Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

МОНТАНА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ ПО ПРОГРАМАТА ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО БЪЛГАРИЯ – СЪРБИЯ 2014-2020 Г.
На 2 октомври 2015 г. (петък), в хотел „Житомир“, Монтана, ще се проведе информационен ден във връзка с Първата покана за набиране на проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Сърбия. Началният час за регистрация на участниците е 10.00 ч. 
В рамките на инициативата   експерти от Управляващия орган и Съвместния Технически секретариат на трансграничната програма ще представят основни теми, свързани с изискванията за кандидатстване по първата покана за набиране на предложения, структура на проектното предложение и попълването на формуляра за кандидатстване, разработването на бюджет и допустимост на разходите. 

Дата: 29 септември 2015 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НАГРАДИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЛОВНАТА ДРУЖИНКА НА СЕЛО ГОРНО ЦЕРОВЕНЕ
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ  НАГРАДИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЛОВНАТА ДРУЖИНКА НА СЕЛО ГОРНО ЦЕРОВЕНЕСдружение ловно-рибарско  дружество "Огоста"- Монтана бе домакин на първият ловно-рибарски събор, който се проведе в землището на село Безденица, община Монтана. Гости на празника бяха  народният представител Десислава Атанасова и областният управител на област Монтана  Ивайло Петров. В знак на признателност, той за първи път връчи награда за доброволчество на председателя на ловната дружинка в село Горно Церовене Любомир Любомиров, който заедно със своите колеги, през лятото на тази година, помогнаха на пожарникарите при потушаването на пожара в околностите на Горно Церовене. Областният управител се обърна с апел към ловните дружинки в региона за включване в акции при потушаване на горски пожари, когато всички други средства са изчерпани при овладяване на кризисни ситуации. „Няма хора, които по-добре от вас да познават гората, районите и подходите в нея, да ценят нейното богатство и да се грижат за нейните обитатели”, каза областният управител. Той добави, че всички трябва да опазваме природата, едно от най-ценните богатства, които имаме  и се погрижим за съхраняване на биоразнообразието.
Дата: 29 септември 2015 Виж още...
НА 1 ОКТОМВРИ ТЕСТВАМЕ СИРЕНИТЕ В МОНТАНА
НА 1 ОКТОМВРИ ТЕСТВАМЕ СИРЕНИТЕ В МОНТАНАНа 1 октомври 2015 г, от 13,00  часа ще се проведе тестване на сирените в Монтана.  Тренировката е с цел проверка на техническото състояние на системата, придобиване на умения от длъжностните лица за работа с НСРПО и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчени от акустичните сиренни устройства.
Националната система за ранно предупреждение и оповестяване се тества два пъти годишно в изпълнение на чл.37, ал.1 от Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност, 

Дата: 29 септември 2015 Виж още...
ЕВРОДЕПУТАТЪТ ВЛАДИМИР УРУЧЕВ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В РОДНИЯ СИ ГРАД, ЗАЩОТО ...."
ЕВРОДЕПУТАТЪТ ВЛАДИМИР УРУЧЕВ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА ТЕМА: "ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В РОДНИЯ СИ ГРАД, ЗАЩОТО ...."По случай 26-ти септември, провъзгласен за Европейски ден на езиците, евродепутатът  Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) обяви конкурс за есе на тема:"Искам да живея в родния си град, защото ...."
Целта на  инициативата,  освен да насърчи изучаването на чужди езици в българските училища, е да провокира младите хора, вече притежаващи солидни езикови умения, да помислят какво би ги накарало да останат и да се реализират в професионален и личен план там, където са родени, разясни мотивите за инициативата евродепутатът Владимир Уручев.   Факт е,  че  именно благодарение на придобитите чуждо-езикови познанията, много млади хора продължават образованието в чужбина, но за съжаление голяма част от тях, особено от по-малките населени места,  не се завръщат в Родината, допълни още  българският евродепутат.
Дата: 26 септември 2015 Виж още...
“ПОД КОМ С ПЕСНИ, МУЗИКА И ТАНЦИ”
“ПОД КОМ С ПЕСНИ, МУЗИКА И ТАНЦИ”Общобалкански народен събор „Петрохан” – „Под Ком с песни, музика и танци” организираха на 22 септември 2015 г. Областна администрация Монтана, община Берковица и Български арт и фолклорен център „Нестия”.
Участници в мероприятието, което съвпадна с отбелязване независимостта на България бяха групи, състави и ансамбли от цялата страна, които огласиха планината с уникалните български народни ритми и внесоха празнично настроение сред всички гости. Инициативата представлява част от Националната кампания “Да запалим и съхраним огъня български”, чиято основна идея е съхраняването на българския етнос и самобитност посредством приобщаване на младото поколение към българската ценностна система, откриване, развиване и реализиране на безспорния талант на българските деца в областта на фолклора и изкуствата и защита на българската идентичност в условията на глобализация.
Лично областният управител Ивайло Петров и неговият заместник Нина Петкова присъстваха на фестивала в местността „Петрохан” и поздравиха участниците в него за достойното им представяне. 

