Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА СРЕЩА РАЗГОВОР НА ТЕМА „ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА”
РЕГИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ОРГАНИЗИРА СРЕЩА РАЗГОВОР НА ТЕМА „ПЪТЯТ КЪМ СВОБОДАТА”На 27 февруари 2015 г. в Регионалния исторически музей се проведе среща-разговор с председателя на общински комитет „Васил Левски” г-жа Траяна Ценова.
Срещата бе посветена на 137-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. Сред официалните гости на събитието бе зам. областният управител на област Монтана г-н Петър Петров.Дата: 28 февруари 2015 Виж още...
АСОЦИАЦИЯТА ПО ВиК ПРОВЕДЕ РЕДОВНО ОБЩО ЗАСЕДАНИЕ
АСОЦИАЦИЯТА ПО ВиК  ПРОВЕДЕ РЕДОВНО ОБЩО ЗАСЕДАНИЕПърво за годината редовно Общо заседание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация” ООД -  Монтана  се проведе на 27.02.2015 г. в зала №1 на Областна администрация – Монтана.  Заседанието бе открито председателя  на Асоциация по ВиК областния управител г-н Ивайло Петров. На форума присъства зам. областния управител г-жа Нина Петкова и кметове на общините Бойчиновци, Вълчедръм, Вършец, Георги Дамяново, Лом, Медковец, Монтана, Чипровци и Якимово. 
След като стана ясно, че има необходимия кворум, членовете на асоциацията гласуваха и приеха единодушно, от имащите право на глас, четирите точки, включени в дневния ред. 

Дата: 27 февруари 2015 Виж още...
Деца от Монтана вързаха мартеница на областния управител
Деца от Монтана вързаха мартеница на областния управител По случай Баба Марта с мартеници и пожелания за здраве и късмет  възпитаници на IV  ОУ „Иван Вазов”, гр. Монтана и деца от Дневен център – Монтана, поздравиха областния управител г-н Ивайло Петров и неговите заместници. Те от своя страна  благодариха  на децата, завързаха  им мартеници за  здраве с пожелание за успехи в  училище и все така от сърце да продължават българските традиции.

Дата: 27 февруари 2015 Виж още...
ЗЕМЕДЕЛСКИ ИМОТИ С ПРОМЕНЕНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ, УСТАНОВЕНИ ПРИ ИНВЕНТАРИЗАЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ЧИПРОВЦИ
При извършена на основание разпоредбите на чл. 83 от Закона за горите инвентаризация на горските площи на територията на община Чипровци, са установени земеделски имоти, придобили характеристиките на гора по смисъла на Закона за горите. Собствениците на съответните имоти ще получат писмена покана от страна на Изпълнителната агенция по горите, като следва в шестмесечен срок от получаването на поканата да подадат декларация до Изпълнителния директор на ведомството относно това дали желаят да ползват имота си като земеделска или горска територия.Ако не го направят в указания срок Изпълнителният директор ще отправи писмено предложение до Министъра на земеделието и храните за трайна промяна на статута на земите от земеделски в горски. Списък на имотите с установена промяна в характеристиките можете да видите тук:

Дата: 27 февруари 2015 Виж още...
ЧИПРОВСКИ КИЛИМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ ПРЕДСТАВИХА НА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ
ЧИПРОВСКИ КИЛИМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ ПРЕДСТАВИХА НА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ На 26 февруари 2015 г. в Националния етнографски музей в гр.  София, бе открита  изложбата „Чипровски килими. Традиции и съвременност”, посветена на обявяването на чипровското килимарство като част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
На събитието присъстваха народният представител от 12 МИР Монтана Десислава Атанасова, областния управител Ивайло Петров и зам. областните управители Нина Петкова и Петър Петров, представители на държавни и културни институции, много граждани ценители на чипровското килимарство.  

