Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

НА 3 АПРИЛ ТЕСТВАМЕ СИРЕНИТЕ
НА 3 АПРИЛ ТЕСТВАМЕ СИРЕНИТЕ На 3 април 2017 година от 13:00 часа ще се проведе тест със сиренната система изградена в Монтана.  Тестването се провежда в изпълнение  на чл.37, ал.1 от „Наредба за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност”, приета с ПМС №48 от 01.03.2012 г., обн. ДВ бр.20 от 09.03.2012 година.  
Системата ще бъде задействана от работните станции на сиренната система в Националния оперативен център (НОЦ) и Оперативните центрове (ОЦ) в областните градове София, Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Русе, Монтана, Кърджали, Смолян и Враца, както и на интегрираните към НСРПО Локална система за оповестяване (ЛСО)  на АЕЦ „Козлодуй” и ЛСО на „Асарел” – Медет” АД, „ЛУКОЙЛ България” ЕООД и „ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” АД.
Тестът ще се проведе чрез реално задействане на крайните акустични устройства (сирени) със сигнали определени в чл.18 и чл.19 от наредбата.
Дата: 30 март 2017 Виж още...
КОМИСИЯТА ПО ЗАЕТОСТ КЪМ ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ ОДОБРИ ПРОЕКТА НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ЗАЕТОСТ И ОБУЧЕНИЕ ЗА ОБЛАСТ МОНТАНА
КОМИСИЯТА ПО ЗАЕТОСТ КЪМ ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ ОДОБРИ ПРОЕКТА НА РЕГИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ЗАЕТОСТ И ОБУЧЕНИЕ ЗА ОБЛАСТ МОНТАНАДнес, 29.03.2017 г., на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Монтана, под председателството на областния управител инж. Иван Сергисов,  бе одобрен  проекта на Регионалната програма за заетост и обучение за област Монтана.  В заседанието взеха участие представители на общините, на Дирекция „Регионална служба по заетост” – гр. Монтана, Бюрата по труда в Монтана, Лом и Берковица, работодателски и синдикални организации от област Монтана.
Дата: 29 март 2017 Виж още...
ПРОВЕДЕНО ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТЕН ОПЕРАТИВЕН ЕКИП ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ОБЛАСТНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ОБЛАСТ МОНТАНА
ПРОВЕДЕНО ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТЕН ОПЕРАТИВЕН ЕКИП ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ОБЛАСТНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ОБЛАСТ МОНТАНАОбластен Оперативен екип за разработване на Областна стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в област Монтана, сформиран със Заповед №РД-22-6/16.03.2017 г. на Областния управител на област Монтана, проведе днес първото си заседание. В него са включени представители на Областната администрация, експерти от 11-те общини на областта, РУО-Монтана, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - Монтана, РЗИ-Монтана, РДСП-Монтана и синдикални организации. Заседанието беше водено от Главния секретар на Областната администрация Монтана инж. Иван Тодоров, които приветства участниците и ги поздрави от името на Областния управител.
Дата: 29 март 2017 Виж още...
В ЛОМ ОТБЕЛЯЗАХА 100 ГОДИНИ ОТ ГЕРОИЧНАТА ГИБЕЛ НА ПОЛК. СТЕФАН ИЛИЕВ
В ЛОМ ОТБЕЛЯЗАХА 100 ГОДИНИ ОТ ГЕРОИЧНАТА ГИБЕЛ НА ПОЛК. СТЕФАН ИЛИЕВДнес, 24 март, в град Лом отбелязаха 100 години от героичната гибел на полк. Стефан Илиев, командир на 15-и пехотен Ломски полк по време на в Първата Световна война. По повод годишнината с официална церемония бяха открити паметна плоча на полк. Стефан Илиев на едноименната улица и други две мемориални плочи в крайдунавския град, които  ще напомнят на гражданите и гостите на крайдунавския град  за  подвига на командирите и воините от Ломско. 
В знак на уважение и признателност, областният управител инж. Иван Сергисов поднесе цветя  на мемориала до читалището, на който е изписан откъс от „Марш на Ломци“, на композитора, ломчанин .

Дата: 24 март 2017 Виж още...
ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР ВРЪЧИ КЛЮЧОВЕТЕ НА ШЕСТ НОВИ АВТОМОБИЛА ЗА „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ”-МОНТАНА
ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР ВРЪЧИ КЛЮЧОВЕТЕ НА ШЕСТ НОВИ АВТОМОБИЛА ЗА „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ”-МОНТАНАКлючовете на шест нови патрулни автомобила за „Пътна полиция” връчи на ОД на МВР - Монтана министърът на вътрешните работи Пламен Узунов. Три от автомобилите остават в пътна полиция Монтана, а останалите се разпределят на полицейските управления в Лом, Вършец и Берковица. Колите са снабдени с камери и записващи устройства. 
На събитието присъстваха областният управител инж. Иван Сергисов, директорът на ОД на МВР – Монтана ст.комисар Ивайло Антонов и служители на дирекцията. 
Общо 270 са новите автомобила, които   МВР осигурява за тази година, каза вътрешният министър. Предвижда  се  ОД на МВР - Монтана да получи и няколко  високопроходими автомобила по програмата за охрана на границата.

