Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ТРЕТА ГЛОБАЛНА СЕДМИЦА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ - СПАСИ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА“
ТРЕТА ГЛОБАЛНА СЕДМИЦА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ - СПАСИ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА“По повод отбелязването на Третата глобална  седмица на ООН за пътна безопасност , под надслов  
„Спаси живота на децата“ Областната комисия по безопасност на движението по пътищата организира „ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ ВЪЗНИКВАНЕ НА ПТП И ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ”, която ще се проведе на 7 май 2015 година от 10.30 часа на велосипедната площадка в парк „Монтанезиум”, гр. Монтана. В мероприятието ще се включат ученици от няколко училища в областния град, служители на ПБЗН – Монтана, Сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР - Монтана и Български Младежки Червен кръст – Монтана. 
Всеки ден повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. Десетки хиляди са ранени. „Спаси живота на децата“ е официалното лого на Третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност. В тази връзка ООН разпространи „Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата“, в която децата изразяват своите мисли и страхове за движението по пътищата. Тази декларация е призив за отбелязване на Третата глобална седмица за безопасност на ООН през май 2015г. Призив към световните лидери да включат в плановете за устойчиво развитие като основна цел намаляването на жертвите от пътнотранспортните произшествия в световен мащаб, така че на всякъде по света децата да могат да се движат по-безопасно.

Дата: 30 април 2015 Виж още...
УЧЕНИЦИТЕ ОТ ВТОРО ОУ „ИВАН ВАЗОВ”–ГР.ВЪЛЧЕДРЪМ ПЪРВИ В ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА НАЦИОНАЛНАТА ВИКТОРИНА „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”
УЧЕНИЦИТЕ ОТ ВТОРО ОУ „ИВАН ВАЗОВ”–ГР.ВЪЛЧЕДРЪМ ПЪРВИ В ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА НАЦИОНАЛНАТА ВИКТОРИНА „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”Със съдействието на Областна администрация Монтана, Регионален инспекторат по образованието – Монтана, Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Монтана, Български младежки Червен кръст – Монтана и СБА – Монтана в Общински младежки дом – Монтана се проведе Областния кръг на Националната ученическа викторина „Да запазим децата на пътя”. 
Заместник областният управител Петър Петров бе гост на събитието и член на комисията за оценяване на резултатите от състезанието. Надпреварата е съгласувана с Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и преминава под мотото „Да запазим децата на пътя”. Основната идея на мероприятието е   децата да изградят умения и навици за действие в условията на пътното движение и да формират култура за безопасно поведение на пътя.

Дата: 29 април 2015 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПОСЕТИ ГРАД ДЖАНГДЗЯГАНГ В КИТАЙ
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПОСЕТИ ГРАД ДЖАНГДЗЯГАНГ В КИТАЙПо покана на градската управа на град Джангдзяганг, заместник областният управител Нина Петкова посети града в качеството си на участник в състава на национална делегация от България. По време на посещението г-жа Петкова участва в няколко официални срещи с Градската управа на град Джянгджаганг, Местното правителство на провинция Джиангсу, ръководството на Свободната икономическа зона-Джянгджаганг и на шоурума с български стоки.  На проведените срещи се постигна желание за взаимноизгодно сътрудничество в различни сфери. 
Госпожа Петкова подари на домакините традиционни български сувенири и мотиви от чипровски килим, който бе вписан в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Дата: 28 април 2015 Виж още...
ДЕН НА ТАЛАНТА ОРГАНИЗИРАХА В ПЪРВО ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” - МОНТАНА
ДЕН НА ТАЛАНТА ОРГАНИЗИРАХА В ПЪРВО ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” - МОНТАНАЗаместник областният управител Нина Петкова бе сред официалните гости на „Ден на таланта в моето училище”, което за втора поредна година се организира в  Първо основно  училище” Св. Св. Кирил и Методий” – Монтана. Талантливите възпитаници на училището  пяха, танцуваха, рисуваха. Имаше актьорски изпълнения , състезателни танци, мажоретки. 
Професионално жури определи победителите във двете възрастови групи – I-IV кл. и V-VII кл. Най-добрите бяха наградени със статуетки и грамоти. Присъдена бе и награда на учителския колектив  на училището. 

Дата: 27 април 2015 Виж още...
ПРОВЕДЕ СЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ
ПРОВЕДЕ СЕ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТНа 24 април 2015 г. в Областна администрация Монтана се проведе заседание на Областния обществен съвет, на което бяха представени предложения от общините и териториалните структури на държавната власт от област Монтана за развитие на областта.
Заседанието се организира във връзка с постъпило в Областна администрация Монтана писмо от Министерството на регионалното развитие и благоустройството относно разработването на целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България (областите Видин, Монтана и Враца), Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слабо развити райони. Целенасочената инвестиционна програма се разработва в изпълнение на Програмата на Правителството за стабилно развитие на Република България за периода 2014-2020 г.

