Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

КАТО ЖИТЕЛИ НА СЕВЕРОЗАПАДНИЯ РЕГИОН - ДА ПОДКРЕПИМ ЛЮБИМИЯТ ЧИНАР НА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО АРЧАР В КОНКУРСА „ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА 2015”
КАТО ЖИТЕЛИ НА СЕВЕРОЗАПАДНИЯ РЕГИОН  - ДА ПОДКРЕПИМ ЛЮБИМИЯТ ЧИНАР НА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО АРЧАР В КОНКУРСА „ЕВРОПЕЙСКО ДЪРВО НА ГОДИНАТА 2015”През 2014 година фондация „ЕкоОбщност” проведе петото поредно издание на конкурса „Дърво с корен”. За участие в конкурса бяха получени 34 номинации за дървета от цялата страна. След като бяха разгледани от независимо жури, излъчиха десет дървета  за финалисти  и се проведе онлайн гласуване за избиране на победител. На официалната церемония по награждаване за „Дърво с корен 2014 година”  беше обявен любимият чинар на жителите на село Арчар, обл. Видин, който събра 1154 гласа в своя подкрепа. По този начин той стана финалист в следващия етап на състезанието – конкурсът „Европейско дърво на годината 2015”, където ще представя страната ни на международно ниво. Въпреки че е само на 51 години, чинарът  отдавна се е превърнал в част от живота на своите съграждани. В близост до училището, църквата и читалището на селото, повече от половин век му се радват жители и гости на Арчар.  
Гласуването е от 01.02.2015 г. до 28.02.2015 г. на следния линк: http://www.treeoftheyear.org
Резултатите ще бъдат оповестени  на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 22 април  2015 г. в Брюксел. 


Дата: 30 януари 2015 Виж още...
ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА
Дата: 30 януари 2015 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРИСЪСТВА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОВОД ПРИКЛЮЧЕН ПРОЕКТ НА ФИНАНСОВО-СТОПАНСКА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” - МОНТАНА
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРИСЪСТВА НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОВОД ПРИКЛЮЧЕН ПРОЕКТ НА ФИНАНСОВО-СТОПАНСКА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” - МОНТАНАНа 29.01.2015 г. заместник областният управител Нина Петкова присъства на организираната от ръководството на ФСГ „В. Левски” – Монтана пресконференция във връзка с приключване дейностите по проект „Индивидуално развитие чрез окуражаване и подкрепа” (IDEA) по програма за Трансгранично сътрудничество „България-Сърбия”. Общата цел на проекта е подобряване на личностното и социално развитие чрез стимулиране на социално сътрудничество между ученици и учители от двата гранични района и да осъществи нови модели на обучение в училищата. В одобреното проектно предложение ФСГ „В. Левски”, гр. Монтана  е водеща организация, а партньор е Гимназия „Светозар Маркович” , гр. Ниш.

Дата: 29 януари 2015 Виж още...
ВЕЧЕР С ЛИТЕРАТУРНИ ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ПИСАТЕЛЯ ЙОРДАН РАДИЧКОВ
ВЕЧЕР С ЛИТЕРАТУРНИ ЧЕТЕНИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА ПИСАТЕЛЯ ЙОРДАН РАДИЧКОВНа 28 януари в детския отдел на регионална библиотека „Гео Милев” – Монтана се проведоха литературни четения на тема „Скитащи думи”, посветени на ненадминатия майстор на късия разказ Йордан Радичков.
На събитието, организирано от регионалната библиотека и Дружество на писателите – Монтана, присъства и заместник областния управител г-н Петър Петров, който поздрави домакините и участниците в литературните четения, като им пожела със същия ентусиазъм и воля да продължават да разпространяват и популяизират делото на нашия именит съгражданин. 

Дата: 29 януари 2015 Виж още...
ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО СОЦИАЛНА ПОЛИТИКАДнес, 28.01.2015 г., в заседателната зала на Областна администрация Монтана, г-жа Нина Петкова – зам. областен управител на област Монтана откри първото за 2015 г. заседание на Областната комисия по социална политика. 
Във връзка с подписан меморандум за сътрудничество на областта, общините и УНИЦЕФ – клон България, на заседанието участие взеха и представители на организацията. 
Целта на заседанието беше разглеждането и приемането на Актуализирана Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Монтана (2011 – 2015 г.).

