Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсванеКАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ЧИПРОВСКИ КИЛИМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ ПРЕДСТАВИХА НА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ
ЧИПРОВСКИ КИЛИМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ ПРЕДСТАВИХА НА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ На 26 февруари 2015 г. в Националния етнографски музей в гр.  София, бе открита  изложбата „Чипровски килими. Традиции и съвременност”, посветена на обявяването на чипровското килимарство като част от световното нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
На събитието присъстваха народният представител от 12 МИР Монтана Десислава Атанасова, областния управител Ивайло Петров и зам. областните управители Нина Петкова и Петър Петров, представители на държавни и културни институции, много граждани ценители на чипровското килимарство.  
"Когато миналата година чипровското килимарство беше вписано в списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство не бяха вписани само килимите, а майсторлъка за изработването им. Това е майсторлък, който се предава от векове и показва многообразието, колорита и устойчивостта на българската традиция", каза в приветствието си директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН  доц. Петко Христов. 
Сред официалните гости на мероприятието бе и проф. Мила Сантова, ръководител на екипа, изготвил досието на кандидатурата, представена от Министерство на културата пред ЮНЕСКО за включването на чипровския килим в списъка на нематериалното културно наследство. „Във всяка къща в Чипровци има стан  за тъкане на килими и жена, която тъче. Днес това дело се продължава и това е най-важното. Предаването на умението осигурява присъствието ни като българи в бъдеще. И днес тук сме се събрали да покажем духа, който ни съхранява във времето, прави ни това, което сме, а именно разпознава ни такива, каквито сме”, с вълнение заяви проф. Сантова. 
Самодейни състави към НЧ „Петър Богдан”, гр. Чипровци поздравиха присъстващите с торлашки песни и автентични хора.
На изложбата бяха представени повече от 50 Чипровски килими,  немалка част от тях  тъкани преди повече от 200 години. В експозицията можеха да се видят  килими   от фонда на Историческия музей в Чипровци, които пресъздават старите модели, като например 
"Анадолско коло", "Рескаво коло", "Дървото с клонки", "Пилета", "Есенна лоза", „Куфарите” и др. Организаторите на изложбата бяха подредили в залите предмети и уреди, с които се изработва чипорвският килим -  мотовилки, чекръци,  дараци, тупици .
Изложбата, представяща чипровския килим, е подредена в осем зали на Националния етнографски музей. Тя ще остане отворена за посещения до 5 октомври.
ЧИПРОВСКИ КИЛИМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ ПРЕДСТАВИХА НА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ЧИПРОВСКИ КИЛИМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ ПРЕДСТАВИХА НА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ЧИПРОВСКИ КИЛИМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ ПРЕДСТАВИХА НА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ ЧИПРОВСКИ КИЛИМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 200 ГОДИНИ ПРЕДСТАВИХА НА ИЗЛОЖБА В НАЦИОНАЛНИЯ ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ


Дата: 27 февруари 2015 / Версия за печат