Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ВЗЕТИТЕ МЕРКИ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ПО ПОВОД ПАДНАЛИТЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ ИНТЕНЗИВНИ ВАЛЕЖИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ МОНТАНА
ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ВЗЕТИТЕ МЕРКИ ОТ ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ПО ПОВОД ПАДНАЛИТЕ ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ ИНТЕНЗИВНИ ВАЛЕЖИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ МОНТАНАПрез м. септември 2014 г. на територията на област Монтана преминаха интензивни валежи, които доведоха до повишаване нивото на язовир „Огоста” в гр. Монтана.
В следствие на това Областният управител на област Монтана проведе няколко срещи с компетентните институции и „Напоителни системи” ЕАД клон Мизия, стопанисващи съоръжението, за изясняване на техническото му състояние и предприемане на мерки за намаляване на водния обем.
С цел понижаване обема на язовира, плавно и периодично, след съгласуване с общините по долното поречие на р. Огоста от областите Монтана и Враца, е увеличавано количеството на контролирано изпускане на вода. В резултат на това изпускане през последните дни вече се наблюдава понижаване на неговото ниво.
По инициатива на Областния управител на област Монтана са предприети действия за назначаване на комисия от експерти на национално ниво, която да извърши пълно обследване на язовир „Огоста”.

Дата: 25 септември 2014 Виж още...
ОТБЕЛЯЗАХМЕ 106 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ОТБЕЛЯЗАХМЕ 106 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯОбласт Монтана отбеляза Денят на независимостта на Република България с множество културни прояви, кулминацията, на които бе поднасянето на венци и цветя пред Паметника на падналите във войните. 
Областният управител г-жа Нина Петкова и заместник областният управител г-н Димитър Алексиев се включиха в тържествата като присъстваха на литургия в храм “Св. св. Кирил и Методий” и поднесоха венец в памет на загиналите във войните. През деня г-жа Нина Петкова присъства и на представянето на книгата „Ерусалимите на народната признателност” на автора Йордан Георгиев, което се състоя  в Областна администрация Монтана.


Дата: 23 септември 2014 Виж още...
ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЯКИМОВО
Със Заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 398/04.09.2014 г. на Общински съвет Якимово. С посоченото Решение е допълнена Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги на общината, като са въведени нови такси: за право на преминаване (чл. 192, ал. 3 от ЗУТ), право на прокарване (чл. 193, ал. 4 от ЗУТ) и за осигуряване на свободен достъп през общински поземлени имоти (чл. 194 от ЗУТ). 

Дата: 23 септември 2014 Виж още...
ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯУважаеми съграждани,
Поздравявам Ви по случай Денят на Независимостта на Република България - 22 септември!
На този ден преди 106 години княз Фердинанд приема Манифест на Независимостта на България във Велико Търново и по този начин държавата ни официално преминава от княжество към царство. Благодарение на това България печели признание от Османска Турция и всички останали Велики сили.
С обявяването на суверенитета на Българската държава, е дадена възможността на нашия народ да даде ясна заявка, че нацията ни е достатъчно способна и силна да застане гордо пред света!
В дни като този, ние си припомняме за пореден път величието на предците ни, а в сърцата на всеки от нас трепва пламъчето, което поддържа националния ни дух непоклатим! Това ни кара да продължаваме да пазим достойнството на страната си и да почитаме традициите, които са ни завещали!
Наш дълг е да се борим и днес за отстояване на позицията си сред европейските народи! Вдъхновението се корени в самите нас и в почитта към тези, които с безкористните си прояви и вярата в българските народност и култура, ни оставиха чудесен пример и показаха какъв е българинът!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Нина Петкова
Областен управител на област Монтана