Дата: 27 февруари 2015 Виж още...
„ДАРИ ПЪРВА КРАЧКА НА ВИКТОР”
„ДАРИ ПЪРВА КРАЧКА НА ВИКТОР”Заместник областният управител Нина Петкова, беше председател на комисията, която изброи събраната сума от благотворителния концерт и благотворителната разпродажба на детски рисунки,  част от кампанията  „Дари първа крачка на Виктор”. Концертът  се  състоя  на 25 февруари от 18:00 часа в залата на Младежкия дом в Монтана. В него взеха  участие  ансамбъл "Младост", КСТ "Астра", танцова формация DANCE MACHINE, вокална група "Каприз", певческа група "Пъстренец Jr.", както и клуб "Медии". 

Дата: 26 февруари 2015 Виж още...
ПРОФ. ВРЪБКА ОБРЕЦОВА ПРЕДСТАВИ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОРЕДНИТЕ ДВА ТОМА ОТ ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ПО ИНТЕГРАТИВНА МЕДИЦИНА
ПРОФ. ВРЪБКА ОБРЕЦОВА ПРЕДСТАВИ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПОРЕДНИТЕ ДВА ТОМА ОТ ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ПО ИНТЕГРАТИВНА МЕДИЦИНА На 25 февруари в Зала 1 на Областна администрация – Монтана проф. Връбка Обрецова и д-р Вио- лета Замфирова , съвместно с издрателство „Полимона” официално представиха пред гражданите на област Монтана  том 3 и том 4 от Енциклопедия по интегративна медицина. Сред гостите  на срещата беше и зам. областния управител Нина Петкова. 
Професор д-р Връбка Орбецова е известен учен у нас и в чужбина. Тя е доктор на медицинските науки, работи в областта на патобиохимията, лабораторната диагностика, метаболитните нарушения и др. Член е на Научното дружество по клинична лаборатория, Американската асоциация по клинична химия, Балканския съюз по онкология и Председател на Сдружението на алтернативните лечители в България. 

Дата: 26 февруари 2015 Виж още...
ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ОБЛАСТЕН СЕМИНАР
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БИЗНЕСА, НА ПУБЛИЧНИЯ И НА НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИЯ СЕКТОРИ,
По инициатива на Областния управител на Област Монтана – г-н ИВАЙЛО ПЕТРОВ, НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС и консултантска фирма ФИНСИС организират безплатен семинар на тема:ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ ЗА ПЛАНОВ ПЕРИОД 2014-2020г.- НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА И РАСТЕЖ НА РОДНАТА ИКОНОМИКА
Дата: 24 февруари 2015 Виж още...
П О К А Н А
П О К А Н АНа 26 февруари от 17.00 часа в Националния етнографски музей (гр. София, пл. „Княз Александър І” № 1 – Княжеския дворец) ще бъде открита  изложбата „Чипровски килими. Традиции и съвременност”. Тя е посветена на обявяването на чипровското килимарство като част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
В експозицията ще бъдат показани около петдесет старинни чипровски килима, тъкани преди повече от 200 години, съхранявани в Националния етнографски музей, както и килими от Историческия музей в Чипровци. Ще бъдат изложени също съвременни пана, картини, икони, дрехи и аксесоари, изработени със старинната техника на тъкане и мотиви от чипровските килими.

Организатори на събитието са Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съвместно с Историческия музей – Чипровци, Държавна агенция „Архиви” и община Чипровци.

