Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

НА 2 ОКТОМВРИ ТЕСТВАМЕ СИРЕНИТЕ
На 2 октомври 2017 година от 13:00 часа ще се проведе тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.
Тренировката се провежда с цел проверка на техническото състояние на системата, придобиване на умения от длъжностните лица за работа с нея и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчвани от акустичните сиренни устройства.
Тестът, при който ще се излъчат звуковите сигнали, ще продължи около 15 минути.

Дата: 29 септември 2017 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ УЧАСТВА В ПЪРВАТА „НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ЮНОШЕСТВОТО: ВЪЗРАСТТА НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ!”, ОРГАНИЗИРАНА ОТ УНИЦЕФ БЪЛГАРИЯ
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ УЧАСТВА В ПЪРВАТА „НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ЮНОШЕСТВОТО: ВЪЗРАСТТА НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ!”, ОРГАНИЗИРАНА ОТ УНИЦЕФ БЪЛГАРИЯЗаместник областният управител Цветко Цветков участва в първата „Национална конференция за юношеството: Възрастта на възможностите!”, организирана от УНИЦЕФ България,  която се проведе на 26 септември 2017 г. в София, под патронажа на вицепремиера Томислав Дончев.
Основната цел на форума бе да събере заедно подрастващи и млади хора, представители на правителството, гражданското общество, бизнеса и медиите и да инициира диалог за специфичните потребности на подрастващите, като представи най-новите научни изследвания за развитието по време на юношеството – възраст на възможностите и е втори шанс за преодоляване влиянието на неблагоприятните условия през ранното детство.  
„Един мислител беше казал, че не родителите възпитават децата, а децата възпитават родителите. Смятам, че тук е абсолютно  прав и никак не ми се иска и в двата смисъла да се проваляме във възпитанието”, сподели вицепремиерът Томислав Дончев

Дата: 27 септември 2017 Виж още...
СЛУЖИТЕЛИ НА ОД МВР МОНТАНА И ДЕЦАТА ОТ ДЕТСКИТЕ ПОЛИЦЕЙСКИ УПРАВЛЕНИЯ СЪС СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА В ОПЕРАЦИЯ „EDWARD“ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯ
СЛУЖИТЕЛИ НА ОД МВР МОНТАНА И ДЕЦАТА ОТ ДЕТСКИТЕ ПОЛИЦЕЙСКИ УПРАВЛЕНИЯ СЪС СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА В ОПЕРАЦИЯ „EDWARD“ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН БЕЗ ЗАГИНАЛИ НА ПЪТЯНа 21 септември 2017 г. по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция (TISPOL) територията на Република България се проведе операция „EDWARD“ – Европейски ден без загинали на пътя. Сред партньорите, подкрепили инициативата, бе и Областна администрация Монтана в лицето на областния управител Росен Белчев.
Съвместно с Областната дирекция на МВР – Монтана и Детските полицейски управления към Трето ОУ „Д-р Петър Берон“ - Монтана, Второ ОУ „Константин Фотинов“- Лом, Второ ОУ „Христо Смирненски“- Берковица и ученици от НУ „Иван Вазов“ - Вършец, в градовете Монтана, Лом, Берковица и Вършец  бяха раздадени на водачите брошури с препоръки за безопасно шофиране.

Дата: 26 септември 2017 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЪРНА РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ МОНТАНА
Със Заповед на областния управител е върнато за ново разглеждане Решение № 600 от Протокол № 24, прието на заседание на общински съвет Монтана на 14.09.2017 г. С посоченото решение Общински съвет Монтана упълномощава представител на Община Монтана в Общото събрание на акционерите на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД гр. Монтана. Съгласно чл. 27, ал. 5 от ЗМСМА решенията на общинския съвет по чл. 21, ал. 1, т. 9 се приемат с поименно гласуване, което се отразява в протокола от заседанието. Именно тази разпоредба общинският съвет е нарушил, като не е приел решението с поименно гласуване. Разпоредбата на чл. 27, ал. 5 от ЗМСМА е императивна, а нарушението на императивно правило винаги води до опорочаване волята на административния орган и до незаконосъобразност на издадения

Дата: 26 септември 2017 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ БЕ ГОСТ НА ТРЕТИЯ ОБЩОБАЛКАНСКИ НАРОДЕН СЪБОР „ПЕТРОХАН 2017”
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ БЕ ГОСТ НА ТРЕТИЯ ОБЩОБАЛКАНСКИ НАРОДЕН СЪБОР „ПЕТРОХАН 2017”Под патронажа на областния управител на област Монтана Росен Белчев в местността „Петрохан” се проведе третият Общобалкански народен събор „Петрохан 2017” – „Под Ком с песни, музика и танци”.  Организатори на събитието са Български арт и фолклорен център „Нестия”и община Берковица.
Събитието бе уважено от заместник областния управител Цветко Цветков, който поздрави участниците, като им пожела един незабравим празник на традицията, мъдростта и самобитността. „Във време, когато сме изправени пред сериозни предизвикателства  такива прояви ни показват верния път към  съхраняване на идентичността  и  традициите, които винаги са обединявали хората без значение от тяхната националност и етническа принадлежност”, каза в приветствието си зам.-областният управител.