Дата: 22 септември 2014 Виж още...
ПРОВЕДЕ СЕ СРЕЩА ПО ПОВОД ТЕКУЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЯЗОВИР „ОГОСТА”
ПРОВЕДЕ СЕ СРЕЩА ПО ПОВОД ТЕКУЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЯЗОВИР „ОГОСТА”На 19 септември 2014 г. по инициатива на „Напоителни системи” ЕАД, клон Монтана се проведе среща в Областна администрация Монтана с представители на ОД на МВР – Монтана, ОУ ПБЗН – Монтана, ОУПБЗН – Враца, представители на община Монтана, ДАНС и РИОСВ – Монтана, по повод представяне на информация за текущото състояние на язовир „Огоста”. Домакини на срещата бяха заместник областните управители г-н Вадимир Теофилов и г-н Димитър Алексиев.
По време на срещата стана ясно, че в момента състоянието на язовира е спокойно и той не представлява опасност за населението. Количеството на водата, която постъпва и на тази, която се изпуска от язовира е изравнено и до няколко дни се очаква нивото му да започва да спада. В края на изминалото денонощие от язовира е започнало изпускане на вода по 80 куб./сек.
От метеорологичната станция в Монтана съобщиха, че в близките няколко дни се очаква отново да има валежи, но те ще бъдат локални и няма да представляват опасност за повишаване нивото на реките и изкуствените водоеми на територията на област Монтана.

Дата: 19 септември 2014 Виж още...
ЛОМ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК „ВЯРА, НЕДЕЖДА И ЛЮБОВ”
ЛОМ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК „ВЯРА, НЕДЕЖДА И ЛЮБОВ”На 17 септември гр. Лом отбеляза своя празник, който по традиция се чества в деня на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов.
Заместник областният управител, г-н Владимир Теофилов, присъства на тържествената сесия на общински съвет Лом, където отправи своите пожелания към кмета, общинските съветници и жителите на град Лом за здраве, благоденствие и много успехи в работата. Г-н Теофилов връчи поздравителен адрес до общинарите от името на Областния управител на област Монтана г-жа Нина Петкова.
Мероприятията по повод празника на крайдунавския град продължават до 28 септември с културни вечери, изложби, киноложко изложение и фестивал на любителските театри.

Дата: 18 септември 2014 Виж още...
ПРОВЕДЕ СЕ МЛАДЕЖКА ТРУДОВА БОРСА В МОНТАНА
ПРОВЕДЕ СЕ МЛАДЕЖКА ТРУДОВА БОРСА В МОНТАНАЗаместник областният управител Димитър Алексиев присъства на откриването на специализираната младежка трудова борса в Монтана, организирана на 17.09.2014 г. по проект „Повишаване качеството на предоставяните от Агенция по заетостта услуги за гражданите и бизнеса с фокус върху уязвимите групи на пазара на труда" - "Да успеем заедно" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Трудовата борса е сто и петнадесета поред от планираните трудови борси, които Агенцията по заетостта организира през 2014 година. За участие в нея бяха регистрирани над 140 младежи, които имаха възможност да представят своите кандидатури пред 26 фирми.
Идеята на специализираната младежка трудова борса е да бъдат насърчени търсещите работа младежи до 29 години, улесняването на достъпа им до информация, както и възможността, предприемачите да представят директно дейността си и да направят подбор на кадри.

Дата: 17 септември 2014 Виж още...
НЯМА ОПАСНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЯ И ВИСОКИ ВОДИ В ОБЛАСТ МОНТАНА
НЯМА ОПАСНОСТ ОТ НАВОДНЕНИЯ И ВИСОКИ ВОДИ В ОБЛАСТ МОНТАНАНа пресконференция в Областна администрация Монтана, Областният управител г-жа Нина Петкова, началника на отдел „Охранителна полиция” г-н Валери Димитров, началника на ОУ ПБЗН г-н Венцислав Райков, г-н Игор Репкин от Напоителни системи и г-жа Леночка Ангелова от Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана, представиха пред журналисти актуална информация относно състоянието на водните обекти в областта, след падналите интензивни валежи през последните 24 часа.
Г-жа Петкова заяви, че няма опасност от наводнения и високи води. Създалата се паника сред населението е тръгнала от превантивни мерки, взети по повод контролираното изпускане на язовир Огоса.
Г-н Димитров и г-н Райков увериха, че в момента няма бедстващи хора в областта, язовир Огоста се наблюдава денонощно.
От Хидрометеорологичната обсерватория съобщиха, че до 8.00 часа на 17 септември валежите в областта ще престанат и обстановката ще се нормализира.
В момента обемът на язовир „Огоста” е около 385 млн. кубика, като максималната му допустима маса е 506 млн. кубика.


