Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсванеКАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

Президентът Росен Плевнелиев взе участие в честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич в Чипровци
Президентът Росен Плевнелиев взе участие в честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич в  ЧипровциНа 7 септември 2012 г. президентът Росен Плевнелиев бе специален гост на град Чипровци по  повод честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич и празника на града.
„Имаме много силни дадености и сме народ, който може да работи по правилата, да създава силни закони и институции, да ги спазва и солидарно да върви напред в тежки времена”, каза държавния глава в речта си. За Петър Парчевич той каза, че това е един от достойните български будители и апостол, посветил се на каузата на България. „Именно тук, в Чипровци, е направен един от първите и решителни опити за извоюване на свобода и достоен живот за нашия народ”, подчерта президента.
В приветствието си Плевнелиев припомни, будните чипровски родове стоят в основата  на  избухналото през 1688 г. Чипровско въстание, защото именно те повеждат хората от региона към духовност и образованост.
Сред официалните гости на празника бяха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий,  народни представители от 12-и многомандатен избирателен район – Монтана в 41 –то Народно събрание, Негово Превъзходителство посланика на Полша у нас Лешек Хенсел, областният управител на област Монтана Ивайло Петров, зам. областният управител Нина Петкова, кметове на общини в област Монтана, директори на териториални структури в област Монтана, представители на фирми и гости.
Тържествата в родния град на радетеля на българското освобождение включваха две литургии. В православната църква “Свето Възнесение Христово, отслужена от епископ Сионйй, а край останките от католическата катедрала “Санкта Мария” – папския нунции в България Януариуш Болонек.
Наследници на старите чипровски родове, пръснати по целия свят, се срещнаха на този ден, за да почетат делото на великия българин Петър Парчевич – граф Ласло и графиня Мария-Анна Пеячевич, графиня Татяна Пеячевич и други банатски българи, потомци на напуснали родното си място фамилии сле потушението на чипровското въстание.
В историческия музей на града, Росен Плевнелиев откри фотоизложба за живота и делото на Парчевич и на неговото родословно дърво. В ОУ “Петър Парчевич“ президентът и другите официални гости  поднесоха венци  пред паметника на патрона на училището, след което връчи грамоти на децата, спечелили конкурса за есе, рисунка и стихотворение на тема “Архиепископ Петър Парчевич - най-великият българин, патриот и дипломат през 17 век“.
Президентът разгледа експонатите отпреди четири века, когато Чипровци е икономически и духовен център на българските земи. Държавния глава остана впечатлен от залата с чипровските килими, за които в речта си Плевнелиев припомни, че България очаква ЮНЕСКО да признае чипровския килим и в най-скоро време да бъде включен като част от световното нематериално културно наследство.
По-късно президентът Росен Плевнелиев посети Чипровския манастир.
Президентът Росен Плевнелиев взе участие в честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич в  ЧипровциПрезидентът Росен Плевнелиев взе участие в честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич в  ЧипровциПрезидентът Росен Плевнелиев взе участие в честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич в  ЧипровциПрезидентът Росен Плевнелиев взе участие в честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич в  ЧипровциПрезидентът Росен Плевнелиев взе участие в честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич в  ЧипровциПрезидентът Росен Плевнелиев взе участие в честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич в  Чипровци

Дата: 10 септември 2012 / Версия за печат