Дата: 23 март 2017 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИВАН СЕРГИСОВ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ФОРУМА НА МЕТЕОРОЛОЗИТЕ В ГРАД ВЪРШЕЦ
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИВАН СЕРГИСОВ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ФОРУМА НА МЕТЕОРОЛОЗИТЕ В ГРАД ВЪРШЕЦВ навечерието на професионалния празник на метеоролозите – 23 март, в гр. Вършец се проведе форум, организиран от НИМХ – Филиал Плевен. По покана на директора на филиала Павел Вапцаров и началника на Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана Леночка Ангелова на събитието присъства и областният управител инж. Иван Сергисов.
„С професионализъм и голяма отговорност подхождате при издаването на ранни предупреждения за екстремни явления на времето и климатичните условия, чрез които реално се осигурява защита на човешкия живот и имущество”, каза в приветствието си областният управител. Той пожела на участниците във форума здраве, късмет, професионални постижения, много слънчеви дни на успехи,  в личен и служебен  план. 
Световният ден на водата 22 март и Световният ден на метеорологията 23 март са двата професионални празника на работещите в системата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките.
Дата: 23 март 2017 Виж още...
ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БОЙЧИНОВЦИ
Със Заповед на областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 192, прието на заседание на общински съвет Бойчиновци, проведено на 22.02.2017 г. С посоченото решение общинският съвет освобождава от заплащането на такса битови отпадъци определено в текста на решението юридическо лице. Освобождаването от заплащането на таксата не може да се извършва индивидуално, за конкретно физическо или юридическо лице, както това е направил Общински съвет Бойчиновци, а единствено по предварително заложени в общинската наредба критерии, които да са еднакви за всички задължени субекти в общината. Законът делегира на общинския съвет правомощието само да определи категориите лица, начинът на освобождаване – пълно или частично и реда за това.
Дата: 21 март 2017 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИВАН СЕРГИСОВ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ НА ПАМЕТНИКА НА ПОЛК.СТЕФАН ДУНЬОВ В ГРАД ЧИПРОВЦИ
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ИВАН СЕРГИСОВ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ НА ПАМЕТНИКА НА ПОЛК.СТЕФАН ДУНЬОВ В ГРАД ЧИПРОВЦИПо повод Националния празник на Унгария – 15 март областният управител инж. Иван Сергисов поднесе венец на паметника на полк.Стефан Дуньов в град Чипровци. На церемонията присъстваха  посланикът на Унгария Н. Пр. Текла Харангозо, директорът на Унгарския културен институт в София Дьорди Димитров ,  служители на Унгарското посолство, кметът на община Чипровци Пламен Петков, общински съветници, представители на Исторически музей – Чипровци, граждани.
Дата: 21 март 2017 Виж още...
ДВАНАДЕСЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО СПОРТНИ ТАНЦИ СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНА
ДВАНАДЕСЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО СПОРТНИ ТАНЦИ СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНАНа 18 март 2017 г., за 12-ти път Монтана бе домакин на международен турнир по спортни танци  за Купата на общините от област Монтана „Монтана Open 2017”. Състезанието  е част от Държавния спортен календар на Българската федерация по спортни танци. Турнирът се организира от  клуба по спортни танци „Огоста данс” – Монтана и е под патронажа на Областния управител на област Монтана. 
В шампионата участваха над 133 състезателни двойки от 10 държави -  Румъния, Гърция, Сърбия, Украйна, Беларус  и състезатели от 27 български  клуба. За първи път в състезанието участваха танцьори от Грузия и Словения.
Дата: 21 март 2017 Виж още...
ПРИСТИГНАХА БЮЛЕТИНИТЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ
ПРИСТИГНАХА БЮЛЕТИНИТЕ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ143 500 хил. бюлетини, за предстоящите парламентарни избори на 26 март,  бяха доставени в Областна администрация – Монтана  с полицейски ескорт. Получаването им стана днес от печатницата на БНБ, от един упълномощен представител на Областна администрация и двама упълномощени представители на РИК-Монтана.
През следващата седмица бюлетините, заедно с останалите изборни книжа, ще бъдат разпределени в единадесетте общини на област Монтана. До тогава те ще се съхраняват в Областната администрация, охранявани от СОТ и денонощна жива охрана от служители на ОД на МВР – Монтана.
Помещението бе запечатано в присъствието на полицейски служители.