Дата: 16 септември 2014 Виж още...
ОБСТАНОВКАТА В ОБЛАСТ МОНТАНА, ВСЛЕДСТВИЕ ПАДНАЛИТЕ ВАЛЕЖИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
ОБСТАНОВКАТА В ОБЛАСТ МОНТАНА, ВСЛЕДСТВИЕ ПАДНАЛИТЕ ВАЛЕЖИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСАВ следствие на падналите интензивни валежи на територията на област Монтана през последните 24 часа, Областният управител г-жа Нина Петкова се обръща към жителите на областта с молба, да не се всява паника сред населението. Обстановката в областта е контролирана и овладяна. 
На 16.09.2014 г. в резултат на дъждовете, преваляващи на територията на област Монтана, се наблюдава усложнена обстановка, която по данни на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” Монтана към 12,00 е следната:
•В 8,30 часа на 16.09.2014 г. е отворен изпускателят на язовир „Огоста” и се извършва контролирано изпускане. Опасност за населението няма. Предупредени са всички кметове на населени места по поречието на р. Огоста от областите Монтана и Враца.
•Екип на ПБЗН отводнява в с. Стояново три адреса и един адрес в м. Сопово.
•Два екипа на РС „ПБЗН” Берковица отводняват един адрес в града и наблюдават Берковска река в местността „Лонджата”. Няма опасност от преливане на реката.
•Към 12,00 часа на 16.09.2014 г. нивото на река Дунав се е покачило със 72 см и в момента е 636 см. Критичното ниво на реката е 840 см. Опасност от преливане на реката също няма.
Населението, което живее непосредствено до реки, речни корита или язовири, в случай на наводнени мазета, дворове или покъщнина, моля да сигнализира на спешния телефон 112.

Дата: 16 септември 2014 Виж още...
ДИМИТЪР АЛЕКСИЕВ Е НОВИЯТ ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА
ДИМИТЪР АЛЕКСИЕВ Е НОВИЯТ ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНАНа 15 септември 2014 г. Областният управител на област Монтана г-жа Нина Петкова и нейният екип посрещнаха новия заместник областен управител на област Монтана, г-н Димитър Алексиев, назначен със заповед № КВ-338 на министър председателя на Република България, г-н Георги Близнашки.
Димитър Алексиев е бакалавър по „Мениджмънт в международния бизнес” и магистър по „Спортен мениджмънт”, семеен с едно дете. Преди назначаването си като заместник областен управител е бил председател на две неправителствени организации и управител на фирма „Виктори Спорт Мениджмънт”, гр. Варна.
Предстои да бъде издадена заповед на Областния управител с ресорите, за които Димитър Алексиев ще отговаря в Областна администрация Монтана.

Дата: 15 септември 2014 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕССкъпи ученици, уважаеми учители и родители,
С особено вълнение се обръщам към всички вас, за да ви приветствам по случай настъпването на новата учебна година!
Въпреки, че 15 септември не е отбелязан в календара като официален празник, то той винаги е бил ден празничен, както за учениците, които с трепет и вълнение прекрачват прага на любимото училище, така също и за тените родители и за учителите.
На днешния ден искам да пожелая на всички вас любов и отговорност към знанието и просветата, здраве, сили и творческо дръзновение през новата учебна година!
Бъдете смели да експериментирате, силни да устоявате на предизвикателствата и умни, за да прилагате наученото един от други в живота и делата си!
Честит празник!

