Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсванеКАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

XIV МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО СПОРТНИ ТАНЦИ ЗА КУПАТА НА ОБЩИНИТЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНА
XIV МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО СПОРТНИ ТАНЦИ ЗА КУПАТА НА ОБЩИНИТЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНАПопулярният турнир International Dance CUP Montana OPEN 2019 за поредна година събра многобройна публика на 23-и март в зала „Арена“ във Вършец.
XIV Международен турнир по спортни танци за Купата на общините на област Монтана се проведе за пръв път в „Градът на здравето“, но по традиция под патронажа на областния управител на област Монтана – г-н Росен Белчев. Той връчи специален плакет на  Веселин Ковачев – старши треньор на „Огоста данс“.
Заместник областният управител – г-жа Нина Петкова също по традиция бе сред официалните гости на мащабното събитие.
В надпреварата участваха 218 двойки от България и още 11 държави – от Европа, а също и от далечна Канада. Те бяха оценявани от 16-членно международно жури.

Дата: 25 март 2019 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА УЧАСТВА В РАБОТНИ СРЕЩИ СЪС ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ОТ МОНТАНА, ЗАЙЧАР И ПИРОТ
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА УЧАСТВА В РАБОТНИ СРЕЩИ СЪС ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ОТ МОНТАНА, ЗАЙЧАР И ПИРОТНа 20-и и 21-и март заместник областният управител на област Монтана – г-жа Нина Петкова се включи, заедно със здравните медиатори от Монтана, в работни срещи с техни сръбски колеги от Зайчар и Пирот. Срещите се проведоха в рамките на финалната фаза на програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), подкрепена от Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.
Освен представителите на Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ), която е сред партньорите по проекта на Община Монтана, в посещението бяха включени здравни специалисти, работещи с уязвимите общности на терен, представители на Звеното за управление на проекта, на Областна администрация и на общината.

Дата: 25 март 2019 Виж още...
В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – МОНТАНА СЕ СЪСТОЯ НАГРАЖДАВАНЕТО НА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРС ЗА ДЕТСКА ТВОРБА, ОРГАНИЗИРАН ОТ „НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ“
В ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ – МОНТАНА СЕ СЪСТОЯ НАГРАЖДАВАНЕТО НА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРС ЗА ДЕТСКА ТВОРБА, ОРГАНИЗИРАН ОТ „НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ“На 22.03.2019 г. в Областна администрация – Монтана се проведе награждаване на участниците в конкурса за фотография, плакат или рисунка на тема „Водата е за всички“, организиран от „Напоителни системи“ ЕАД.
Поводът за конкурса е датата 22 март, на която се отбелязва „Световния ден на водата“ и професионалния празник на „Напоителни системи“ ЕАД.
Награждаването на най-добрите творби за Монтана се осъществи под патронажа на областния управител на област Монтана – г-н Росен Белчев. Заедно с него бяха и двамата заместник областни управители – г-жа Нина Петкова и инж. Цветко Цветков.
Специално сформирана комисия на териториален принцип класира трите най-добри творби във всяка от възрастовите групи. Нейни членове бяха представители от „Напоителни системи“ ЕАД с председател на комисията – художникът Николай Пенков.

Дата: 22 март 2019 Виж още...
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТНОСНО XIV МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО СПОРТНИ ТАНЦИ ЗА КУПАТА НА ОБЩИНИТЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНА –

INTERNATIONAL DANCE CUP MONTANA OPEN 2019

Информираме Ви за промяна, свързана с организацията на XIV Международен турнир по спортни танци за Купата на общините на област Монтана -

International Dance CUP Montana OPEN 2019.

Промяната се отнася за мястото на събитието! То ще се проведе вместо в спортна зала „Младост“ в град Монтана –

в спортна зала „Арена“ в град Вършец.

Датата и часът остават същите, както в поканата –

23.03.2019 г. от 18:30 часа!Дата: 19 март 2019 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА УЧАСТВА В ОСМАТА СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ В БУКУРЕЩ
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА УЧАСТВА В ОСМАТА СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ В БУКУРЕЩОбластният управител на област Монтана - г-н Росен Белчев се включи в Осмата среща на високо равнище на градовете и регионите на Европейския съюз. Тя се състоя в Букурещ в рамките на два дни (14. и 15.03.2019 г.). В събитието участие взеха над 500 представители на местната и регионалната власти от целия Европейския съюз. Кметът на Община Монтана – г-н Живков също бе сред участниците.
На 15.03.2019 г. от Председателя на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц бе представена официално, а също така и приета съвместна декларация. В документа се акцентира върху укрепване на демократичната основа на Европейския съюз и укрепване на действията на ЕС на местно равнище за изграждане на по-добро бъдеще за гражданите. Декларацията на Осмата среща на върха е принос към подготовката на Стратегическата програма за периода 2019-2024 г., която ще бъде очертана от лидерите на ЕС в Сибиу на 9 май 2019 г.