Дата: 18 март 2017 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРИСЪСТВА НА ОТКРИВАНЕТО НА НОВА БАЗА ЗА ПРОИЗВОДСТВА НА ПАЛЕТА В ГРАД МОНТАНА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРИСЪСТВА НА ОТКРИВАНЕТО НА НОВА БАЗА ЗА ПРОИЗВОДСТВА НА ПАЛЕТА В ГРАД МОНТАНАОбластният управител инж. Иван Сергисов присъства на официалното откриване на нова база за производства на палета в град Монтана. Сред официалните гости на събитието бяха посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Н. Пр. Денис Кнобел, заместник-министърът на икономиката Любомир Ганчев, кметът на община Монтана Златко Живков,  собственикът на дружеството Андре Урех, както и   представителят на фирмата за  Монтана Евгени Кръстев.
Инвестицията е 100 процента швейцарска и е на стойност 6 милиона лева. Базата е изградена на площ от 30 хиляди квадратни метра и в нея ще работят  100 души.
Дата: 18 март 2017 Виж още...
СТАРТИРА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ“
СТАРТИРА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ“Стартира второто издание на националната кампания „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“, която се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова. 
Инициативата е насочена към подпомагане на най-уязвимата част от българското общество – пенсионерите. Във второто издание на кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ ще се набират както парични средства така и хранителни продукти, които ще се раздават от доброволци в седмицата преди Великден на възрастните хора. 
Получените парични средства ще бъдат обърнати във ваучери за храна, всеки от които на стойност по 20 лева. С тях притежателите им ще могат да пазаруват в големите търговски вериги и магазини, които допълнително ще бъдат обявени на електронната страница на омбудсмана - http://www.ombudsman.bg/ 
Дата: 17 март 2017 Виж още...
ЗАСЕДАНИЕ ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ КЪМ ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНА
ЗАСЕДАНИЕ ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ КЪМ ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНАНа 13.03.2017 г. в заседателната зала на Областна администрация Монтана, под председателството на областния управител инж. Иван Сергисов,  се проведе заседание на Областната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Монтана.
В заседанието взеха участие представители на общините, на Дирекция „Регионална служба по заетост” – гр. Монтана, Бюрата по труда в Монтана, Лом и Берковица, работодателски и синдикални организации от област Монтана. 
По време на заседанието членовете на комисията одобриха с пълно мнозинство  методиката за оценка на проектните предложения. Единодушно беше прието предложението на областния управител  членове на Комисията за разработване на регионалната програма за заетост и обучение на област Монтана да бъдат -  директорите на Бюрата по труда - Монтана, Берковица и Лом,  представител на Дирекция „Регионална служба по заетостта – Монтана, представител на Областна администрация Монтана и представители на социалните партньори.
Дата: 17 март 2017 Виж още...
ЦИК ПРОВЕДЕ ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ НА РИК-МОНТАНА
ЦИК ПРОВЕДЕ ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ НА РИК-МОНТАНАНа 13 март  2017 г. в голямата заседателна зала на Областна администрация Монтана, ЦИК проведе дистанционно обучение на членовете на РИК – Монтана за предстоящите парламентарни избори на 26 март.  В обучението се включиха също екипа на Областна администрация, представители на организационно-техническите екипи от общините, „Информационно обслужване”-АД, клон Монтана, ОД на МВР, РС „ПБЗН” и  Териториално звено на „ГРАО“– Монтана.
В директна връзка бяха подробно представени действията, които трябва да предприемат всички страни, участващи в изборния процес  в периода до изборния ден, както и в предизборния и в изборния ден.  Дадени бяха указания за провеждане на обучението на Секционно избирателните комисии, организация по приемането и предаването на изборните книжа и материали, попълване на  протоколите,  отчитане  резултатите от изборите и др. 
РИК Монтана ще проведе обучение с членовете на СИК в 11-те общини на  Област Монтана, както следва:

               16.03.2017г. 
         1. Община Георги Дамяново - 10:00 часа;
         2. Община Чипровци - 14:00 часа;

              17.03.2017г.
         1. Община Медковец - 10:00 часа;
         2. Община Брусарци - 14:00 часа;

               20.03.2017г. 
          1. Община Якимово  - 10:00 часа;
          2. Община Вълчедръм  - 14:00 часа;

               21.03.2017г. 
          1. Община Вършец  - 10:00 часа;
          2. Община Берковица  - 14:00 часа;

               22.03.2017г.
          1. Община Бойчиновци - 10:00 часа;
          2. Община Лом - 17:00 часа;

              23.03.2017г. 
         1. Община Монтана  - 13:00 часа;
         2. Община Монтана  - 17:00 часа.
Дата: 15 март 2017 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА МОНТАНА ИВАН СЕРГИСОВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА МОНТАНА ИВАН СЕРГИСОВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОНОбластният управител на област Монтана инж. Иван Сергисов участва в заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, което се проведе на 10 март в град Ловеч. Заседанието беше открито от инж. Пенка Николова  - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, областен управител на област Ловеч.
В него взеха участие заместник министрите на икономиката Любомир Ганчев, регионалното развитие и благоустройството Любен Дичев, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Любомир Хайджийски,  представители на министерства, областните управители  и на областите Видин, Враца и Плевен, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, както и представители на академичните среди.
Дата: 13 март 2017 Виж още...