Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО ОПАЗВАНЕ НА ГОРИТЕ, РИБАТА И ДИВЕЧА В ОБЛАСТ МОНТАНА ПРОВЕДЕ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ
КОНСУЛТАТИВНИЯТ СЪВЕТ ПО ОПАЗВАНЕ НА ГОРИТЕ, РИБАТА И ДИВЕЧА В ОБЛАСТ МОНТАНА ПРОВЕДЕ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕАнализ на извършените контролни дейности в горските територии в област Монтана за периода 01.01.2016 г. – 15.11.2016 г. беше обсъден на редовно заседание на Консултативния съвет по опазване на горите, рибата и дивеча, което се проведе днес под председателството на заместник-областния управител Бойко Благоев и в присъствието на  областния управител Ивайло Петров. Данните бяха представени от Директора на РДГ инж. Сащо Каменов пред присъстващите на събитието представители на общините, Държавните горски стопанства, Ловно-рибарските сдружения и ведомствените териториални структури, имащи отношение към упражняването на контрол в горите от областта.
Дата: 29 ноември 2016 Виж още...
ПЕВЧЕСКА ГРУПА “ПЪСТРЕНЕЦ JR “ ОТБЕЛЯЗА 10 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ
ПЕВЧЕСКА ГРУПА “ПЪСТРЕНЕЦ JR “ ОТБЕЛЯЗА  10 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИС празничен концерт Певческа група “Пъстренец Jr“ отбеляза 10 години от създаването си. На сцената на Младежкия дом в град Монтана, с около  30 песни от различни фолклорни области на страната,  талантливите момичета и момчета на Асен Асенов зарадваха своите почитатели. На финала  младите изпълнители поднесоха китка от 10 торлашки песни, които  преобладават в репертоара на формацията. Сред официалните гости на събитието бе и заместник-областният управител Нина Петкова. 
За 10 години над 80 талантливи деца  от ”Пъстренец  Jr” разнасят славата на българската народна песен.  Някои  от тях  са вече професионални музиканти. Солистите имат завоювани над  250 индивидуални, а групата - 60 колективни награди от национални фолклорни конкурси. Награди за педагогическата си работа печели и ръководителят на групата Асен Асенов. Той  е отличен от съюза на Българските музикални и танцови дейци, както и в много от конкурсите с грамоти и дипломи за отлична преподавателска работа и принос в съхраняването на фолклора.
Дата: 25 ноември 2016 Виж още...
УЧЕНИЕ ЗА ТЪРСЕНЕ И СПАСЯВАНЕ ПРИ АВИАЦИОННИ ПРОИЗШЕСТВИЯ СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНА
УЧЕНИЕ ЗА ТЪРСЕНЕ И СПАСЯВАНЕ ПРИ АВИАЦИОННИ ПРОИЗШЕСТВИЯ  СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНАОт 23 до 25 ноември 2016 г. в учебно-тренировъчен комплекс на Центъра за професионална квалификация –  РДПБЗН – Монтана  се проведе  Учение за „Търсене и спасяване при авиационни произшествия и ликвидиране на последиците от тях”. Организатор на учението е   Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР с участието на  Институтът за космически изследвания и технологии при БАН, Националната следствена служба, различни дирекции в МВР, Българският червен кръст, Зоналното жандармерийско управление – Монтана, местният Център за спешна медицинска помощ, доброволни формирования и други.
Сред  гостите на откриването бе и заместник-областният управител Нина Петкова.  Учението наблюдава и  директорът  на ГД ПБЗН гл. комисар  Николай Николов.  На полигона бяха разиграни  сценарии за спасяване на хора из под  развалините  на административна сграда, върху която е паднал самолет, за действие при скъсана дига на водоем, вследствие на падане на самолет върху нея, и за евакуиране на пострадали от автомобилни и железопътни катастрофи, причинени също  при авиационно произшествие.
Дата: 25 ноември 2016 Виж още...
ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ПРОВЕДЕ СВОЕ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ
ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ПРОВЕДЕ СВОЕ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕПревантивни дейности за недопускане на заболяването високопатогенна Инфлуенца по птиците на територията на област Монтана бяха обсъдени на редовно заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе днес под ръководството на зам. областния управител Бойко Благоев.
Освен включените в постоянния състав на комисията ведомствени териториални структури, участие в заседанието взеха и представители на общините, държавните горски стопанства и ловно-рибарските сдружения в областта.
Д-р Боряна Гарванска от Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана запозна присъстващите с издадената от Директора на ОДБХ Заповед № 249/17.11.2016 г., в която подробно са разписани задълженията на длъжностните лица към отдел “Здравеопазване на животните” при ОДБХ – Монтана, както и на общинските и частно практикуващите ветеринарни лекари в ситуация на повишена епизоотична готовност.
Дата: 22 ноември 2016 Виж още...
