Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ЛАЗАРОВДЕН В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – МОНТАНА
ЛАЗАРОВДЕН В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – МОНТАНАДнес Областна администрация – Монтана посрещна деня с много вълнения и радост! Лазарки от ІІІ ОУ "Д-р Петър Берон" – Монтана пристигнаха в сградата на администрацията и внесоха много свежест и добро настроение! Коридорите зазвъняха от звучните гласове на малките лазарки, точно както повелява обичаят.
Областният управител Росен Белчев и заместник областните управители Нина Петкова и Цветко Цветков посрещнаха децата, както подобава традицията - като стопани.
Лазарките бяха подготвили солидна програма, която включваше наричания с благословия за здраве, щастие, късмет, плодородие, успехи, дълголетие, както и типичните обредни лазарски песни.


Дата: 30 март 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ ОДОБРИ ИЗГОТВЕНИТЕ МЕЖДИННА ОЦЕНКА И МЕЖДИНЕН ДОКЛАД ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ 2014-2020 г.
ОБЛАСТНИЯТ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ ОДОБРИ ИЗГОТВЕНИТЕ МЕЖДИННА ОЦЕНКА И МЕЖДИНЕН ДОКЛАД ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ 2014-2020 г.Днес, 29.03.2018 г. в заседателна зала №1 на Областна администрация – Монтана се проведе редовно заседание на областния съвет за развитие. То протече под ръководството на Областния управител Росен Белчев. Участие взеха и заместник областните управители Нина Петкова и Цветко Цветков, началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова, директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Георги Цеков, кметове и заместник кметове на общини, представители на общинските администрации и работодателските организации на областно ниво.

Дата: 29 март 2018 Виж още...
Тренировъчен тест на сирените в Монтана
Тренировъчен тест на сирените в МонтанаНа 02.04.2018 г. в 13:00 ч. в град Монтана ще бъде проведен тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Той ще бъде осъществен чрез задействане на акустичните сигнали (сирени) по чл. 18 и 19.
Проверката е в изпълнение на в чл. 37, ал.1 от Наредбата за условията и реда на функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.
Ще бъдат излъчени национални сигнали за тревога и за край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.

Дата: 28 март 2018 Виж още...
ПРОЕКТ НА МЕЖДИННА ОЦЕНКА ПО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ 2014-2020 Г. ЩЕ БЪДЕ ОБСЪДЕН НА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ
Разработен на основание чл.33, ал.1 от Закона за регионалното развитие проект на Междинна оценка в комплект с Доклад за резултатите от извършена Междинна оценка по изпълнението на Областната стратегия за развитие на област Монтана за периода 2014-2020 г. предстои да бъдат обсъдени на редовно заседание на Областния съвет за развитие, което ще се проведе на 29 март 2018 г. в заседателна зала №1 на Областната администрация с начален час 10.30.
Желаещите да се запознаят с документите, които ще бъдат обект на обсъждане могат да го направят от тук:
- Междинна оценка за изпълнението на Областна стратегия за развитие на област Монтана 2014-2020 към 31.12.2017 г.
- Доклад за резултатите от извършена междинна оценка за изпълнението на Областна стратегия за развитие на област Монтана 2014-2020 към 31.12.2017 г.
Забележки, коментари или препоръки по съдържанието на двата документа могат да се изпращат на e-mail: oblastmont@montanabg.org.

Дата: 26 март 2018 Виж още...
ПРИКЛЮЧИ УЧЕНИЕТО „EU MODEX MONTANA 2018”
Успешно завърши учението „ЕU Modex Montana 2018”, което се проведе на територията на област Монтана. В него участваха 140 спасители и пожарникари от Грузия, Дания, Турция и Италия.
На местно ниво учението беше подготвено от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР участва в консорциум за провеждане на международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз „EU ModEX Montana 2018”, лот 3. Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана.