С уважение,
Нина Петкова
Областен управител на област Монтана

Дата: 15 септември 2014 Виж още...
НИНА ПЕТКОВА ПРИСЪСТВА НА ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ 50 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ВЪРШЕЦ ЗА ГРАД
НИНА ПЕТКОВА ПРИСЪСТВА НА ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ 50 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ВЪРШЕЦ ЗА ГРАДОбластният управител на област Монтана, г-жа Нина Петкова, присъства на тържествената сесия на Общински съвет Вършец, организирана по повод 50-годишнината от обявяването на Вършец за град.
Сесията се проведе в Градската художествена галерия на курортния град и на нея присъстваха предишни кметове на община Вършец, съветници, заслужили почетни граждани, жители и гости на града.
Областният управител поздрави присъстващите по случай празника, като им пожела здраве и просперитет, а на г-н Лазаров – воля и търпение да отстоява всяка добра идея за развитието на община Вършец. Домакините на свой ред поднесоха на г-жа Петкова букет с цветя и плакет на общината.  По време на заседанието бяха наградени кметове, които са били начело на Вършец от 1964 г. до сега. 

Дата: 12 септември 2014 Виж още...
ДОБРОВОЛЦИ ОТ ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА СЕ ВКЛЮЧИХА В ПОЧИСТВАНЕТО НА ДОМОВЕТЕ НА ПОСТРАДАЛИ СЕМЕЙСТВА ОТ НАВОДНЕНИЯТА
ДОБРОВОЛЦИ ОТ ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА СЕ ВКЛЮЧИХА В ПОЧИСТВАНЕТО НА ДОМОВЕТЕ НА ПОСТРАДАЛИ СЕМЕЙСТВА ОТ НАВОДНЕНИЯТАОбластният управител на област Монтана, г-жа Нина Петкова, заместник областният управител, г-н Владимир Теофилов, и служители на администрацията се включиха като доброволци в почистването на домовете на пострадали семейства от наводненията в община Георги Дамяново.
Доброволците почистваха и помагаха във секи дом, според нуждите на хората, изриваха кал от наводнени мазета, дворове и стаи, спасяваха ел. уреди и зимнина, изхвърляха изпочупени предмети и подреждаха дворове и градинки в селата Меляне и Гаврил Геново.
Семействата, които бяха посетени благодариха от сърце на помощниците, които се погрижиха за тяхната покъщнина и ги изпратиха с пожелания следващите им гостувания да бъдат за по-добри поводи.


Дата: 11 септември 2014 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ Г-ЖА НИНА ПЕТКОВА ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ Г-ЖА НИНА ПЕТКОВА ПРОВЕДЕ РАБОТНА СРЕЩАНа 09.09.2014 г. (вторник) от 10.30 ч. в заседателна зала № 1 на Областна администрация Монтана се проведе работна среща, организирана от Областния управител на област Монтана, г-жа Нина Петкова, с представители на политическите партии от област Монтана, представители на Окръжна прокуратура, ОД на МВР – Монтана, ТД”ДАНС” – Монтана, РИК – Монтана и представители на медиите от областта.
 Целта на срещата бе  да се осъществи навременна координация и комуникация с политическите сили, регистрирали свои листи в 12 МИР Монтана за участие в предстоящите избори за народни представители за Народно събрание на 05.10.2014 г.


Дата: 10 септември 2014 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
Уважаеми служители от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана,
Поздравявам ви по повод отбелязване на Седмицата на пожарната безопасност в България!
От името на жителите на област Монтана искам да ви благодаря за високия професионализъм, мъжество и самоотверженост при осъществяване на служебния ви дълг към обществото. 
Приемете и моите специални благодарности по повод навременната реакция и осъществяване на спацителната акция след интензивните валежи през последната седмица и наводненията в общините Берковица, Георги Дамяново и Чипровци. Бъдете все така самоотвержени, всеотдайни и раздаващи се за опазване живота и здравето на населението!
Пожелавам на вас и вашите семейства здраве и благоденствие.

С уважение,

Нина Петкова
Областен управител на област Монтана

Дата: 9 септември 2014 Виж още...