Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

Железопътната линия между Монтана и Берковица отново предизвика дебати
Областният управител Тодор Върбанов се срещна с ромските лидери в Монтана. На срещата присъстваха и кметовете на Монтана и Берковица. Темата на сътоялата се дискусия беше съдбата на железопътна линия Монтана - Берковица. Тя се превърна в естествено продължение на дебатите в края на месец август, когато в квартал "Огоста" влак отне живота на едно от живеещите там ромски деца. Тогава жителите на квартала поискаха незабавна среща с областния управител и внесоха подписка за закриване на железопътната линия.
Преди седмица в Областната администрация се получи писмо, в което от Регионалния център за пътнически превози - Видин изразяват своята реакция по отношение на направената от ромите подписка. В писмото се казва, че закриването на железопътна линия Монтана - Берковица е нецелесъобразно, като за това са изтъкнати различни доводи. Ето и някои от тях:
Железопътна линия №72 задоволява транспортните потребности на три общини и при гара Бойчиновци осигурява връзка по всички направления от железопътната мрежа. В отсечката Монтана - Берковица ежедневно се движат по 4 чифта влакове, които обслужват населението от Монтана, Благово, Боровци, Бокиловци и Берковица. След многогодишен спад за първите 9 месеца на 2006 г. има 11% увеличение на пътникопотока в този участък спрямо същия период на 2005 г. Освен това жп линията Монтана - Берковица е електрифицирана, с дължина 25 км, а времето за пътуване е около 45 минути. Като се вземат предвид перспективите за въвеждане на модерен подвижен сътав и това, че железопътният транспорт в екологично отношение е най-приемлив, за в бъдеще той би трябвало да съществува в транспортната схема на област Монтана. Около половината от издаваните билети в гарите от участъка са с различини видове намаления за възрастни граждани, инвалиди, ученици и др., поради което закриването на железопътната линия ще има отрицателен социален ефект.
Тази информация беше представена пред ромските лидери. Всеки от тях изрази своята позиция по наболелия въпрос. Кметът на Монтана изрази готовност общината да даде своя принос за разрешаването на този проблем, ако е необходимо изграждането на съоръжение, с което да се подобри възможността за по-безопасно преминаване през жп линията. Ако община Монтана получи предписание за извършване на определени дейности в тази връзка, според кмета няма проблем това да бъде осъществено. Позицията на кмета на община Берковица също е в подкрепа на запазването на коментираната жп отсечка, защото неговите надежди са за в бъдеще Берковица да се развива като туристически център и, според него, не бива да се руши нещо, от което би имало голяма полза за осъществяване на по-добра комуникация между Монтана и Берковица, а чрез Бойчиновци и с другите части на страната.
След като всички участници взеха отношение по темата, стана ясно, че те ще се обединят около варианта за запазване на жп линията Монтана - Берковица, но ще бъде изготвено становище, в което ще бъдат дадени предложения за обезопасавянето й. В писмото, което ще бъде изпратено и до Министерството на транспорта, ще бъдат дадени няколко предложения за обезопасяване - с надлез, с допълнителни ограждения, с изграждане на още рампи или със звуков и светлинен сигнал. Надеждите на всички са, че проявената загриженост по отношение на тази жп линия ще даде знак на българската държава да заработи по-добре за подобряване на качеството на транспортната инфраструктура, а така също и на качеството на обслужване на българските граждани.
Дата: 3 ноември 2006 / Версия за печат