Дата: 25 септември 2017 Виж още...
ОТКРИХА РЕНОВИРАНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ПО ДИАЛИЗНО ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА В МОНТАНА
ОТКРИХА РЕНОВИРАНОТО ОТДЕЛЕНИЕ ПО ДИАЛИЗНО ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА В  МОНТАНАЗаместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител Росен Белчев, кметът на Монтана Златко Живков и  изпълнителният директор на МБАЛ-Монтана д-р Тони Тодоров откриха  реновираното Отделение по диализно лечение на монтанската болница.
Приветствам професионалните и мениджърските усилия, които ръководството на болницата в Монтана полага, за да са налице финансова дисциплина, качество и достъпност на медицинската помощ, заяви зам.-министър Йорданова.
С капиталови средства отпуснати от Министерство на здравеопазването, са закупени десет нови диализни апарата на стойност 210 хил. лв. за нуждите на болницата. Ремонтът на диализната зала и лекарските кабинети е осъществен със собствени средства на лечебното заведение.

Дата: 19 септември 2017 Виж още...
ОТБОРЪТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНАТА ДОБРОВОЛЧЕСКА КАМПАНИЯ „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО!“
ОТБОРЪТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА  СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНАТА ДОБРОВОЛЧЕСКА КАМПАНИЯ „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО!“Областният управител Росен Белчев, зам.-областният управител Цветко Цветков и служителите на  Областна администрация Монтана  се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно!”, която премина под мотото „Ние сме един отбор! Играем на чисто“.
По традиция, както всяка година, служителите на държавната администрация, техните деца и приятели,  почистиха района около язовирната стена на язовир „Огоста” в Монтана. Те събраха общо 75 чувала отпадъци.

Дата: 18 септември 2017 Виж още...
ОБЛАСТНА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ - ПРОТОКОЛИ 2017 Г.
Дата: 15 септември 2017 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ПЪРВОКЛАСНИЦИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ  И РОДИТЕЛИ!
За мен е особена радост да ви поздравя по повод откриването на новата учебна 2017/2018 година във вашето училище!
Скъпи ученици, мили първокласници бъдете любознателни и упорити, винаги изпълнени с мечти и сила да ги постигате. Вярвайте в себе си, посрещайте трудностите смело, а успехите - с идеята, че можете повече. Знанието е това, което ще ви направи уверени и отговорни към себе си и към останалия свят. То ще ви отвори нови врати с нови възможности. Доверете се на вашите учители, защото те са хората, които ви подготвят за предизвикателствата на живота.
Уважаеми учители, бъдете здрави и все така всеотдайни, предавайки на поколенията вашите безценни познания и мъдри съвети. Приемете моята благодарност за всеотдайния труд, за каузата,  на която сте посветили живота си  на най-ценното ни богатство – децата!
Уважаеми родители, знам, че и вие посрещате този ден с вълнение и не малко притеснение. Бъдете търпеливи и споделяйте усилията на децата си в преодоляване на всяка трудна стъпка в техния път към образованост, израстване и усъвършенстване!

Пожелавам ви здраве, ползотворна, безпроблемна и пълноценна учебна година!

На добър час!

РОСЕН БЕЛЧЕВ
Областен управител на област Монтана


Дата: 15 септември 2017 Виж още...
ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ИНИЦИАТИВАТА НА TISPOL ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ОПЕРАЦИЯ EDWARD (EUROPEAN DAY WITHOUT A ROAD DEATH)
ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ИНИЦИАТИВАТА НА TISPOL ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ОПЕРАЦИЯ EDWARD (EUROPEAN DAY WITHOUT A ROAD DEATH)Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL за втора поредна година обяви 21 септември за Европейски ден без загинали на пътя, подкрепен от Европейската комисия и посветен на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември 2017 г.). Целта е  да се обърне внимание на водачите да бъдат по-внимателни и в този ден по пътищата на Европа да няма загинали хора.
Кампанията в България, към която се присъедини и Областна администрация Монтана, ще се проведе под мотото „Спаси животи!“.
Всеки, който желае, може да се присъедини към инициативата, като се регистрира на адрес:http://roadsafetydays.eu/или подпишедекларация заподкрепа на адрес:https://projectedward.eu/.
Информация от TISPOL за проекта EDWARD е публикувана на български език на адрес:https://vimeo.com/226122883.
Присъединете се към нас и подкрепете общата ни кауза. Всички ние можем да сме част от това нашите пътища да бъдат по-безопасни.