Дата: 28 януари 2015 Виж още...
ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА
ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ПО ЗАЕТОСТТАПървото за 2015 г. заседание на Комисията по заетостта на област Монтана се проведе на 28.01.2015 г. в Областна администрация Монтана, под председателството на г-жа Нина Петкова – зам. областен управител на област Монтана.
Съгласуването на предложенията на държавните и общинските училища от област Монтана за държавен план-прием по професии за учебната 2015 – 2016 година беше основната задача на заседанието.
През м. декември 2014 г. представителите в Комисията и директорите на училищата на територията на област Монтана бяха предварително запознати със състоянието, тенденциите, проблемите и приоритетите на образованието в област Монтана.

Дата: 28 януари 2015 Виж още...
КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД, ОБУЧАВАЩИ СЕ В МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ
КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД, ОБУЧАВАЩИ СЕ В МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛНОСТИОбединение „СФБ-БГ 07” обявява конкурс за подбор на стипендианти от ромски произход, които се обучават в медицински специалности в Република България. Срокът за приемане на кандидатури е 12 февруари 2015 г.
Програмата представлява предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на студенти, докторанти и специализанти от ромски произход, обучаващи се в медицински специалности в акредитирани университети или колежи в България.  Подкрепата включва наставничество по време на следването, обучение по застъпничество и семестриална стипендия за студентите, докторантите и специализантите редовно или задочно обучение. 

Дата: 28 януари 2015 Виж още...
ПОКАНИ за свикване събрания на вик асоциация
Дата: 27 януари 2015 Виж още...
ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТ „ ИНФОРМИРАНО ОБЩЕСТВО ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ” СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ
ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТ „ ИНФОРМИРАНО ОБЩЕСТВО ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ” СЕ ПРОВЕДЕ В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯНа 27.01.2015 г. в заседателната зала на Областна администрация Монтана, с участието на заместник областните управители г-жа Нина Петкова и г-н Петър Петров,  се проведе  дву-модулно обучение – Разработка на стратегии и стратегически документи и Координация и партньорство - по Стратегическо партньорство по Проект BG161Р0003-2.4.02-0022-С0001 „Създаване и развитие на Клъстер”Информирано общество за устойчиво развитие”. В обучението участваха  служители на областна и общински администрации, частния сектор, културни институции и неправителствени организации, работещи на територията на област Монтана. 

Дата: 27 януари 2015 Виж още...
ПЕЙЗАЖИ ОТ РОДНИЯ СЕВЕРОЗАПАД В ИЗЛОЖБА - ЖИВОПИС НА ГЕОРГИ ПАУНОВ - ПАУНЕЦА
ПЕЙЗАЖИ ОТ РОДНИЯ СЕВЕРОЗАПАД В ИЗЛОЖБА - ЖИВОПИС НА ГЕОРГИ ПАУНОВ - ПАУНЕЦАВ изложбена зала „Кутловица”  на 26 януари 2015 г.  бе открита изложба – живопис на  художника– земляк  Георги Паунов – Паунеца, на която присъства зам. областният управител Петър Петров. Самоукият  автор от Вършец  представи над 60  свои картини, рисувани през последните две години, от които лъха уникалното авторово усещане към природата и красотите на любими, за твореца, места от родния Северозапад.
Заместник областния управител г-н Петър Петров  поздрави твореца, като му пожела здраве, нови творчески вдъхновения и все така да  радва  почитателите си със своя талант и успехи. 