Дата: 23 март 2018 Виж още...
Редовно заседание на Съвместния комитет за наблюдениае на Програма Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020 г.
Редовно заседание на Съвместния комитет за наблюдениае на Програма Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020 г.  На 22 март 2018 г. в град Велико Търново се състоя десетото редовно заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020 г.В него участваха заместник-областният управител Нина Петкова и Добромир Тодоров – главен експерт в дирекция АКРРДС.
Събитието бе съвместно ръководено от Управляващия орган (Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове на Република Румъния) в лицето на г-жа Юлия Херцог и Националния партниращ орган от българска страна (Министерство на регионалното развитие и благоустройството) в лицето на Зам. министър Деница Николова.

Дата: 23 март 2018 Виж още...
ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНА КОМИСИЯ „ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ”
На 22.03.2018 г. в Областна администрация – Монтана, под ръководството на заместник областния управител Цветко Цветков, се проведе заседание на Областна комисия „Военни паметници”.
В работата на Комисията взеха участие и представители на Министерство на отбраната г-жа Петкова и г-н Радослав Колев.
В хода на дневния ред на заседанието, придружено от обсъждания, бе уточнен и приет актуализирания областен регистър на военните паметници за област Монтана.

Дата: 23 март 2018 Виж още...
УЧЕНИЕТО „EU MODEX MONTANA 2018” СТАРТИРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ МОНТАНА
УЧЕНИЕТО „EU MODEX MONTANA 2018” СТАРТИРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ МОНТАНА140 спасители и пожарникари от Грузия, Дания, Турция и Италия ще участват в учение „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества” в Монтана, MODEX 2018. То се провежда от 19 до 23 март 2018 г. на територията на община Монтана.
Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР участва в консорциум за провеждане на международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз „EU ModEX Montana 2018”, лот 3. Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана подготвя учението на местно ниво.          
 Възможностите си за оказване на помощ при мащабни международни бедствия ще тренират  Модулите за издирване и спасяване в градска среда на Грузия и Турция и Модул за реагиране при инциденти с опасни вещества на Дания.
 
Дата: 20 март 2018 Виж още...
Материали от Заседанието на AВИК от 28.02.2018г
Дата: 19 март 2018 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НА ОБЛАСТ МОНТАНА БЯХА ПОЧЕТНИ ГОСТИ В ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ТУРНИРА ПО СПОРТНИ ТАНЦИ В ОБЛАСТНИЯ ГРАД
 ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НА ОБЛАСТ МОНТАНА БЯХА ПОЧЕТНИ ГОСТИ В ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ТУРНИРА ПО СПОРТНИ ТАНЦИ В ОБЛАСТНИЯ ГРАДНа 17 март 2018 г. в спортна зала “Младост” заместник областните управители Нина Петкова и Цветко Цветков бяха гости и активно се включиха в официалната част на международния турнир по спортни танци за Купата на общините на област Монтана, който е част от Държавния спортен календар на Българската федерация по спортни танци.
Тази година се проведе тринадесетото поредно издание на престижното събитие International Dance CUP Montana OPEN 2018. То се организира от клуб по спортни танци ,,ОГОСТА данс, в партньорство с общините на област Монтана, под патронажа на областния управител Росен Белчев.

Дата: 19 март 2018 Виж още...
НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ” – „ДАРИ ПРАЗНИК НА БАБА И ДЯДО” ПОД ПАТРОНАЖА НА ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ” – „ДАРИ ПРАЗНИК НА БАБА И ДЯДО” ПОД ПАТРОНАЖА НА ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯНа 7 март 2018 г. официално бе даден стартът на третото издание на националната кампания „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо“. Тя се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова. Инициативата е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни – поколението на нашите родители, българските пенсионери. В предишните две издания, кампанията събра близо 1 млн. лева и тонове храна, с които бяха зарадвани десетки хиляди пенсионери.

В третото издание на „Великден за всеки“ отново ще се набират парични средства и хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг. По утвърдени списъци на НОИ средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни продукти на социално слаби и бедни хора. 

