Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

Областният управител Росен Белчев към коледарите: Учението е Вашата сила и Вашето бъдеще
Областният управител Росен Белчев към коледарите: Учението е Вашата сила и Вашето бъдещеКоледари от IV ОУ „Иван Вазов“ в град Монтана зарадваха областния управител Росен Белчев и служителите в областната администрация, като избраха точно християнския празник Игнажден, за да пожелаят здраве и успехи.  
Учениците показаха, че има кой да продължи традициите на българската Коледа. Децата наричаха за здраве и благоденствие и пресъздадоха типичните за празника обичаи. Традициите спази и областният управител, който изпрати скъпите гости с дарове и им пожела здраве, много подаръци и веселие на настъпващите празници, старание в учението през следващата година и много сбъднати мечти.

Дата: 20 декември 2019 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ И РЕГИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН КОМИТЕТ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ ВЗЕ УЧАСТИЕ В СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ И РЕГИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН КОМИТЕТ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОНОбластният управител на област Монтана Росен Белчев взе участие в съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Северозападен район, което се проведе на 19 декември 2019 г. в конферентната зала на Областна администрация – Ловеч под ръководството на Областния управител на област Ловеч Ваня Събчева - председател на Регионалния съвет за развитие за периода юли-декември 2019 г.
В заседанието се включиха представители на министерства, Областния управител на област Видин, представители на Областни администрации Враца и Плевен, кметове на общини от петте области, участници от страна на национално представените работодателски организации и синдикати.

Дата: 20 декември 2019 Виж още...
ОБСЪЖДАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ПО ПРОФЕСИИ ЗА УЧЕБНАТА 2020 – 2021 ГОДИНА НА ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ УЧИЛИЩА ОТ ОБЛАСТ МОНТАНА
ОБСЪЖДАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ПО ПРОФЕСИИ ЗА УЧЕБНАТА 2020 – 2021 ГОДИНА НА ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ УЧИЛИЩА ОТ ОБЛАСТ МОНТАНАДнес Областният управител Росен Белчев проведе заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, във връзка със стартирана процедура по подготовката на държавния план-прием по професии за учебната 2020 – 2021 година на държавните и общинските училища от област Монтана, с цел даване на предложения и заявки за прием по профили, професии и специалности, идентифицирани като необходими на местните работодатели и съобразно потребностите на икономиката и пазара на труда, включително и за дуална форма на обучение.
На заседанието бе представен проект на държавния план-прием по професии за учебната 2020 – 2021 година на държавните и общинските училища от област Монтана в присъствието на директорите на училищата и работодатели.
Въз основа на представения проект на държавен план-прием Областния управител Росен Белчев покани присъстващите в срок до 10.01.2020 г. да представят своите предложения.

Дата: 18 декември 2019 Виж още...
ПРОВЕДЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧИСТВО
 ПРОВЕДЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧИСТВОДнес, 18.12.2019 г., в 10:00 часа Областният управител на област Монтана г-н Росен Белчев проведе заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество.
На заседанието бяха разгледани и одобрени предложенията за представители в обществените съвети на училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация на територията на област Монтана. Представителите на работодателите за училищата, които извършват обучение за придобиване на професионална квалификация, се определят от областния управител по предложение на представителните организации на работодателите. Представените предложения бяха подкрепени от членовете на Областния съвет за тристранно сътрудничество.

Дата: 18 декември 2019 Виж още...
ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ПРОВЕДЕ РЕДОВНОТО СИ МЕСЕЧНО ЗАСЕДАНИЕ
ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ПРОВЕДЕ РЕДОВНОТО СИ МЕСЕЧНО ЗАСЕДАНИЕНа 17 декември 2019 г. Областната Епизоотична комисия проведе  редовното си месечно заседание под ръководството на областния управител на област Монтана Росен Белчев.
Участие в състоялото се в заседателна зала №1 на Областната администрация събитие взеха ведомствени териториални структури, общини, горски стопанства и ловно-рибарски сдружения.
Основен акцент в дневния ред на заседанието бяха мерките, предприети на областно ниво за превенция и противодействие на заболяването Африканска чума по свинете.
Беше обсъден хода на процедурите по съгласуване, от страна на РИОСВ – Монтана и Басейнова дирекция „Дунавски район“ - Плевен на подадените от общините терени за загробване на евтаназирани животни и странични животински продукти в населените места, като от представените данни стана ясно, че към 17.12.2019 г. на територията на 11-те общини в област Монтана са одобрени общо 61 терена за загробване в съответствие с изискванията на Наредба №22/01.02.2006 г.

Дата: 17 декември 2019 Виж още...
годишното приключване на банковите сметки на бюджетните предприятия за 2019 г.
Във връзка с годишното приключване на банковите сметки на бюджетните предприятия за 2019 г.