Дата: 23 септември 2015 Виж още...
ОТБЕЛЯЗАХМЕ 107 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ
ОТБЕЛЯЗАХМЕ 107 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯНа 22 септември 2015 година с празнични чествания в цялата страна отбелязахме 107 години от обявяване независимостта на България. На същата дата през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново независимостта е провъзгласена официално с манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.
В Монтана по случай празника заместник-областният управител г-жа Нина Петкова и служители от Областната администрация  поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.  Във всички общини от област Монтана бяха организирани празнични концерти и церемонии по поднасяне на венци и цветя.

Дата: 23 септември 2015 Виж още...
ПРОВЕДЕ СЕ РАБОТНА СРЕЩА ОТНОСНО СФОРМИРАНЕ НА ДОБРОВОЛЧЕСКИ ФОРМИРОВАНИЯ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ
ПРОВЕДЕ СЕ РАБОТНА СРЕЩА ОТНОСНО СФОРМИРАНЕ НА ДОБРОВОЛЧЕСКИ ФОРМИРОВАНИЯ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИНа 17 септември 2015 г. в Областна администрация Монтана се проведе работна среща във връзка с определения със Заповед № ОМП-02-8/20.04.2015 г. на Областния управител на област Монтана пожароопасен сезон за 2015 г. от 20.04.2015 г. до 31.10.2015 г. и усложнената пожарна обстановка в страната през месец август 2015 г.
Участници в работната среща бяха представители на РДПБЗН – Монтана, Военно окръжие Монтана, представители на ловно-рибарските дружества от областта, както и представители на общините.
По време на работната среща се обсъди възможността за оказване на съдействие при гасене на евентуални пожари в планински и полупланински райони от страна на членовете на ловно-рибарските дружества и доброволните формирования при спазване на съществуващите законови регламенти.


Дата: 18 септември 2015 Виж още...
Обявление


Дата: 18 септември 2015 Виж още...
ОБЩОБАЛКАНСКИ НАРОДЕН СЪБОР “ПЕТРОХАН – ПОД КОМ С ПЕСНИ, МУЗИКА И ТАНЦИ” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПОД ПАТРОНАЖА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА И КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА
ОБЩОБАЛКАНСКИ НАРОДЕН СЪБОР “ПЕТРОХАН – ПОД КОМ С ПЕСНИ, МУЗИКА И ТАНЦИ” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ПОД ПАТРОНАЖА НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА И КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦАОбщобалкански народен събор, наречен “Петрохан – под Ком с песни, музика и танци”, ще се състои на 22 септември 2015 г. от 11.00 часа в местността “Петрохан” под патронажа на Областния управител на област Монтана Ивайло Петров и Кмета на община Берковица Димитранка Каменова.
Организатор на събитието е Български арт и фолклорен център “Нестия” с подкрепата на Областна администрация Монтана и Община Берковица.
Дата: 18 септември 2015 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ВЗЕ УЧАСТИЕ В РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТЕ НА СЗР
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ВЗЕ УЧАСТИЕ В РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТЕ НА СЗРОбластният управител на област Монтана г-н Ивайло Петров взе участие в редовно  заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, което се проведе в гр. Враца в дните 9 и 10 септември 2015 г.  под ръководството на г-жа Малина Николова - председател на Регионалния съвет за развитие и Областен управител на област Враца.
В заседанието взеха участие зам. министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, представители на министерства, областните управители на областите Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, заместник областният управител на област Видин, кметове на общини, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, на „Национален център за териториално развитие“ ЕАД, Фондация за реформа в местното самоуправление, както и представители на академичните среди.
На заседанието се представи и обсъди проекта на Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слабо развити райони.
Дата: 17 септември 2015 Виж още...
ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ МОНТАНА
ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ МОНТАНАСъс заповед на Областният управител е върнато за ново обсъждане Решение № 1400 от Протокол № 48, прието на заседание на Общински съвет Монтана, проведено на 10.09.2015 г. С посоченото решение са приети промени в Наредбата за организация на движението на територията на гр. Монтана в Раздел 4 „Зони за кратковременно паркиране – Синя зона”. С приетата нова т. 5 в чл. 50а от Наредбата е определена зона пред ОМЦ Монтана за безплатно служебно паркиране на лекарите и специалистите по здравни грижи, осъществяващи дейност в сградата на бившата поликлиника. 
Дата: 17 септември 2015 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
ПОЗДРАВИТЕЛЕН    АДРЕСУважаеми учители,
Уважаеми родители,
Скъпи ученици,
 

