Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ,КОИТО БАБХ РАЗПРОСТРАНЯВА ЧРЕЗ ВЕТЕРИНАРНИТЕ ЛЕКАРИ В СТРАНАТА
Тези мерки са част от информационната кампания на БАБХ във връзка с констатирания първи за страната случай на заболяването Африканска чума по свинете на 31 август 2018 г. на територията на провадийското село Тутраканци, обл. Варна.  
Това са съвети, които биха спомогнали за ограничаване и предотвратяване на разпространение на заразата. Те са изпратени до всички областни и общински администрации в страната, които възможно най-бързо трябва да ги разпространят сред жителите на селата и градовете на достъпни за тях места.
     Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат заразени  хора, но в резултат на наложителните забрани за движение на свине и търговия, икономическите последици за отраслите свиневъдство и месопреработката, могат да бъдат значителни.
Затова за предотвратяване на разпространението на вируса от засегнатите райони е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:
1.  Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.
2.  Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).
3.  От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).
4.  Вътрешните органи да се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене), ако се хранят месоядни животни, да се варят до сваряване, ако се изхвърлят, да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.
5.  Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас).
6.  Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено, пържено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък. Да бъдат унищожавани чрез изгаряне в печка.
7.  При дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или да се предават за унищожаване чрез изгаряне в екарисаж.
8.  Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (копита, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или да се предават за унищожаване чрез изгаряне в екарисаж.
ВНИМААНИЕ! Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕНЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА.
     Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат хигиенни мерки за щателно измиване и дезинфекция на ръцете, обувките, дрехите, престилките и др., за да не разнесат вируса до домовете си и да станат източник на инфекцията.

Тази информация да се разпространява сред всички жители в страната!
Дата: 7 септември 2018 / Версия за печат