Дата: 24 април 2015 Виж още...
СОЛИДАРНОСТ
СОЛИДАРНОСТСкъпи млади хора в област Монтана,
Приемете най-искрените ми поздравления по случай Международния ден на младежката солидарност - празника на всички млади хора по света, които със своите идеи, енергия и  търсеща мисъл са най-будната част на една нация.
Празникът е повод да изкажа своята благодарност към всички Вас за проявената гражданска позиция и солидарност към социалните проблеми в обществото ни и участието Ви в реализираните инициативи на територията на област Монтана.
Бъдете здрави и упорити,следвайте мечтите си, за да успеете да се реализирате в живота и да сте готови  за предизвикателствата на времето. Нека заедно, сега и в бъдеще, да утвърждаваме и развиваме постигнатото в нашия регион!
Честит празник!

Ивайло Петров
Областен управител
на област Монтана

Дата: 24 април 2015 Виж още...
ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН ПО ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ V-A РУМЪНИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020 Г. СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН ПО ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ V-A РУМЪНИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020 Г. СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНАСъвместният технически секретариат на Програма Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020 г., Регионален офис – Кълъраш, Румъния проведе информационен ден с бенефициенти от област Монтана с цел представяне на документа на официално стартиралата програма и разясняване на целите, приоритетите и условията за кандидатстване.
Изпълнителният директор на техническия секретариат г-жа Николета Минку, нейният заместник г-н Богдан Мусат, както и целият екип от Регионалния офис в Кълъраш бяха посрещнати и приветствани на 22 април 2015 г. в заседателна зала № 1 на Областна администрация Монтана от своя домакин - Областният управител г-н Ивайло Петров в присъствието на представители на общините, браншовите организации и гражданския сектор в областта.
Бенефициенти имаха възможността да зададат своите въпроси директно към представителите на секретариата и да получат полезна информация по отношение на специфичните изисквания при подготовката и подаването на проектни предложения.

Дата: 23 април 2015 Виж още...
ПОКАНА

Министерството на образованието и научните изследвания на Румъния, чрез Националния орган за научни изследвания и иновации (ANCSI) и Министерството на образованието и науката на България (МОН) активно участват в подкрепата на регионалното развитие на трансграничния регион на Румъния и България, в рамките на проект RINNO - модел за увеличаване на ползите в региона за трансгранично сътрудничество Румъния-България, използвайки RD&I, финансиран в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. 

Избираемият регион на Програмата се състои от всички окръзи и области в граничната зона на Румъния и България, а именно: Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Констанца, съответно Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Разград, Силистра и Добрич.


Дата: 23 април 2015 Виж още...
22 април Деня на Земята
22 април Деня на ЗемятаУважаеми жители на област Монтана, 
На 22 април над 1 милиард души в 190 страни отбелязват Деня на Земята. Първото честване е организирано от Гейлорд Нелсън, сенатор на щата Уисконсин (САЩ) през 1970г.  след опустошителното действие на масивен нефтен разлив в Санта Барбара, Калифорния през 1969 година. През 1990 г. празникът на Земята е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.
Тази година, когато отбелязваме 45 години от първото честване на Деня на Земята, мотото е "Време е да дадем пример". Всички трябва да тръгнем в една нова посока, обединени от общата кауза за по-чиста околна среда, за съхраняване живота на нашата планета Земя. Да я пазим и най-важното да не я променяме, защото както тя има нужда от нас, така ние от нея.

Ивайло Петров
Областен управител на област Монтана

Дата: 22 април 2015 Виж още...
ПОЖАРООПАСЕН СЕЗОН ВЪВ ВСИЧКИ ГОРСКИ ТЕРИТОРИИ В ОБЛАСТ МОНТАНА
Със заповед на областния управител на област Монтана, от 20 април 2015 г. се определя началото на пожароопасен сезон в горските територии на област Монтана. Заповедта се съставя ежегодно по предложение на Директора на Регионална дирекция по горите - Берковица, поради повишения риск от възникване на горски пожари. Същата се изготвя за сведение на гражданите, кметовете на общини и населени места, ръководителите на земеделски кооперации, арендатори, ползватели на селскостопански земи в близост до горски територии, ловци и риболовци, туристи и др.
С текста на заповедта може да се запознаете тук

Дата: 21 април 2015 Виж още...
МЕЖДУНАРОДЕН КУРС НА НАТО ЗА РЕАГИРАНЕ И ГОТОВНОСТ ПРИ ИНЦИДЕНТИ С ХИМИЧНИ, БИОЛОГИЧНИ, РАДИОАКТИВНИ И ЯДРЕНИ ВЕЩЕСТВА СЕ ПРОВЕЖДА В МОНТАНА
МЕЖДУНАРОДЕН КУРС НА НАТО ЗА РЕАГИРАНЕ И ГОТОВНОСТ ПРИ ИНЦИДЕНТИ С ХИМИЧНИ, БИОЛОГИЧНИ, РАДИОАКТИВНИ И ЯДРЕНИ ВЕЩЕСТВА СЕ ПРОВЕЖДА В МОНТАНАЗаместник областният управител Петър Петров бе сред официалните лица  на откриването на Международния  курс на НАТО за напреднали в сферата на регионалното сътрудничество за реагиране и готовност при инциденти с химични, биологични, радиоактивни и ядрени вещества, който се провежда в периода от 20 до 24 април в Центъра за професионална квалификация на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в гр. Монтана. 
„Присъствието  на специалисти от 10 държави в този форум е показателно не само за Центъра за професионална квалификация на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” -  Монтана, но и за целия регион. Всички добре разбираме важността от подобни обучения с оглед на заобикалящата ни геополитическа обстановка”, каза Петър Петров.  