Тази година кампанията набира средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български червен кръст (БЧК).
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF         
Или със SMS на 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС

И по електронен път на: http://www.redcross.bg/easter_for_everyone/view.html?nid=22696
Изрично условие на кампанията „Великден за всеки“ е, при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучерите за храна.

Лице за контакт при въпроси от Ваша страна е главен експерт Христина Рангелова, тел.: 0896 76 00 07, имейл – press@ombudsman.bg

Кампанията „Великден за всеки“ набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко пари по сметката.
Партньори на кампанията „Великден за всеки“ са: БЧК, Национален алианс за работа с доброволци (НАРД), Националното сдружение на общините, "Български пощи", "Демакс" АД, неправителствени и работодателските организации. Медиите, които ни подкрепят са: „Дарик радио“, БНТ, БНР, Нова телевизия и агенция „Фокус“.

Лица на кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ са Николина Чакърдъкова, Криско, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Деси Бакърджиева, Тончо Токмакчиев, Румен Луканов.

Дата: 14 март 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ ПРИСЪСТВА НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ В СТРАНАТА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ ПРИСЪСТВА НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ В СТРАНАТАНа 10.03.2018 г. областният управител Росен Белчев присъства на извънредното заседание на Министерски съвет, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. На него бяха обсъдени мерки за гарантиране сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири.
В заседанието участваха всички министри от кабинета, също директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР Николай Николов, заместник-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областният управител на Враца.

Дата: 12 март 2018 Виж още...
ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН
ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОННа 9 март 2018 г. в град Враца, в залата на Търговско-промишлената палата, се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. Заседанието беше открито и ръководено от Малина Николова – председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за периода 01.01-30.06.2018 г., областен управител на област Враца.
В заседанието взеха участие заместник-министърът на МРРБ Деница Николова, заместник-министърът на МТСП д-р Султанка Петрова, представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца и Ловеч, заместник областният управител на област Плевен, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, както и представители на академичните среди.

Дата: 12 март 2018 Виж още...
XIII-ТО ИЗДАНИЕ НА INTERNATIONAL DANCE CUP MONTANA OPEN 2018
XIII-ТО ИЗДАНИЕ НА INTERNATIONAL DANCE CUP MONTANA OPEN 2018Тринадесетото издание на международния турнир по спортни танци за Купата на общините на област Монтана ще се проведе на 17 март 2018 г. в спортна зала “Младост”. Организира се от клуба по спортни танци ,,ОГОСТА данс, в партньорство с общините на област Монтана, под патронажа на областния управител Росен Белчев.
Турнирът е част от Държавния спортен календар на Българската федерация по спортни танци. Съвместните усилия и подкрепата на общини и спонсори допринесоха той да се превърне в традиция и едно от най-представителните и престижни събития в Северозападна България. През изминалото десетилетие в маратона участваха състезатели и съдии от 22 държави на три континента. Аплодираха ги над 20 000 зрители. Очакванията са тази година да се включат спортни клубове от 23 населени места от страната.


Дата: 12 март 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТРЕСКИ СЪВЕТ ЗА ПРОЕКТИТЕ НА ПЪТЯ ВИДИН – БОТЕВГРАД И ТУНЕЛА ПОД „ПЕТРОХАН”
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТРЕСКИ СЪВЕТ ЗА ПРОЕКТИТЕ НА ПЪТЯ ВИДИН – БОТЕВГРАД И ТУНЕЛА ПОД „ПЕТРОХАН”До декември 2021 г. ще е готов пътят Видин – Ботевград, ще струва 1,6 млрд. лв. Ще се подготви концесия за тунел под прохода „Петрохан“
Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година. Тези срокове бяха записани в решение на оперативно заседание на Министерския съвет на 07.03.2018 г., което е продължение на управленската програма за мандата 2017-2021. На правителственото заседание присъстваха областните управители на Монтана - Росен Белчев Видин - Албена Георгиева, Враца - Малина Николова, както и представители на протестиращите граждани от Видин.

Дата: 8 март 2018 Виж още...