Областна администрация Монтана информира :

- Приемането в брой на такси за услуги, предоставяни от Областна администрация Монтана, ще се извършва  до 12.00 часа на 27 декември 2019 г.

- Плащането такси за услуги по банковата сметка на Областна администрация Монтана да се извършва до 18 часа на 27 декември 2019 г.
След гореспоменатите срокове се преустановява приемането на такси до края на 2019 г.

От 2 януари 2020 г. се приемат отново такси за услуги в брой и по банков път.

Дата: 12 декември 2019 Виж още...
Проведе се поредното трето събитие за представяне на добри практики по проект Създаване на ПЧП „Северозападен регионален борд „Образование-Бизнес“
Проведе се поредното трето събитие за представяне на добри практики по проект Създаване на ПЧП „Северозападен регионален борд „Образование-Бизнес“На 11.12.2019 г., от 11:00 ч., в сградата на Областна администрация Враца се проведе третата среща по проект Създаване на ПЧП „Северозападен регионален борд „Образование-Бизнес“, финансиран в рамките на процедура BG05SFOP001-2.009 на Оперативна програма “Добро управление” 2014-2020 и изпълняван от фондация Форум за наблюдение и анализ на публични политики (Форум) в партньорство с областни администрации Враца, Ловеч и Монтана.
Присъстваха Павлина Петрова, изпълнителен директор на Форум, Асенка Христова – ръководител на проекта, Росен Белчев - областен управител на Монтана, Малина Николова - областен управител на Враца  експерти от областни администрации Враца, Монтана и Ловеч. Присъстваха още представители на РУО, професионални гимназии, центрове за кариерно развитие и др.

Дата: 12 декември 2019 Виж още...
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „КРЪСТЬО ПИШУРКА“ ПРИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПОСТОЯНСТВО 1856“ – ЛОМ ПРЕДСТАВИ МЮЗИКЪЛА „ДВУБОЙ“ КАТО ЧАСТ ОТ КОМУНИКАЦИОННАТА СТРАТЕГИЯ НА СТРАНАТА ЗА ЕС
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „КРЪСТЬО ПИШУРКА“ ПРИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПОСТОЯНСТВО 1856“ – ЛОМ ПРЕДСТАВИ МЮЗИКЪЛА „ДВУБОЙ“ КАТО ЧАСТ ОТ КОМУНИКАЦИОННАТА СТРАТЕГИЯ НА СТРАНАТА ЗА ЕСНа 30 ноември 2019 г. жителите и гостите на град Лом имаха възможността да се насладят на постановката „Двубой“ по Иван Вазов, представена от Драматичен театър „Кръстьо Пишурка“ при Народно читалище „Постоянство 1856“ в дунавския град.
Музикалният спектакъл, с режисьор Николай Априлов и музика на Димитър Вълчев, беше осъществен с подкрепата на Областна администрация Монтана като част от Работната програма за 2019 г. по Комуникационната стратегия на България за ЕС, Приоритет 2: „Живото културно наследство на Европа: Европейски съюз – културно многообразие и етническа толерантност, приносът на Република България към европейските ценности“, Дейност 2: „Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата в това число и за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста“.

Дата: 11 декември 2019 Виж още...
ЕДНО ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЯКИМОВО
Със заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 11, от Протокол № 2/29.11.2019 г. на Общински съвет Якимово. С посоченото решение общинският съвет, учредява в полза на ФК в с. Якимово, за срок от 5 г., безвъзмездно право на ползване върху поземлен имот – „Стадион“ по Кртата на възстановената собственост, позовавайки се на разпоредби (чл. 50, ал. 3) от отменения Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) и от Правилника за прилагането му (ППЗФВС) - чл. 72. В чл. 114 и чл. 115 от ЗФВС (редакция ДВ, бр. 86 от 18.10.2018 г., в сила от 18.01.2019 г..) са регламентирани и подробно изброени необходимите документи за подаване на заявление за учредяване право на ползване върху спортен обект, а в чл. 44 от ППЗФВС са определени изискванията, на които трябва да отговаря спортния клуб. Няма данни тези изисквания да са изпълнени. Следва да се отбележи, че със Заповед № РД-18-354/22.05.2019 г. на Изп. Директор на АГКК е одобрена кадастрална карта на с. Якимово и съгласно чл. 59, ал. 1 от Закона за общинската собственост при влизане в сила на кадастрална карта за имотите - общинска собственост, се съставят нови актове за общинска собственост.

Дата: 10 декември 2019 Виж още...
ПРОВЕДЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ /РСР/ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН /СЗР/
ПРОВЕДЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ /РСР/ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН /СЗР/На 06 декември 2019 г. в гр. Ловеч, в Зала 101 на Областна администрация – Ловеч, се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. Заседанието беше открито и ръководено от г-жа Ваня Събчева - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за периода 01.06-31.12.2019 г., областен управител на област Ловеч.
В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, представител на Областен управител Видин, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати.

