Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ПРОВЕДЕ СЕ ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ С КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ОТ ОБЛАСТ МОНТАНА
ПРОВЕДЕ СЕ ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ С КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ОТ ОБЛАСТ МОНТАНАНа 30 април 2014 г. в Областна администрация Монтана се проведе Ден на отворените врати, на който присъстваха кандидат-студенти от средните училища и професионалните гимназии на област Монтана.
По време на инициативата, кандидат-студентите получиха информация за стипендиантските програми на Ромския образователен фонд – Будапеща, които подкрепят финансово младежи от ромски произход за обучение в акредитирани висши учебни заведения.

Дата: 30 април 2014 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ СРЕЩНА С ЖИТЕЛИТЕ НА С. СМИРНЕНСКИ
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ СЕ СРЕЩНА С ЖИТЕЛИТЕ НА С. СМИРНЕНСКИВчера Областният управител, г-н Николай Пенчев, началника на ОУ ПБЗН, комисар Венцислав Райков и инж. Игор Репкин от Напоителни системи – Монтана посетиха с. Смирненски и се срещнаха с неговите жители, за да представят информация за състоянието на язовир „Смирненски” и да успокоят населението от създалата се паника след последните паднали валежи в региона.
Притеснението на хората се породи от започналото преливане на язовира, което до вчера почти беше спряло и което създаде неудобства за живеещите близо до реката, като наводни техните градини и мазета.Дата: 29 април 2014 Виж още...
СЪСТОЯ СЕ РАБОТНА СРЕЩА ВЪВ ВРЪЗКА С ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЯЗОВИР „ОГОСТА”
СЪСТОЯ СЕ РАБОТНА СРЕЩА ВЪВ ВРЪЗКА С ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ЯЗОВИР „ОГОСТА”По инициатива на Областния управител на област Монтана, г-н Николай Пенчев, на 28 април се състоя работна среща във връзка с експлоатацията на язовир „Огоста”. На срещата присъстваха представитеи на РИОСВ – Монтана, Областна дирекция по безопасност на храните – Монтана, ОД на МВР – Монтана, Напоителни системи и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури – Монтана.
Областният управител поиска становище от различните институции за текущото състояние на язовира, неговия обем, работата на изградените ВЕЦ, както и информация за създадената система за охрана на съоръжението.  От докладите на специалистите стана ясно, че в момента язовирът е достигнал ниво на водния обем, което позволява да започне работата на Водно-електрическите централи и изпускане на вода през основния изпускател за поддържане на средно ниво на водите в него.

Дата: 29 април 2014 Виж още...
Обучение на Силите за сигурност на Косово в Учебния център в Монтана
Обучение на Силите за сигурност на Косово в Учебния център в МонтанаУчебният център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Монтана стартира обучение на 20 служители от Силите за сигурност на Република Косово на тема „Опасни вещества”, което се провежда  в периода от 28 април до 07 юни 2014 г.
На официалното откриване присъстваха Областният управител на област Монтана, г-н Николай Пенчев, главен инспектор Антоанета Бойчева – зам. директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, началника на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана, комисар Венцислав Райков и началника на Учебния център – старши инспектор Генади Горанов.