Дата: 18 март 2019 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА УЧАСТВА ВЪВ ФОРУМ, НА ТЕМА "ПРИОРИТЕТНА СВЪРЗАНОСТ НА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ"
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА УЧАСТВА ВЪВ ФОРУМ, НА ТЕМА "ПРИОРИТЕТНА СВЪРЗАНОСТ НА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ"Заместник областният управител на област Монтана г-жа Нина Петкова участва във форума „Приоритетна свързаност на Северна България“, който се състоя на 14 март 2019 година в град Русе.
Фокусът на инициативата беше поставен върху политиките, насочени към преодоляване на регионалните дисбаланси, посредством приоритетното изграждане на безопасна транспортна система на територията на Северна България.
Председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ – Георги Терзийски заяви, че близо седем милиарда лева ще бъдат инвестирани в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години.
„С цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“, на проектите Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще имаме пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България и ще се осигури бърза и безопасна пътна връзка между София, Варна, Русе и Видин, каза председателят на УС на АПИ.

Дата: 15 март 2019 Виж още...
АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ
На 13-ти февруари 2019 г. стартира поредно анкетно проучване на потребностите от работна сила на работодатели. Обект на проучването е формираната от Агенцията по заетостта статистическа извадка за област Монтана, от представители на различни групи работодатели – по големина, икономическа дейност и др., с което се цели постигането на национална представителност на проучването.
За работодатели, непопадащи в извадката, но желаещи да попълнят анкетата, е изготвен друг електронен формуляр, който е достъпен от сайта на Агенцията по заетостта от 11.03.2019 г.
Анкетният формуляр е само в електронен формат. Публикуван е на официалния сайт на Агенция по заетостта в рубриката „Проучване за потребностите от работна сила”, анкетен формуляр „Анкета за работодатели, желаещи да участват в Проучване на потребностите от работна сила 2019 -1“.
    Линкът към анкетния формуляр е: https://www.az.government.bg/pages/pages-prouchvane-potrebnosti-rabotna-sila/

Дата: 14 март 2019 Виж още...
НОВ ПРОЕКТ СЕВЕРОЗАПАДЕН РЕГИОНАЛЕН БОРД „ОБРАЗОВАНИЕ-БИЗНЕС“ ЗА ОБЛАСТНИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ НА ЛОВЕЧ, ВРАЦА И МОНТАНА
НОВ ПРОЕКТ СЕВЕРОЗАПАДЕН РЕГИОНАЛЕН БОРД „ОБРАЗОВАНИЕ-БИЗНЕС“ ЗА ОБЛАСТНИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ НА ЛОВЕЧ, ВРАЦА И МОНТАНАНа 11.03.2019 г. областният управител Росен Белчев участва в пресконференция по повод стартирането на нов проект, в който си  партнират три областни администрации – на Монтана, Враца и Ловеч. Той се изпълнява от „Форум за наблюдение и анализ на публични политики” (Форум) и се финансиран по ОП “Добро управление“ 2014-2020.
В пресконференцията, с която стартира проектът, участваха и областните управители на Враца – Малина Николова, и на Ловеч – Ваня Събчева, както и Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие в Ловеч, професионални училища и такива, в които са разкрити професионални паралелки, Регионалното управление на образованието, медии.
Дейностите предвиждат създаването на Северозападен Регионален Борд „Образование-Бизнес“.

