Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсванеКАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

Международният икономически форум „Дунав” събра гости от България, Румъния и Сърбия
Областният управител Ивайло Петров присъства на второто издание на Международния икономически форум „Дунав”, който тази година се провежда в Монтана. Съорганизатори на събитието са Българският икономически форум и община Монтана, а темата, която събра гости от България, Сърбия и Румъния, е „Стимулиране на бизнеса и местното развитие в условията на глобална рецесия”.
Ивайло Петров взе участие в откриващата сесия на форума, в която се включиха и областният управител на Пирот Горан Стаменович, заместник-министърът на труда и социалната политика Красимир Попов, кметът на община Монтана Златко Живков, заместник областният управител на Ловеч Пламен Огнянов, Иво Сеизов – изпълнителен директор на Булброкърс, член на Финансиа груп, и председателят на Българския икономически форум Георги Табаков, който изрази удовлетвореността си от факта, че за първи път държавна институция, в лицето на социалното министерство, застава зад тази инициатива”.
„Този формат на дискусия вече се утвърждава като високопредставителен и ценен за обсъждане и съгласуване на разбирания по отношение на основните насоки за развитието на един пълен с предизвикателства, но и със сериозни възможности регион. Събития като настоящото създават предпоставки за намирането на възможно  най-подходящия и ефективен модел за обмяна на идеи по възлови въпроси на икономическото развитие”, заяви областният управител на Монтана в обръщението си към участниците в събитието.
Форумът предостави възможност за среща на бизнеса, администрацията, неправителствения сектор и медиите и за дискусии по теми като регионално развитие, инфраструктура, разработване на европейски проекти, енергийна ефективност, туризъм, лека промишленост и трансгранично сътрудничество.
Ивайло Петров представи транспортните и инфраструктурните предизвикателства пред икономическото сътрудничество в региона. Според областния управител във времената на икономическа криза и застой обектите от техническата инфраструктура може да се окажат спасителни за местната и националната икономика. Несъмнено транспортната инфраструктура е много важна за икономическото развитие и привличането на инвестиции, а закъснението на проектите се отразява негативно на Северозападния регион. Той припомни мястото на България в европейската транспортна мрежа – две от големите европейски трасета преминават през Северозападна България – това са коридор IV и коридор VII, съответно Видин – София – Кулата и река Дунав. Имайки предвид факта, че Европейският съюз ще насочи своите средства в развитието на главните транспортни коридори, страната ни ще трябва да съсредоточи инвестиционната си политика върху реализацията на проекти, разположени по тези главни оси.  
Областният управител представи няколко приоритетни транспортни проекта, чието реализиране ще допринесе за интегрирането на националната транспортна мрежа в тази на Европейския съюз. За Северозападния регион това са: модернизация на участък от път Е-79 /Видин – Монтана/, модернизирането на жп линията Видин – София и подновяването на участъци от жп инфраструктурата по линията Мездра – Горна Оряховица. Тези възможности трябва да се използват, защото съществуващото положение на добре развита пътна и жп мрежа и трите дунавски пристанища – Видин, Лом и Оряхово, са шанс, който може да отвори нови врати за привличане на инвестиции.
Акцент в представянето на региона беше поставен и върху водния транспорт, а повишеният интерес към река Дунав като важен вътрешен воден път се потвърждава от факта, че европейската транспортна политика слага ударение върху развитието на транспорта по вътрешните водни пътища като основен компонент в интермодалните връзки.
Ивайло Петров определи като предизвикателство модернизирането на транспортната и техническата инфраструктура, без да се допусне забавяне. Досега основните транспортни проекти значително закъсняват и това се отразява негативно на цялостното развитие на региона и на икономическото сътрудничество със съседните страни. Затова изграждането на логистични паркове и транспортни терминали може да доведе до нова вълна в инвестициите, а такава възможност има за пристанищата по Дунав при Видин и Лом, които са перспективни логистични центрове за Северозападния регион заради близостта с Румъния.
Като основни приоритети за областта Ивайло Петров представи туризма и селското стопанство, но за да се случат добри неща в тях, се изискват много съвместни действия между централната, местната власт и бизнеса. Затова трябва все повече да се работи за повишаване на доверието, за още по-голяма активност и заинтересованост от всички страни. Според Ивайло Петров това е пътят за намиране на допирните точки и начин да се достигне до работещи взаимноизгодни решения и за обществото, и за бизнеса.
Областният управител подкрепи идеята на г-н Горан Стаменович /областен управител на Пирот/ за откриване на първия контролно-пропускателен пункт по сухопътна граница между област Монтана и Сърбия, като се позова на трайните връзки с община Пирот.
Дата: 22 октомври 2009 / Версия за печат