Дата: 6 декември 2019 Виж още...
Представители на Областна администрация Монтана бяха гости на съвместно състезание по професии
Представители на  Областна администрация Монтана бяха гости на съвместно състезание по професииПо покана на директора на ПГСС „Марко Марков“, община Георги Дамяново, представители на
 Областна администрация Монтана бяха гости на съвместно състезание по професии във връзка със седмицата на
 професионалното образование. Състезанието се проведе за втора поредна година между ПГСС „Марко Марков“ , с. Георги Дамяново,
 ПГСС „Дунавска земя“, с. Ковачица, ПГ „Димитър Маринов“, град Вълчедръм и ПГТ „В. Минчев“, с. Владимирово. Училищата осъществяват професионално образование в направление селско стопанство.

Дата: 6 декември 2019 Виж още...
ТРИ ВЪРНАТИ ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЧИПРОВЦИ
Със заповед на Областния управител са върнати за ново обсъждане Решения с №№ 2, 4 и 5 от Протокол № 2/20.11.2019 г. на Общински съвет Чипровци. С Решение № 2 и № 5 общинският съвет изменя текст от Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, в нарушение на разпоредбата на чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове - преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада и предварителната оценка на въздействието. Това е императивно изискване и елемент от фактическия състав, установен при приемане, промяна или отмяна на нормативен акт, което не е спазено. Решение № 4/20.11.2019 г. е прието без нормативно основание и не поражда никакви правни последици, тъй като същото преповтаря дословно разпоредбата на чл. 20, ал. 1, т. 7 от Правилника на Общинския съвет, без да се внасят каквито и да било промени.

Дата: 4 декември 2019 Виж още...
БЕЗПЛАТНИ КИНО ПРОЖЕКЦИИ НА ЕВРОПЕЙСКО ФИЛМОВО ИЗКУСТВО СЕ ПРОВЕДОХА В „КИНО 77-МОНТАНА” КАТО ЧАСТ ОТ КОМУНИКАЦИОННАТА СТРАТЕГИЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕС
БЕЗПЛАТНИ КИНО ПРОЖЕКЦИИ НА ЕВРОПЕЙСКО ФИЛМОВО ИЗКУСТВО СЕ ПРОВЕДОХА В „КИНО 77-МОНТАНА” КАТО ЧАСТ ОТ КОМУНИКАЦИОННАТА СТРАТЕГИЯ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕСБезплатни кино прожекции на Европейско филмово изкуство се проведоха в „Кино 77-Монтана като част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
Жители и гости на гр. Монтана, в това число и младежи от училища на територията на областта имаха възможността да наблюдават, в периода 25-29 ноември 2019 г., филмовата продукция „Солта на земята”.
Инициативата беше организирана съвместно от Областна администрация Монтана и „Кино 77 - Монтана“ в рамките на Приоритет 2 „Живото културно наследство на Европа: Европейски съюз – културно многообразие и етническа толерантност, приносът на Република България към европейските ценности “, Дейност 1 „Събития за популяризирането на Европейското културно многообразие“ от Работната програма за 2019 г. по Комуникационната стратегия на страната за ЕС.

Дата: 3 декември 2019 Виж още...
УЧРЕДЕН Е ОБЛАСТЕН СЪВЕТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В ОБЛАСТ МОНТАНА
УЧРЕДЕН Е ОБЛАСТЕН СЪВЕТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ В ОБЛАСТ МОНТАНАДнес, 03.12.2019 г., с цел реализиране правата на хората с увреждания се проведе първото заседание, на което бе учреден Областен съвет за хората с увреждания в област Монтана. Съветът е създаден на основание чл. 19, ал. 1 от Закона за хората с увреждания и основните му функции ще бъдат насочени към осъществяване на координация, консултации и сътрудничество на областно равнище при разработването и провеждането на политики в областта на интеграцията и създаването на равни възможности на хората с увреждания.
За председател на Областния съвет за хората с увреждания бе избран областният управител на област Монтана г-н Росен Белчев и за заместник-председател – г-н Петър Богданов – координатор на Съюза на инвалидите в България за регион Монтана.

Дата: 3 декември 2019 Виж още...
3 ДЕКЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
3 ДЕКЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯПо случай Международния ден на хората с увреждания – 3 декември, ние се присъединяваме към честването на празника с уважение към Вас, хората, които ежедневно преодолявате трудности, непознати за останалата част от обществото, отстоявайки с воля и кураж правото си на достоен живот.
За поредна година младежите от дневния дом за деца и възрастни с увреждания в гр. Монтана организираха благотворителната разпродажба на изработените през последните месеци от тях играчки и коледна декорация от естествени материали, която беше посетена от областния управител Росен Белчев и служители на администрацията!

Дата: 3 декември 2019 Виж още...