Дата: 24 февруари 2015 Виж още...
Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
С Постановление №114/08.05.2015 г. на Министерския съвет (Обн., ДВ, бр. 35 от 15.05.2015 г.) са одобрени изменения в Методическите указания по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, които са в следните насоки:
При наличие на свързано строителство, а именно няколко блок-секции или сгради (блокове), които са свързани помежду си, т. е. не са отдалечени една от друга и образуват общ архитектурен ансамбъл, следва групата от блок-секции/сгради да кандидатства заедно по Националната програма. По изключение, при невъзможност за участие на цялата група и по преценка на общината, от съответната група може да бъде допуснато да кандидатстват минимум половината от свързаните блок-секции/сгради, които следва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и да са последователно разположени. Това изключение важи за група от минимум от две блок-секции или за група от повече от две свързано застроени сгради.
По изключение и по преценка на общината през 2015 г. могат да бъдат одобрявани за обновяване и сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми.
По изключение и по своя мотивирана преценка общината може да допусне одобрение на сграда ако не са представени документи/декларации за осигуряване на достъп до всички самостоятелни обекти. Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти. При това изключение общината следва да намери подходящо техническо решение, да се извършат дейностите по обновяването, включително и в съответните самостоятелни обекти при необходимост, с оглед постигане на цялостна визия на сградата и клас на енергопотребление „С“ в съответствие с Наредба № 7 от 2004 г. за енергийна ефективност на сгради. При това изключение общината задължително следва да съблюдава изискванията на програмата по отношение на схемата за минимална помощ и за тези самостоятелни обекти, за които не е представена декларация-образец за достъп (приложение № 12). Ако сред тях има самостоятелни обекти, които се използват за извършване на стопанска дейност, в т.ч. и в случаите на отдаване под наем или извършване на дейност от търговци и/или лица със свободни професии, то към тях задължително са приложими правилата на схемата за минимална помощ. При това изключение задължително решенията на сдружението за осигуряване на достъп до самостоятелните обекти и за съгласие за изпълнение на предложените в резултат на техническото и енергийното обследване допустими дейности се внасят за приемане от общото събрание на собствениците при изискванията за кворум и мнозинство съгласно ЗУЕС.
Заложеният лимит за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност е актуализиран от 200 млн. лв. на 100 млн. лв. поради факта, че видно от проведените обществени поръчки, пазарната цена на предлаганата услуга е по-ниска. Редуцираната сума остава в програмата и ще бъде използвана за същинските дейности по обновяването.
Във връзка с последните промени в Наредба № 7 от 2004 г. за енергийна ефективност на сгради са направени изменения и допълнителни разяснения в Методическите указания.
С цел по-доброто разбиране на някои текстове са направени допълнителни разяснения, както и са отстранени несъответствия в документи, приложения към Методическите указания.
С оглед въведеното изключение в Методическите указания по отношение осигуряване на 100% съгласие за достъп до всички самостоятелни обекти са разработени три нови приложения – образци към Методическите указания: приложение № 15 - образец „Покана за ОС на собствениците“; приложение № 16 - образец „Протокол от залепване на поканата за свикване на ОС на собствениците“; приложение № 17 - образец „Протокол за проведено ОС на собствениците (етажната собственост)“. Добавено е и ново приложение № 4 към „Договор за целево финансиране“ (Приложение № 11).
Изменените Методическите указания към общините и сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване по програмата можете да намерите тук:

Дата: 19.05.2015 г.

Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сградиСтартира Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Министерство на регионалното развитие и благоустройството заедно с Министерство на финансите и Българската банка за развитие разработи пакет от документи, включващи методически указания към общините и сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване по програмата. Основните параметри на програмата са:

Дата: 20 февруари 2015 Виж още...
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР НА МАРТЕНИЦИ ОРГАНИЗИРАТ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ В МОНТАНА
БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЗАР НА МАРТЕНИЦИ ОРГАНИЗИРАТ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ  В МОНТАНАУчилищното настоятелство съвместно с Училищния ученически съвет при Четвърто основно училище „Иван Вазов” – гр. Монтана организира благотворителен базар: „Мартеница закупи и дете в беда подкрепи”.
Оригинални мартеници, изработени лично от учениците и техните родители, ще бъдат изложени на щандове, подредени в училището на 23 февруари 2015 г.
Събраните средства от благотворителната акция ще се преведат по сметката на съвместната социална кампания на УНИЦЕФ и btv, относно проблемите с насилие над деца.Дата: 20 февруари 2015 Виж още...
В МОНТАНА СЕ ОТКРИ ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА НА МАЙСТОРА ДЪРВОРЕЗБАР ВАСИЛ ДАСКАЛОВ
 В МОНТАНА СЕ ОТКРИ  ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА НА МАЙСТОРА ДЪРВОРЕЗБАР ВАСИЛ ДАСКАЛОВ Заместник – областният управител Нина Петкова присъства на откриването на юбилейната изложба на софийския майстор- дърворезбар Васил Даскалов, която беше подредена в Художествена галерия „Кирил Петров” в Монтана. 
Васил Даскалов е секретар на Задругата на майсторите на народните занаяти, секция „Дърворезба”. Той  е човек с разностранен талант и продуктивен творец. Завършил е четири висши образования в областта на икономиката, строителството, културата и изкуството. „Посветих живота си на дърворезбата, с която се срещнах за първи път на осем години, когато отидох в Рилския манастир и игуменът ми подари три длета. Точно тези три длета очертаха пътя ми”, разказа Васил Даскалов.