Дата: 12 март 2019 Виж още...
Подготовка за участие в предстоящата Национална Асамблея „Земята на децата“
Сдружение „Дива земя“ организира Национална Асамблея „Земята на децата“, която ще се проведе на 1- ви Юни 2019г. в гр. София. Тази „Асамблея“ припомня спортните игри и рисуването на открито и ще се проведе на територията на Национална Спортна академия „Васил Левски“.
За всяка област ще бъдат определени по 10 участници, излъчени от Районните Образователни Управления /РУО/ по ред, определен от Сдружение „Дива земя“.
Условията за участие, както и заявление за участие, може да откриете тук: www.wildearthorg.com

Дата: 8 март 2019 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В БЪЛГАРО-РУСКИ БИЗНЕС ФОРУМ В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В БЪЛГАРО-РУСКИ БИЗНЕС ФОРУМ В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМАНа 5-и март 2019 година областният управител Росен Белчев участва в българо-руски бизнес форум в областта на туризма, организиран от Министерството на туризма.
В него участваха председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на туризма Николина Ангелкова, Максим Орешкин - министър на икономическото развитие на Русия, депутати, представители на местната власт и бизнеса от двете държави. Участниците в двустранния форум бяха над 200.
Премиерът Борисов подчерта, че България разполага с много добри условия, които да предложи в сферата на историческия, културния и религиозния туризъм.

Дата: 6 март 2019 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И ДВАМА ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ ПОЧЕТОХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЗАЕДНО С ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И ДВАМА ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ ПОЧЕТОХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЗАЕДНО С ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНАВ Монтана Националният празник на Република България – 3 март събра на площад „Жеравица“ много жители, дошли да се преклонят пред делото на героите, борили се за свободата на родината ни.
През 2019 година отбелязахме 141 години от Освобождението на България от турско робство!
Церемонията по тържествено издигане на националния ни флаг започна с военен ритуал. Тя беше извършена от Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум – 1883“.
Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия отслужи благодарствен молебен.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Дата: 5 март 2019 Виж още...
Поздравителен адрес по повод Националния празник на Република България
Дата: 3 март 2019 Виж още...
ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕЦА ОТ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР-МОНТАНА ПО ПОВОД 1 МАРТ
    ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕЦА ОТ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР-МОНТАНА ПО ПОВОД 1 МАРТДнес за пореден път деца от ДЦДМУУ-ДЦВУУ-Монтана ни изненадаха изключително приятно! Те ни навестиха в Областна администрация – Монтана по повод днешния първо-мартенски празник на Баба Марта!
Като истински Пижо и Пенда те се срещнаха с областния управител Росен Белчев и заместник областния управител Нина Петкова.
От своята кошничка малчуганите извадиха ръчно изработени в Дневния център мартенички във формата на подкови, които подариха на Росен Белчев и Нина Петкова. Те от своя страна също окичиха децата с мартеници и изказаха пожелания за здраве и безгрижно детство и естествено да бъдат бели и червени, румени-засмени!

Дата: 1 март 2019 Виж още...
ОБЛАСТНА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ - ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ
ОБЛАСТНА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ - ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕНа 22 февруари 2019 г., под председателството на заместник областния управител инж. Цветко Цветков, Областната епизоотична комисия проведе извънредно заседание във връзка с констатиран и обявен нов случай на Африканска чума по свинете в област Варна.
На срещата представителите на ОД „Безопасност на храните” Монтана - д-р Боряна Гарванска и д-р Стела Караджова запознаха присъстващите с информация относно констатиран и обявен нов случай на Африканска чума по свинете в област Варна.
Присъстващите бяха запознати и със Заповеди № РД 11-271/05.02.2019 г., РД 11-322/13.02.2019 г. на Изпълнителния директор на БАБХ, както и с епизоотичната обстановка в Европейския континент и страната.
Обсъдени бяха и мерките за био-сигурност във всички свиневъдни обекти, био-сигурност по време на лов, условия за придвижване и транспортиране на свине, санкции при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор”.
С материалите представени на заседанието може да се запознаете от тук:

- Заповед №РД 11-271/05.02.2019;
- Заповед №РД 11-322/13.02.2019 г

Дата: 26 февруари 2019 Виж още...
ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ „ЕВРОПА В НАШИЯ ДОМ“ СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНА
ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ „ЕВРОПА В НАШИЯ ДОМ“ СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНАМонтана бе домакин на дискусионен форум „Европа в нашия дом“, който се проведе в Общинския младежки дом. В срещата взеха участие заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на област Монтана Росен Белчев, заместник областните управители Нина Петкова и инж. Цветко Цветков, народните представители от ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова, граждани, представители на местната власт и бизнеса. Събитието  е част Гражданските диалози „Европа в нашия дом“ по темата за регионалното развитие и ролята на европейската солидарност за развитието на регионите.
В хода на дискусията стана ясно, че до края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на пътя през прохода „Петрохан“.

Дата: 22 февруари 2019 Виж още...