Дата: 29 април 2014 Виж още...
И ТАЗИ ГОДИНА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН”
И ТАЗИ ГОДИНА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕДИН ДЕН”На 26 април екипа на Областна администрация Монтана, заедно със своите колеги от РИОСВ – Монтана се включиха в националната кампания „Да изчистим България за един ден”.
Заместник-министърът по околната среда и водите, г-н Атанас Костадинов, областният управител г-н Николай Пенчев и директорът на РИОСВ – Монтана също подкрепиха своите служители в почистването, като събираха отпадъци в района на язовирната стена на язовир „Огоста” и напълниха над 40 чувала с битови отпадъци, пластмасови бутилки и найлонови торбички.Дата: 28 април 2014 Виж още...
ТРЕТО ОУ „ИВАН ВАЗОВ” – ГР. БЕРКОВИЦА ПОБЕДИ ВЪВ ВИКТОРИНАТА „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”
ТРЕТО ОУ „ИВАН ВАЗОВ” – ГР. БЕРКОВИЦА ПОБЕДИ ВЪВ ВИКТОРИНАТА „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”На 23 април 2014 г. в Общински младежки дом - гр. Монтана се проведе Областния кръг на Националната ученическа викторина „Да запазим децата на пътя”, организирана със съдействието на Областна администрация Монтана, Регионален инспекторат по образованието – Монтана, Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Монтана, Български младежки Червен кръст – Монтана и СБА – Монтана.
Сред специалните гости на събитието бе и г-н Милен Гечовски – заместник областен управител на област Монтана, който приветства присъстващите и даде старт на състезанието с думите „Нека по-добрият отбор да победи”.
Във викторината участваха ученици от Трето ОУ „Иван Вазов” – гр. Берковица, Второ ОУ „Иван Вазов” – гр. Вълчедръм, СОУ „Иван Вазов” – гр. Вършец, Второ СОУ „Н. Й. Вапцаров” – гр. Монтана и ОУ „Петър Парчевич” – гр. Чипровци.

Дата: 25 април 2014 Виж още...
ОБЯВA
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ С АДМИНИСТРАТИВЕН ЦЕНТЪР ГРАД МОНТАНА
на основание чл. 124б, ал. 3 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/
О Б Я В Я В А,
че със Заповед № ДС-12-1/23.04.2014 г. е дал Разрешение за изработване на Подробен устройствен план – Парцеларен план /ПУП-ПП/ за елементи на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираните територии, за изграждане на обект “Оптична кабелна линия с. Расово – с. Комощица”, разположен на територията на общините Медковец и Якимово, област Монтана.
На основание чл. 124б, ал. 4 от ЗУТ заповедта не подлежи на оспорване.

Дата: 24 април 2014 Виж още...
Национална кампания „Детската безопасност – споделена грижа и отговорност“ стартира днес
Национална кампания „Детската безопасност – споделена грижа и отговорност“ стартира днесНа 23 април 2014 г. /сряда/ e даден официален старт на Националната кампания на Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/ на тема: „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа“. 
През тази година кампанията ще протече под мотото „Да предпазим живот! Да променим мисленето!”. В тази връзка експертна междуведомствена работна група е изготвила Програма за провеждане на кампанията и регламентите към нея. 
Кампанията отразява виждането, че възрастните хора са отговорни за основното право – правото на живот и развитие на децата.  За целта се провокират институции и средища, вкл. медиите, както и самите деца, да участват в инициативи, променящи средата и културата на поведение.
В програмата е предвидено провеждането на национален конкурс за детска рисунка и фотография/колаж на тема „Победи опасността“. Конкурсът е за деца от 5 до 18 г. като срокът за получаване на творбите е в периода 23 април – 1 ноември 2014 г.

Дата: 23 април 2014 Виж още...
ПРОЕКТИ ЧАКАЩИ ОДОБРЕНИЕ
НЯМА


Дата: 23 април 2014 Виж още...
УЧЕНИЧЕСКА ВИКТОРИНА „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”
УЧЕНИЧЕСКА ВИКТОРИНА „ДА ЗАПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ”На 23 април 2014 г. от 10,00 часа в Общински младежки дом - гр. Монтана ще се проведе Областен кръг на Националната ученическа викторина „Да запазим децата на пътя”, с подкрепата и съдействието на Областна администрация Монтана, Регионален инспекторат по образованието – Монтана, Сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Монтана, Български младежки Червен кръст – Монтана и СБА – Монтана.
В състезанието ще участват ученици от 5 до 8 клас от следните училища:
Трето ОУ „Иван Вазов” – Берковица
Второ ОУ „Иван Вазов” – Вълчедръм
СОУ „Иван Вазов” – Вършец
Второ СОУ „Н. Й. Вапцаров” – Монтана
ОУ „Петър Парчевич” – Чипровци
Класиралият се на първо място отбор ще вземе участие в Националната ученическа викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя”, която ще се проведе в периода 13-15 май 2014 г. в гр. Смядово, област Шумен.