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ „ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО” ОФЕЛИЯ КЪНЕВА ПОСЕТИ МОНТАНА
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ „ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО” ОФЕЛИЯ КЪНЕВА ПОСЕТИ МОНТАНАВторият етап на деинституализацията в България приключва в края на тази година. Приблизително 5000 деца ще бъдат изведени от инстиуциите и ще  бъдат настанени в семейна среда, каза председателят на Държавната агенция „Закрила на детето” Офелия Кънева на среща в Монтана. Форумът се проведе на 21 ноември в Монтана, на който присъстваха областният управител Ивайло Петров, зам. областният управител Нина Петкова, зам. областният управител на Враца Мирослав Комитски,  кметът на Монтана Златко Живков, представители на  социалните служби и неправителствените организации от трите области Монтана,  Враца и Видин, журналисти. 
България е на челно място сред страните,  които са се справили най-успешно  в деинституционализацията. Дейността на Агенция „Закрила на детето” по деинституализацията ще продължи. 
Дата: 22 ноември 2016 Виж още...
СЪВМЕСТНА ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА НА ДВАМА ТВОРЦИ ОТ ДРУЖЕСТВОТО НА ХУДОЖНИЦИТЕ „ТЕНЕЦ” В МОНТАНА
СЪВМЕСТНА ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА НА ДВАМА ТВОРЦИ ОТ ДРУЖЕСТВОТО НА ХУДОЖНИЦИТЕ „ТЕНЕЦ” В МОНТАНАВ изложбена зала „Кутловица”  в Монтана   бе открита изложба на Дончо Планински и Найден Кирилов едни от доайените в дружеството на художниците „Тенец”, които тази година отбелязват своя 70-годишен юбилей. На събитието присъстваха областният управител Ивайло Петров и зам. областният управител Нина Петкова, директорът на дирекция хуманитарни дейности в община Монтана Александър Герасимов, творци и граждани на областния град.  Областният управител поздрави юбилярите, като им пожела добро здраве и музата никога да не ги напуска, за да продължат да   радват  почитателите си със своя талант и успехи. 
Дончо Планински е роден е през 1946 г. в Монтана. Член е на СБХ. Най-сериозните му творчески изяви се в сферата на приложните изкуства, пространственото оформление и керамиката. Работил е като реставратор на стенописи към Националния институт по паметниците на културата. Той е сред основателите на дружеството на художниците "Тенец", както и на Пленера по рисувана керамика в Монтана и Пленера по дървопластика в Бързия. Завършил е Художествена гимназия - София и НХА "Николай Павлович", специалност "Стенопис". 
Дата: 22 ноември 2016 Виж още...
ЮРИСТ ОТ ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА ПРЕДСТАВИ ПЪРВАТА СИ КНИГА „ЛИСТО НА ВЯТЪРА”
ЮРИСТ ОТ ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА ПРЕДСТАВИ ПЪРВАТА СИ КНИГА „ЛИСТО НА ВЯТЪРА”Мария Григорова, юрист в Областна администрация Монтана,  представи своя роман „Листо на вятъра”  в художествената галерия „Кирил Петров” в Монтана. На събитието присъства ръководството на Областна администрация Монтана и колеги на писателката. 
В книгата си авторката разказва за скромната Елена, която доброволно се потапя в лъскавия свят на холивудската звезда Сам Мейс, водена от желанието да бъде близо до този мъж. Когато двамата герои позволяват на чувствата си да се проявят, това ще бележи началото на новия им живот, в който ще търсят начини за съвместно духовно израстване. Как любовта  ще накара различията да се стопят и мъдростта да измести негативните убеждения и предразсъдъците? Как душата никога няма да ни подведе въпреки бариерите, които сами си поставяме, водени от страховете?
Дата: 18 ноември 2016 Виж още...
ДЕВЕТ МЛАДИ МЕНИДЖЪРИ БЯХА ПОСРЕЩНАТИ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
ДЕВЕТ МЛАДИ МЕНИДЖЪРИ БЯХА ПОСРЕЩНАТИ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНАЗа поредна година Областна администрация Монтана се включи в националната инициатива „Мениджър за един ден” на фондация „Джуниър Ачийвмънт България”. 
 Днес, 17 ноември 2016 г. в администрацията  пристигана млад, амбициозен екип от деветима мениджъри, които в рамките на един ден се запознаха с дейностите на  държавната институцията и това как областният управител провежда държавната политика на територията на област Монтана.
Учениците   от ФСПГ „Васил Левски” – Монтана, ПГТЕ „Хр. Ботев” - Монтана и ПГСАГ "Проф. арх. Стефан Стефанов”- Монтана заеха позициите  на областен управител, зам. областни управители, главен секретар и директори на дирекции. Калоян Боянов Панов от от ФСПГ „Васил Левски” – Монтана бе определен  за областен управител. 