Дата: 20 април 2015 Виж още...
Върнати за ново обсъждане решения на общинските съвети Вълчедръм и Медковец
Със заповед на Областният управител е върнато за ново обсъждане Решение № 419/27.03.2015 г. на Общински съвет Вълчедръм. С посоченото решение общинският съвет дава съгласие за изработване на ПУП, който засяга част от улица – публична общинска собственост и предвижда същата да се преобразува в частна общинска собственост. Към решението не са приложени доказателства, установяващи отпадналото предназначението на съответната част от улицата да задоволява обществени потребности от местно значение, за да може да се преобразува в частна общинска собственост. 
Със заповеди на Областният управител са върнати за ново обсъждане Решение № 324 и Решение № 326, приети на заседание на Общински съвет Медковец, проведено на 26.03.2015 г. 

Дата: 20 април 2015 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ОФИЦИАЛНОТО СТАРТИРАНЕ НА ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ V-A РУМЪНИЯ – БЪЛГАРИЯ 2014-2020 Г.
Във връзка с официалното стартиране на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-A Румъния – България 2014-2020 г. и публикуването на първата покана за набиране на проектни предложения Съвместният Технически Секретариат – Регионален офис гр. Калъраш ще проведе  на 22 април 2015 г., /сряда/ от 11.00 часа в заседателна зала №1 на Областна администрация Монтана информационен ден с бенефициенти от област Монтана с цел представяне на програмния документ и разясняване на целите, приоритетите и условията за кандидатстване.
Срещата ще протече при следния дневен ред:

Дата: 17 април 2015 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БЕ ДОМАКИН НА СЪВМЕСТНА СРЕЩА НА СДРУЖЕНИЕ "ЛОВНО-РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО „ОГОСТА" – МОНТАНА И СПИСАНИЕ „ЛОВ И РИБОЛОВ”
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ БЕ ДОМАКИН НА СЪВМЕСТНА СРЕЩА НА СДРУЖЕНИЕ "ЛОВНО-РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО „ОГОСТА" – МОНТАНА И  СПИСАНИЕ „ЛОВ И РИБОЛОВ”По инициатива на новоизбраното ръководство на Сдружение "Ловно-рибарско лружество „Огоста" – Монтана, съвместно с редакционната колегия  на сп. „Лов и риболов” в Областна администрация се проведе работна среща, чийто домакин беобластният управител Ивайло Петров. На срещата присъстваха главният редактор на сп. „Лов и риболов” Георги Гроздев, отговорникът за лова в Северозападна България на НЛРС – СЛРБ Георги Младенов, председателят на СЛРД „Огоста” – Монтана Тодор Върбанов, директорът на Северозападно държавно предприятие инж. Цветко Цветков, инж. Сашо Каменов - директор на РДГ- Берковица, директори на държавни горски стопанства в областта и членове на сдружението. 
Г-н Георги Гроздев заяви пред присъстващите, че поводът за  тази първа среща е да се чуят предложенията на членовете за нови рубрики в списанието и проблемите, които стоят  пред  сдружението „Такива срещи ще бъдат проведени в цялата страна. Първата среща провеждаме в  Монтана, защото след направеното проучване в този регион има най-много абонати на  списанието, за което лично изказвам своите и на моите колеги, благодарности”, каза Георги Гроздев. Тази година сп. „Лов и риболов” чества  120 години от първото издаване. 

Дата: 17 април 2015 Виж още...
ДВЕ ФОКУС ГРУПИ НА ТЕМА „ПРОУЧВАНЕ НА НУЖДИТЕ И МЕСТНИЯ КАПАЦИТЕТ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ” СЕ ПРОВЕДОХА В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ - МОНТАНА
ДВЕ ФОКУС ГРУПИ  НА ТЕМА „ПРОУЧВАНЕ НА НУЖДИТЕ И МЕСТНИЯ КАПАЦИТЕТ ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ” СЕ ПРОВЕДОХА В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ - МОНТАНАС подкрепата на Областното ръководство на област Монтана в Областната администрация се проведоха две фокус групи на тема „Проучване на нуждите и местния капацитет за взаимодействие”.
Организатор на фокус групите е Фондация „За Нашите Деца” – София в рамките на проект "Медиите, бизнесът и аз ЗА нашите деца", който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Дата: 16 април 2015 Виж още...