Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсванеКАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

Община Чипровци
Адрес:
Общинска администрация Чипровци:
гр. Чипровци 3460
бул. „Петър Парчевич” 45
Телефон за контакти: 09554/ 2828
Факс: 09554 /2136
E-mail:chiprovci@mail.bg
Интернет страница: http://www.chiprovtsi.bg 


Община Чипровци се намира в западната част на област Монтана. Тя включва земите, намиращи се в подножието на Чипровската планина – най-високият дял на Западна Стара планина. На северозапад тези земи са оградени от река Лом, на юг от Лопушанска Огоста, а от север от Широка планина (Предбалкана), чийто склонове се издигат недалеч от коритото на река Превалска. Община Чипровци е заобиколена на изток от община Монтана и община Георги Дамяново, на запад достига до държавната граница на страната ни с Република Сърбия и община Чупрене от Видинска област. На север Чипровци граничи с община Монтана, а на юг отново с община Георги Дамяново.
Център на община Чипровци е град Чипровци. Градът се намира на 550 метра над морското равнище, релефът му е планински и полупланински и е разположен в живописната котловина на Чипровската река.
Град Чипровци се намира на 155 километра от столицата София, на 35 километра от областния център Монтана, на 44 километра от гр. Берковица и 18 километра от държавната граница с Република Сърбия. Най-близкото селище до Чипровци в Република Сърбия е село Топли дол.
Транспортно-географското разположение на общината е много добро – достатъчно близо е до комуникационната ос Международен транспортен коридор №4 и в същото време е периферно разположена по отношение на оживените пътни артерии, което позволява да се избегнат неблагоприятните последици от интензивните транспортни потоци и запазване на чиста околната среда
Чипровци е много старо селище, датиращо от Тракийско време. От тогава и селището се занимава с рудодобив. Селото е наречено на медна монета. Първоначално името на селото е било “Кипровец”, а по–късно през 1956 година преименуван на Чипровци.
Чипровци достига своето културно, политическо и икономическо развитие през първите три века от Османското робство. В сравнение с другите занаяти златарството се развива най–добре. Високото изящно производство очертава града като най–големият златарски център на Балканският полуостров на XVI и XVII век. Църкви, манастири, училища, богати и красиви къщи са били построени по време на този икономически и културен бум.
През XIX век най-бързо се развива килимарската индустрия. Известните чипровски килими са ръчно направени от истинска вълна на вертикален стан. Дори и днес тези килими се продават по целият свят и хиляди български домове се украсяват с цветовете на Чипровските килими.
Чипровският манастир "Св. Йоан Рилски" е разположен на 6 км североизточно от града. Според легендата той е издигнат през X век с началото на Християнството. Манастирът представлява вековен център на Българското образование, а е бил изгаря 6 пъти по време на Турското робство. Лопушанският манастир "Св. Йоан Предтеча" се намира на около 20 км североизточно от Чипровци. Манастира е бил често посещаван от народният поет Иван Вазов. Иконите са умело направени от иконописци от Самоков.

Община Чипровци Община Чипровци
Дата: 3 май 2010 / Версия за печат