Мениджърите имаха възможност да се запознаят отблизо с функциите и екипа на Областна администрация Монтана. По време на участието им в инициативата те присъстваха и на работна среща във връзка с доброволческите формирования в общините на територията на областта.
Дата: 18 ноември 2016 Виж още...
20 НОЕМВРИ – ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
20 НОЕМВРИ – ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯС решение на Общото събрание на  ООН от 2005 година  всяка трета  неделя от месец ноември се отбелязва Световният  ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.
По инициатива на областния управител Ивайло Петров, на 20 ноември от 10.00 часа в православния храм „Св. Св. Кирил и Методий”- гр. Монтана, ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите при ПТП, с която ще  отдадем нашата дълбока почит към жертвите и ще изкажем съболезнования към близките на пострадалите. На този ден ще изразим и  благодарността си  към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, които всеки ден оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за техния живот.
Денят за възпоменание на жертвите от ПТП е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Нека всички заедно – институции, организации и участници в движението, в името на живота да дадем свой принос за безопасността и за намаляване на броя на пострадалите в движението по пътищата.

Дата: 17 ноември 2016 Виж още...
МИНИСТЪРТ НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ЗОРНИЦА РУСИНОВА ДНЕС ПОСЕТИ МОНТАНА
МИНИСТЪРТ НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ЗОРНИЦА РУСИНОВА ДНЕС ПОСЕТИ МОНТАНАДнес, 11 ноември, когато честваме Свети Мина – покровителят на семейството, министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети Социалния здравен комплекс в Монтана „Свети Мина”. По време на визитата си министър Русинова бе придружена от областният управител Ивайло Петров, кметът Златко Живков, народният представител Десислава Атанасова и директорът на РД „Социално подпомагане” Георги Цеков.
През следващите години ще се затворят всички домове за медико-социални грижи за деца в страната и ще се развие мрежа от интегрирани социални, здравни и образователни услуги за подкрепа на децата в риск и техните семейства. Стъпките за реформата са планирани в плана за продължаване на деинституционализацията на децата. За следващия етап на процеса са осигурени 194 млн. лв. по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и 57 млн. лв. по оперативната програма „Региони в растеж“, каза министър Русинова.
Дата: 11 ноември 2016 Виж още...
ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ МОНТАНА
Със Заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 335 от Протокол № 13, прието на заседание на Общински съвет Монтана, проведено на 27.10.2016 г. С посоченото решение общинският съвет открива процедура за избор на оператор на язовирна стена, за осъществяване дейности по поддържането,  стопанисването и осъществяването на техническата експлоатация на язовирите, язовирните стени и съоръженията към тях, на описаните в таблицата имоти, чрез публичен търг с явно наддаване за предоставянето им под наем за срок от 10 г. по реда на § 12, ал. 2 от Закона за изменение и допълнение на Закона за водите.
Дата: 4 ноември 2016 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ ЩАБ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАНА ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИЯ ЗИМЕН СЕЗОН
ОБЛАСТНИЯТ ЩАБ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЛАНА ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ ПРОВЕДЕ ЗАСЕДАНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИЯ ЗИМЕН СЕЗОНВъв връзка с подготовката и готовността за работа на общините и институциите в област Монтана през зимен сезон 2016-2017 г. в Областна администрация Монтана се проведе заседание на Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия. Заседанието бе ръководено от областния управител Ивайло Петров.
На срещата присъстваха представители  на общини от област Монтана, ОПУ – Монтана, ОД на МВР – Монтана, РД ПБЗН – Монтана,  ДЗЗД „ПМВ 2014”, както и други представители на териториалните структури на държавната администрация.
По време на заседанието всички институции докладваха за извършената превантивна дейност и готовността им за работа при зимни условия. Кметовете и упълномощени представители на общините в област Монтана представиха информация за готовността да посрещнат зимата  и предприемане на превантивни мерки за справянето с проблемните ситуации при усложнена зимна обстановка.
Дата: 2 ноември 2016 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСУВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА, КНИЖОВНИЦИ И ПРОСВЕТИТЕЛИ,
УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ МОНТАНА,


За мен е чест  да Ви поздравя по повод 1 ноември – Деня на народните будители!
На този светъл български празник се обръщам към Вас с чувство на гордост и вълнение от духовните постижения на хилядите знайни и незнайни народни будители,  създатели и пазители на българската духовност, език и култура.
Днес цяла България се покланя пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечеството в идеал и съдба на цял един народ.
Всяко време си има своите будители. Вярвам, че всички Вие будите съзнанието на младото поколение за нашето наследство, вдъхвате им вяра и кураж по пътя на просвещението, което съхраняваме и разпространяваме през вековете за едно по-добро бъдеще на българския народ.
Нека заедно всички да продължим делото на народните будители, да запазим националната си идентичност, да построим оня мост, по който нашите деца да вървят и разнасят  наследеното  от предците ни.

Дата: 1 ноември 2016 Виж още...