Дата: 26 януари 2015 Виж още...
Заместник областният управител на област Монтана и кметът на община Берковица Димитранка Каменова в Инициативния комитет за откриване на музей на Йордан Радичков
Заместник областният управител на област Монтана и кметът на община Берковица Димитранка Каменова в Инициативния комитет за откриване на музей на Йордан РадичковДнес, 24 януари в храма „Рождество Богородично" в Берковица архимандрит Антим отслужи панихида по повод 11-та годишнина от смъртта на Йордан Радичков, на която присъстваха заместник областния управител г-жа Нина Петкова и главния секретар на Областна администрация – Монтана  г-н Иван Тодоров. След службата в заседателната зала на Община Берковица  публично беше обсъдена  инициативата на Сдружение „Приятелите на Радичков” за създаване на музей на писателя – земляк  в Берковица.

Дата: 24 януари 2015 Виж още...
ОСПОРЕНИ ПРЕД АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД МОНТАНА РЕШЕНИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ МОНТАНА И ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЧИПРОВЦИ
Със Заповед на Областния управител са оспорени пред Административен съд Монтана Решение № 1136/18.12.2014 г. и Решение № 1138/18.12.2014 г. на Общински съвет Монтана.
С Решение № 1136 е дадено съгласие за промяна на начина на трайно ползване на земеделски имот от „пасище, мера” в „за индивидуално застрояване” и преобразуването му от публична в частна общинска собствеността. Възможността за промяна на начина на трайно ползване на мери и пасища – общинска собственост е само за други земеделски нужди, а не както е в случая „за индивидуално застрояване”. 
С Решение № 1138 е дадено съгласие за продажба на имот – частна общинска собственост без търг/конкурс, на собственика на законно построена върху него сграда. В случая не са представени доказателства за законността на сградата и липсва изготвена оценка от лицензиран оценител.

Дата: 23 януари 2015 Виж още...
ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА ПОСРЕЩНА РУМЪНСКА ДЕЛЕГАЦИЯ
ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА ПОСРЕЩНА РУМЪНСКА ДЕЛЕГАЦИЯДнес, 22.01.2015г. областният управител г-н Ивайло Петров, заедно със заместник областните управители и експерти в Областна администрация – Монтана посрещнаха румънска делегация от Регионалния офис към Съвместния технически секретариат в гр. Кълъраш, водена от изпълнителния директор на Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2014–2020 г-жа Николета Минку. Основна идея на неофициалната среща бе  нуждата от сътрудничество в предстоящите  през 2015 година проекти.

Дата: 22 януари 2015 Виж още...
ИВАЙЛО ПЕТРОВ И НИНА ПЕТКОВА УВАЖИХА ПРАЗНИКА НА БАБИТЕ В СЕЛО ГАВРИЛ ГЕНОВО
ИВАЙЛО ПЕТРОВ И НИНА ПЕТКОВА УВАЖИХА ПРАЗНИКА НА БАБИТЕ В СЕЛО ГАВРИЛ ГЕНОВООбластният управител г-н Ивайло Петров и  заместник областният управител  г-жа Нина Петкова бяха гости на традиционния празник Бабинден в село Гаврил Геново, организирано от самодейките в читалището и пенсионерския клуб.  Домакините посрещнаха своите гости  с пита и мед и ги даруваха с ръкоделия, изработени лично за тях, от бабите в селото. 
Жените от певческата група към читалището, заедно с децата от ЦНСТ с. Гаврил Геново, пресъздадоха традиционния обичай „Бабуване”. Г-н Петров пожела на бабите здраве и дълги години да се радват на здрави внуци и правнуци.


Дата: 21 януари 2015 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСУважаеми лекари и акушери,
На днешния ден, когато по традиция отбелязваме Деня на родилната помощ, записан  в традиционния народен календар като Бабинден, всички ние засвидетелстваме своето уважение към медицинските специалисти, акушери и медици, които ежедневно помагат на много семейства в най-щастливите за тях моменти, а именно раждането на техните деца.
Вярвам, че на този ден десетки хора ще Ви поднесат своето уважение, в знак на искрена благодарност, за Вашата всеотдайност и професионализъм. Присъединявам се към тях с пожелание за здраве, лично щастие, спорна работа и много поводи за гордост!
Нека радостта на родителите бъде отплата за Вашия неуморен труд в името на живота!
Честит празник!

С уважение,
Ивайло Петров
Областен управител на област Монтана


Дата: 21 януари 2015 Виж още...