Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДПРИЕМАНЕ НА ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ (АЧС)
На 25.10.2016 г. в заседателната  зала  на Областна администрация Монтана се проведе заседание на Областната епизоотична комисия . Заседанието бе ръководено от областния управител Ивайло Петров. На срещата присъстваха  зам. областният управител Бойко Благоев, представители на общините в област Монтана , ОДБХ, РЗИ, РДГ, СДП, ОУ ПБЗН,  ОД на МВР, ЗЖУ, РИОСВ и  Ловно-рибарските дружества на територията на областта. 
Конкретен  повод за свикване на комисията и основен акцент в нейния дневен ред бе предприемане на превантивни мерки срещу  Африканска чума по свинете (АЧС) – заразно вирусно заболяване по свинете. До този момент в България няма констатирани случаи на заболяването. Регистрирани са  вече случаи на болестта в Молдова, както и в съседна Румъния. 
По време на заседанието стана ясно, че Българската агенция по безопасност на храните е изготвила и към настоящия момент изпълнява Програма за надзор и контрол на болестта Африканска чума по свинете в България през 2016 – 2018 г. (подобни програми са изпълнявани и през предишните години), която е част от мерките към Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България 2016 – 2018 г. Програмата се изпълнява на територията на цялата страна, със специален фокус върху високо рисковите региони по отношение на болестта: Бургас, Варна, Добрич, Силистра и Шумен. Програмата включва: Периодични клинични прегледи във всички видове свиневъдни обекти от високо рисковите за АЧС региони; Вземане на проби, чрез ловците от отстреляни и намерени умрели диви прасета; Контрол на ваксинацията на диви хищници срещу Бяс;  Вземане на проби от отстреляни лисици и вземане на проби от намерени умрели в горите или убити на пътя лисици.
              Д-р Людмил Антов от ОДБХ- Монтана разясни, че африканската чума по свинете се предизвиква от ДНК – вирус, който не е опасен за здравето на човека. Той уточни, че дивите прасета се явяват основния преносител на болестта. Най-често наблюдаваните симптоми са  висока температура, цианози по кожата (червеникаво-сини петна) и подкожни кръвоизливи – най-вече по ушите, опашката, крайниците, гръдната и коремната област, повръщане, диария (понякога кървава) и очни изтечения, аборти, нарушена координация 24-48 часа преди смъртта. Д-р Антов уточни, че няма ваксина или медикаменти за предотвратяване на заразяването с АЧС. Той апелира към представителите на ловните  и горски стопанства в област Монтана  да следват указанията на специалистите и да ги информират в случай на съмнение за заболяване при животните.

ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДПРИЕМАНЕ НА ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ  АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ (АЧС)ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДПРИЕМАНЕ НА ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ  АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ (АЧС)

Дата: 26 октомври 2016 / Версия за печат