Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на център за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на център
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ УЧАСТВА В НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАДЪРЖАНЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ОТПАДАНЕТО НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА
Заместник областният управител Цветко Цветков участва в Национална конференция „Мерки за обхващане, задържане и превенция на отпадането на децата и учениците в детските градини и училищата. Ефективно взаимодействие между институциите“, организирана от Министерството на образованието и науката (МОН).
На форума присъстваха ресорният вицепремиер Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и Таня Михайлова, на финансите и труда и социалната политика Кирил Ананиев и Росица Димитрова, заместник-министърът на МВР Красимир Ципов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и представители на неправителствени организации, синдикати и регионални управления на образованието.
По време на дискусията бяха изказани множество позиции, относно ефективността на стратегията за привличане на деца и ученици в детските градини и училищата. Бяха посочени и причините /социални и икономически/ за отпадане и преждевременно напускане на учениците от образователната система. 
Министър Вълчев подчерта, че през юли тази година ще бъде подготвен и подписан Междуинституционален механизъм, който ще обедини държавната и общинската власт в работата по обхващане и задържане на учениците в системата на предучилищното и училищното образование. Важен участник в създаването на тази политика ще бъдат общините.
Областните управители ще съдействат за координирането на държавните звена и местните власти при прилагането на механизма.
Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че проблемът с отпадащите ученици няма да се реши само от една институция. Трябва да мобилизираме държавните структури и местната власт. В тази система се работи с хора и нямаме право на грешни стъпки. Това е проблем на цялото общество и трябва да привлечем семействата като съюзник. Когато те не могат, ние да правим повече. Когато те не искат, ние да положим усилия да ги убедим, че децата трябва да посещават детска градина и училище, поясни Дончев.
Анализът на МОН показва, че през тази година в предучилищно образование са били обхванати 79,04% от децата на 5 и 6-годишна възраст. През 2016 г. процентът е бил 81%. Всеки седми ученик между 15 и 18 г. не посещава училище, което в повечето случаи означава, че не завършва или го прави по-късно през живота си. По-голямата част от причините за отпадането при децата са социални и икономически – липса на облекло, обувки, заплащане на такси за детска градина, липса на пари за учебници, липса на образование при родителите. На по-голям риск от отпадане са изложени деца от семейства, в които има тежки форми на насилие, алкохолизъм и др., както и деца, които вместо в училище, са изпращани да работят. Според PISA ниските резултати на 32% от българските ученици, взели участие в последните измервания, са вследствие на влошена социално-икономическа и семейна среда. Министерството на образованието и науката има Стратегия за превенция и намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите образователната система, която всяка година до 2020 г. се изпълнява чрез план за действие. До края на годината ще бъде създаден нов двугодишен план, в който мерките ще бъдат обезпечени финансово от държавния бюджет и оперативните програми на ЕК.

ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ УЧАСТВА В НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАДЪРЖАНЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ОТПАДАНЕТО НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТАЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ УЧАСТВА В НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАДЪРЖАНЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ОТПАДАНЕТО НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩАТА

Дата: 16 юни 2017 / Версия за печат