Дата: 22 април 2014 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСУважаеми съграждани,

Приемете моите поздрави по случай един от най-големите християнски празници Възкресение Христово – Великден!
Нека все по-често да търсим доброто в себе си, нека всеки от нас да подаде ръка на ближния и да живеем в задружие - силни, обединени и с обща цел – развитието на нашата Родина – България! 
Пожелавам ви настъпващите Великденски празници да изпълнят домовете ви с топлина, светлина и добро настроение.

Бъдете живи, здрави и благословени! Христос Воскресе!

инж. Николай Пенчев
Областен управител на област Монтана

Дата: 19 април 2014 Виж още...
НА ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДАЗД ПОСЕТИ МОНТАНА
НА ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДАЗД ПОСЕТИ МОНТАНА Днес, 17 април 2014 г., ръководителите на отговорните институции за провеждането на държавната политика в областта на закрила на детето направиха щастливи децата от Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в град Монтана.
На Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, г-жа Ева Жечева - председател на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/, инж. Николай Пенчев – областен управител на област Монтана, г-н Милен Гечовски - заместник областен управител, г-н Тихомир Антонов - заместник-кмет на община Монтана и г-жа Стефка Александрова - директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане – Монтана, заедно с представителя на област Монтана в Съвет на децата към ДАЗД и членове на Общинския съвет на децата, имаха удоволствието да допринесат за радостта и усмивките на децата, настанени в ново разкритата социална услуга по проект „Детство за всички” в областния град.

Дата: 17 април 2014 Виж още...
ОСПОРЕНИ РЕШЕНИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГЕОРГИ ДАМЯНОВО
Със Заповед на Областния управител са оспорени пред Административен съд - Монтана две решения на Общински съвет Георги Дамяново. 
С Решение № 358/13.02.2014 г. се изменя и допълва Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Георги Дамяново. Измененията са незаконосъобразни, поради допуснати нарушения на материалния закон. С тях са въведени допълнителни условия и критерии за реализиране на законово гарантираното право на гражданите за освобождаване от такса битови отпадъци. Нарушени са и процесуалните правила по приемането/изменението на нормативен акт.

Дата: 17 април 2014 Виж още...
Преглед на изпълнението на Плана за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България
Преглед на изпълнението на Плана за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република БългарияДнес, 16 април 2014 г., на посещение в област Монтана беше г-жа Джоана Роджърс – международен консултант за преглед на изпълнението на Плана за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. 
По предложение на УНИЦЕФ България, за да се направи кратък преглед на процеса на деинституционализация – какво е сегашното положение и какви насоки биха могли да се очертаят за напред, г-жа Роджърс се срещна с инж. Николай Пенчев – областен управител на област Монтана, г-н Милен Гечовски – зам. областен управител, г-н Златко Живков – кмет на община Монтана и представители на институции и социални услуги, ангажирани в процеса.

Дата: 16 април 2014 Виж още...
Регионалната среща: „Интегрирани услуги и програми за превенция на деца и семейства от уязвимите общности”
Регионалната среща: „Интегрирани услуги и програми за превенция на деца и семейства от уязвимите общности”В подкрепа на институциите, организациите и неправителствения сектор, ангажирани в процеса по деинституционализация на грижата за деца, както и за изпълнението на дейности за подобряване благосъстоянието на децата на територията на област Монтана, за подкрепа на малките деца и техните родители, деца в риск и уязвими семейства и общности, както и в изпълнение на подписан Меморандум с УНИЦЕФ, на 15 април 2014 г. в заседателната зала на Областна администрация Монтана се проведе регионална среща.
Срещата бе по инициатива на Областния управител на област Монтана и се осъществи с активното съдействие на УНИЦЕФ – клон България на тема „Интегрирани услуги и програми за превенция на деца и семейства от уязвимите общности”.

Дата: 16 април 2014 Виж още...