Дата: 20 февруари 2015 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ ДАДОХА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ИЗНЕСЕН ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ВАРНЕНСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ В МОНТАНА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ ДАДОХА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ИЗНЕСЕН ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ВАРНЕНСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ В МОНТАНА„Още от месец март в град Монтана може да стартира  Център за изнесено обучение към  ВСУ„Черноризец Храбър”. Условието е да има най-малко 12 студенти, според подписаното споразумение между Областна администрация Монтана и Варненския свободен университет по двете магистърски програми „Дигитален маркетинг и уеб дизайн” и „Управление на международни бизнес проекти”,”, заяви на пресконференция с представители на регионалните медии зам. областният управител Нина Петкова. Според думите на областния управител Ивайло Петров, това е добър  шанс тук на място да се обучават студенти, които да овладеят писането на европроекти.

Дата: 19 февруари 2015 Виж още...
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 142 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
ОТБЕЛЯЗВАМЕ 142 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИЦяла България почита днес паметта на Апостола, една от най-светлите личности в българската история, титанът на мисълта, който надскочи  времето си и прозря бъдещето на Отечеството.
Официалната церемония по честванията гибелта на Васил Левски в Монтана започна с панихида в храма “Св. св. Кирил и Методий”. Час по-късно в центъра на града, пред Паметника на Апостола, се проведе церемония-поклонение, където в знак на уважение и признателност, венци и цветя поднесоха народни представители, областният управител Ивайло Петров, държавни и общински институции, общински съветници, ученици,  обществени организации и граждани от областния град. 

Дата: 19 февруари 2015 Виж още...
МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА СЕ СРЕЩНА С ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ И МЕСТНАТА ВЛАСТ В ОБЛАСТ МОНТАНА
МИНИСТЪРЪТ НА ТУРИЗМА НИКОЛИНА АНГЕЛКОВА СЕ СРЕЩНА С ТУРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ И МЕСТНАТА ВЛАСТ В ОБЛАСТ МОНТАНАНа 17 февруари министърът на туризма г-жа Николина Ангелкова се срещна с кметовете на всички общини от област Монтана и представители на хотелиерския бизнес в града. Домакин на срещата бе областния управител г-н Ивайло Петров, който обяви и повода за нейното провеждане, а именно обсъждане съвместно с Министъра на туризма на приоритетите за развитие в туристическия сектор в област Монтана и Северозапада. Той подчерта, че дискусията по проблемите на туризма се явява естествено допълнение на подетата инициатива за социално-икономическо съживяване на района, но не бива да има очаквания за прекалено бърз растеж, тъй като нещата предстои да се случват постепенно във времето и са обвързани с предприемането на конкретни премерени стъпки в правилната посока. На форума присъства народният представител от 12 МИР Монтана Десислава Атанасова.  Тя се включи в дискусията и изрази мнение, че област Монтана не може да  разчита на тежката индустрия в своето развитие. „Туризмът, както и  агро-екологичното земеделие и преработвателната промишленост биха  могли да генерират растежа в Северозапада и в частност област Монтана”, добави тя.

Дата: 19 февруари 2015 Виж още...