Най-сърдечно Ви поздравявам с първия учебен ден – 15 септември и откриването на новата  2015-2016 учебна година!
Скъпи ученици, пожелавам Ви една успешна година. Вярвайте на Вашите учители, защото те са хората, които ще Ви помогнат да станете не само по-образовани, но и по-добри граждани на България и света. Вярвайте в силата на знанието и успеха към неспирния стремеж към съвършенство!
Скъпи първокласници, днес Вие за първи път прекрачвате прага на училището. Бъдете уверени в себе си, смело подайте ръка на своите учители, доверете им се, защото със своите знания и опит, те ще Ви помогнат за задачите в живота, които трябва да решавате всеки ден!
Уважаеми учители, желая Ви много сили и воля, за да дадете на своите възпитаници качествено образование. Вашата професия е мисия, която изпълнявате с възрожденски дух и плам за знание, с които българите толкова много се гордеем!

Честит празник и на добър час!


С уважение,
Ивайло Петров
Областен управител на област Монтана
Дата: 15 септември 2015 Виж още...
НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ
ЗАКОН за водите

за организацията и дейността на асоциациите по водоснабдяване и канализацияДата: 14 септември 2015 Виж още...
РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТНОТО ПРОУЧВАНЕ ОТНОСНО ИЗГРАЖДАНЕ ИЛИ РЕНОВИРАНЕ НА СПОРТНИ ОБЕКТИ В ОБЛАСТ МОНТАНА
РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТНОТО ПРОУЧВАНЕ ОТНОСНО ИЗГРАЖДАНЕ ИЛИ РЕНОВИРАНЕ НА СПОРТНИ ОБЕКТИ В ОБЛАСТ МОНТАНАУченици от област Монтана обобщиха резултатите от преминалото през месец юли-август тази година анкетно проучване сред младежи, което се проведе във връзка с кампанията на Българския спортен тотализатор и Министерството на младежта и спорта за изграждане на нови спортни обекти или реновиране на съществуващи такива по области.
Шестимата помощници на областния управител Ивайло Петров бяха посрещнати от самия него и заместник областния управител Нина Петкова в заседателната зала на администрацията, където разполагаха с необходимата техника, за да обобщят отговорите на своите връстници.
Дата: 11 септември 2015 Виж още...
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ПОСЕТИ ОБЛАСТ МОНТАНА
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ПОСЕТИ ОБЛАСТ МОНТАНА	На 8 септември, денят, в който православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, министър-председателят Бойко Борисов посети област Монтана. Той присъства на откриването на  новата пречиствателна станция за питейни води в берковското село Бързия.Инвестицията е на стойност 5 600 000 лева, осигурени по Програма за развитие на селските райони.  Общата дължина на водопровода е около 10 км.
Сред официалните гости на церемонията бяха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, народният представител Десислава Атанасова, областният управител на област Монтана Ивайло Петров, зам.-областният управиетел Нина Петкова, кметът на община  Берковица Димитранка Каменова,  Румен Порожанов, директор ДФ „Земеделие“ и други официални лица.

Дата: 9 септември 2015 Виж още...