Събитието бе ръководено от заместинк областния управител на област Монтана инж. Цветко Цветков и в него взеха участие представители на общините и ведомствените териториални структури, имащи отношение към превантивната дейност на областно ниво.

Дата: 12 април 2019 Виж още...
КУЛИНАРНО СЪСТЕЗАНИЕ НА ТЕМА „И АЗ МОГА“ СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНА
КУЛИНАРНО СЪСТЕЗАНИЕ НА ТЕМА „И АЗ МОГА“ СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНАДнес в ресторант „Огоста“ беше подредена кулинарна изложба на тема „И аз мога“. Областна администрация – Монтана бе в качеството си на съорганизатор на събитието, на което специално място заеха областният управител на област Монтана – г-н Росен Белчев и заместник областният управител – г-жа Нина Петкова, както и народните представители Дилян Димитров и Ирена Димова.
Изложбата беше уважена също от председателя на общинския съвет на община Монтана – г-н Иво Иванов, общински съветници, директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – г-жа Десислава Димитрова.
Председателят на Регионалния съюз на слепите в Монтана – г-н Атанас Иванов изрази своята благодарност за указаната помощ при подготовката на кулинарното събитие.
Над 30 участници с нарушено зрение се включиха в кулинарното състезание и демонстрираха уменията си в направата на различни ястия. Всички те получиха грамоти и парични награди.

Дата: 8 април 2019 Виж още...
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА РОМИТЕ БЕ ОТБЕЛЯЗАН В БОЙЧИНОВЦИ
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА РОМИТЕ БЕ ОТБЕЛЯЗАН В БОЙЧИНОВЦИДнес областният управител Росен Белчев и заместник областният управител Нина Петкова отбелязаха Международния ден на ромите – 8-и април. Това се случи в Бойчиновци чрез символично хвърляне на цветя в река Огоста.
Участие в честването взеха народните представители Дилян Димитров и Ирена Димова, кметът на община Бойчиновци – Светлин Сретениев и много жители на общината.
8-и април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 година. Идеята, която ООН и Европейския съюз са подкрепили, била на Международната организация "Романо юнион".
Изборът на датата не е случаен. На този ден се отдава почит и на загиналите по време на холокоста роми. Малко известен факт е, че единствената държава в Европа, спасила своите роми от нацистките концлагери, е България.

Дата: 8 април 2019 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА НА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ДЦПЛУ – МОНТАНА
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА НА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ДЦПЛУ – МОНТАНАДнес – 5-и април Дневният център за пълнолетни лица с увреждания в град Монтана отпразнува своя 15-и рожден ден.
Заместник областният управител на област Монтана Нина Петкова беше сред гостите на тържеството по традиция.
Тя лично поздрави директорката на Дневния център г-жа Калинка Кузманова, както и целия екип на Дневния център и поднесе цветя и подарък от името на областния управител.
Празникът беше уважен и от много представители на институции и приятели на Центъра.

Дата: 5 април 2019 Виж още...
Пожароопасен сезон 2019
Дата: 4 април 2019 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПОСЕТИ ИЗЛОЖБАТА НА ХУДОЖНИКА ВЕНЕЛИН ЗАХАРИЕВ ПО ПОВОД НЕГОВАТА 80-ГОДИШНИНА
 ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПОСЕТИ ИЗЛОЖБАТА НА ХУДОЖНИКА ВЕНЕЛИН ЗАХАРИЕВ ПО ПОВОД НЕГОВАТА 80-ГОДИШНИНАХудожникът Венелин Захариев – Вен Зах представи изложба по случай 80-годишния си юбилей и 50 години творческа дейност. Тя бе открита в експозиционна зала „Кутловица“ в град Монтана на 2-ри април. На нея присъства заместник областният управител на област Монтана Нина Петкова.
Госпожа Петкова връчи на Вен Зах почетния плакет на областния управител за принос към културата в цялата област чрез увековечаване на природата, която се връчва на заслужили творци и деятели. Тя предаде също и поздравителен адрес от народния представител Дилян Димитров.
Експозицията съдържа над 70 платна. По-голямата част от тях са създадени през последната година. Сред тях има 46 картини с есенни пейзажи на природни забележителности от множество кътчета на Северозападна България, както и картини по творчеството на Радичков. Авторът се вдъхновява от местности около река „Шугла“ и Копиловския Балкан, от където произлиза и до момента живее.

Дата: 3 април 2019 Виж още...