Дата: 15 септември 2017 Виж още...
РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА УВАЖИ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА ПОЖАРНИКАРИТЕ
РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА УВАЖИ ПРОФЕСИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА  ПОЖАРНИКАРИТЕС демонстрации на гасене на пожар, спасяване на хора от покрива на „горящата сграда” с помощта автомеханична стълба и изваждане на пострадал от лек автомобил, претърпял ПТП, служителите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” - Монтана отбелязаха своя професионален празник – 14 септември.
Областният управител Росен Белчев и двамата зам. областни управители  Нина Петкова и Цветко Цветков бяха сред официалните гости на мероприятието. В демонстрациите се включиха още Спешна медицинска помощ и доброволци от ДФ „Огоста 2013” към община Монтана и  ДФ СОДИС  от община Вълчедръм.


Дата: 14 септември 2017 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА С МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА С МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТОМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обсъди вчера важни за развитието на Северозападна България въпроси с областни управители от района. В срещата взеха участие Росен Белчев - областен управител на Монтана, Албена Георгиева – областен управител на Видин, Малина Николова – областен управител на Враца и Георги Терзийски – областен управител на Ловеч. По време на срещата бяха дискутираха предимно развитието на пътната и водната инфраструктура в района, както и възможността за прилагането на Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа на слаборазвитите региони в страната.
Областните управители предадоха на министър Нанков приоритизиран списък на нуждаещите се от рехабилитация пътни трасета в Северозападния район.

Дата: 14 септември 2017 Виж още...
ПРОВЕДЕНО ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ
ПРОВЕДЕНО ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯНа 11 септември 2017 г., в Заседателната зала на Областна администрация Монтана се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, във връзка с изготвения от Анимълс Ейнджълс Доклад за сериозни проблеми във връзка с хуманното отношение към животните на пазарите за животни в България.
Заседанието бе председателствано от инж. Цветко Цветков - заместник областен управител на област Монтана.
В срещата взеха участие  д-р Боряна Гарванска - главен инспектор ХО, ЖЗ в ОД „Безопастност на храните” – Монтана и д-р Стела Караджова – главен инспектор ЗЖ, ОД „Безопасност на храните” - Монтана.


Дата: 12 септември 2017 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ УВАЖИ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА ВИЕТНАМ
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ УВАЖИ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА ВИЕТНАМЗаместник областният управител Цветко Цветков присъства на официален прием във Виетнамското посолство в София  по повод  Националния празник на Социалистическа Република Виетнам, който се отбелязва на  2 септември.
 Цветко Цветков връчи на Нейно превъзходителство г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан букет цветя и  поздравителен адрес от името на областния управител на област Монтана  г-н Росен Белчев, като благодари за поканата и изказа своето уважение и добри чувства към домакините.
„Искрено се радвам, че имам възможността  да ви  поздравя по случай Националния празник на Виетнам. Убеден съм в успехите на високоотговорната ви дипломатическа мисия за укрепване на добрите взаимоотношения между нашите два народа”, каза в поздравлението си заместник областният управител.

Дата: 11 септември 2017 Виж още...
О Б Я В А
Списък на имотите по Чл.83 от Закона за горите, за които при инвентаризация на ТП ДГС Лом от 2012 година е установено, че земеделските територии са придобили характеристиките на гора по смисъла на Закона за горите

Публикувано по молба на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите

Относно: Изпълнение на задълженията на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите по чл. 83, ал.3 от Закона за горите

Съгласно разпоредбите на чл.83 от Закона на горите, в случаите когато в резултат на инвентаризация на горските територии се установи, че земеделските територии са придобили характеристиките на гора по смисъла на Закона за горите, лицата, извършили инвентаризацията, представят на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите списък на имотите по землища на населените места.
Списъкът се публикува в един местен и един централен ежедневник и се оповестява публично на интернет страницата на съответната областна администрация, регионална дирекция по горите и Изпълнителната агенция по горите.
Въз основа на списъка изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите или оправомощено от него длъжностно лице писмено поканва собствениците на съответните имоти да декларират дали желаят да ползват имотите си като земеделска или горска територия.
В шестмесечен срок от получаването на поканата, собственикът който желае да ползва имота си като земеделска територия, подава декларация до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите.
Когато собственикът не подаде декларация в срока, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите предлага на министъра на земеделието и храните да издаде заповед за промяна на предназначението на имотите като горска територия. В приложението се описват размера на имотите, вида и произхода на гората и се прилага скица на имота от картата на възстановената собственост или от кадастралната карта, и таксационна характеристика.
Заповедта на министъра на земеделието и храните се изпраща на собственика, на съответната регионална дирекция по горите, както и на съответната служба по геодезия, картография и кадастър – за отразяване на промяната в кадастралната карта и кадастралните регистри, или на общинската служба по земеделие – за отразяване на промяната в картата на възстановената собственост.
„Кавеко инженеринг” ООД, гр. София е предоставило списък на имотите, придобили характеристиките на гора по смисъла на Закона за горите, установени при инвентаризацията на горските територии в района на ТП Държавно горско стопанство Лом”.

Списък на имотите по член 83 от Закона за горите

Дата: 11 септември 2017 Виж още...