Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсванеКАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

Подготовка за участие в предстоящата Национална Асамблея „Земята на децата“
Сдружение „Дива земя“ организира Национална Асамблея „Земята на децата“, която ще се проведе на 1- ви Юни 2019г. в гр. София. Тази „Асамблея“ припомня спортните игри и рисуването на открито и ще се проведе на територията на Национална Спортна академия „Васил Левски“.
За всяка област ще бъдат определени по 10 участници, излъчени от Районните Образователни Управления /РУО/ по ред, определен от Сдружение „Дива земя“.
Условията за участие, както и заявление за участие, може да откриете тук: www.wildearthorg.com

Дата: 8 март 2019 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В БЪЛГАРО-РУСКИ БИЗНЕС ФОРУМ В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В БЪЛГАРО-РУСКИ БИЗНЕС ФОРУМ В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМАНа 5-и март 2019 година областният управител Росен Белчев участва в българо-руски бизнес форум в областта на туризма, организиран от Министерството на туризма.
В него участваха председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на туризма Николина Ангелкова, Максим Орешкин - министър на икономическото развитие на Русия, депутати, представители на местната власт и бизнеса от двете държави. Участниците в двустранния форум бяха над 200.
Премиерът Борисов подчерта, че България разполага с много добри условия, които да предложи в сферата на историческия, културния и религиозния туризъм.

Дата: 6 март 2019 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И ДВАМА ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ ПОЧЕТОХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЗАЕДНО С ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И ДВАМА ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ ПОЧЕТОХА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ЗАЕДНО С ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЛАСТ МОНТАНАВ Монтана Националният празник на Република България – 3 март събра на площад „Жеравица“ много жители, дошли да се преклонят пред делото на героите, борили се за свободата на родината ни.
През 2019 година отбелязахме 141 години от Освобождението на България от турско робство!
Церемонията по тържествено издигане на националния ни флаг започна с военен ритуал. Тя беше извършена от Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър „Дико Илиев“ към Народно читалище „Разум – 1883“.
Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия отслужи благодарствен молебен.
В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Дата: 5 март 2019 Виж още...
Поздравителен адрес по повод Националния празник на Република България
Дата: 3 март 2019 Виж още...
ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕЦА ОТ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР-МОНТАНА ПО ПОВОД 1 МАРТ
    ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕЦА ОТ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР-МОНТАНА ПО ПОВОД 1 МАРТДнес за пореден път деца от ДЦДМУУ-ДЦВУУ-Монтана ни изненадаха изключително приятно! Те ни навестиха в Областна администрация – Монтана по повод днешния първо-мартенски празник на Баба Марта!
Като истински Пижо и Пенда те се срещнаха с областния управител Росен Белчев и заместник областния управител Нина Петкова.
От своята кошничка малчуганите извадиха ръчно изработени в Дневния център мартенички във формата на подкови, които подариха на Росен Белчев и Нина Петкова. Те от своя страна също окичиха децата с мартеници и изказаха пожелания за здраве и безгрижно детство и естествено да бъдат бели и червени, румени-засмени!

Дата: 1 март 2019 Виж още...
ОБЛАСТНА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ - ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ
ОБЛАСТНА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ - ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕНа 22 февруари 2019 г., под председателството на заместник областния управител инж. Цветко Цветков, Областната епизоотична комисия проведе извънредно заседание във връзка с констатиран и обявен нов случай на Африканска чума по свинете в област Варна.
На срещата представителите на ОД „Безопасност на храните” Монтана - д-р Боряна Гарванска и д-р Стела Караджова запознаха присъстващите с информация относно констатиран и обявен нов случай на Африканска чума по свинете в област Варна.
Присъстващите бяха запознати и със Заповеди № РД 11-271/05.02.2019 г., РД 11-322/13.02.2019 г. на Изпълнителния директор на БАБХ, както и с епизоотичната обстановка в Европейския континент и страната.
Обсъдени бяха и мерките за био-сигурност във всички свиневъдни обекти, био-сигурност по време на лов, условия за придвижване и транспортиране на свине, санкции при нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор”.
С материалите представени на заседанието може да се запознаете от тук:

- Заповед №РД 11-271/05.02.2019;
- Заповед №РД 11-322/13.02.2019 г

Дата: 26 февруари 2019 Виж още...
ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ „ЕВРОПА В НАШИЯ ДОМ“ СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНА
ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ „ЕВРОПА В НАШИЯ ДОМ“ СЕ ПРОВЕДЕ В МОНТАНАМонтана бе домакин на дискусионен форум „Европа в нашия дом“, който се проведе в Общинския младежки дом. В срещата взеха участие заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на област Монтана Росен Белчев, заместник областните управители Нина Петкова и инж. Цветко Цветков, народните представители от ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова, граждани, представители на местната власт и бизнеса. Събитието  е част Гражданските диалози „Европа в нашия дом“ по темата за регионалното развитие и ролята на европейската солидарност за развитието на регионите.
В хода на дискусията стана ясно, че до края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на пътя през прохода „Петрохан“.

Дата: 22 февруари 2019 Виж още...
МОНТАНА ОТДАДЕ ПОЧИТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
МОНТАНА ОТДАДЕ ПОЧИТ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИВ знак на уважение и признателност областният управител Росен Белчев и неговите заместници Нина Петкова и инж. Цветко Цветков участваха в отбелязването на 146 години от гибелта на Васил Левски. В храма “Св. св. Кирил и Методий” в Монтана се отслужи панихида в памет на Апостола, в Регионалния исторически музей бе изнесен рецитал и документална изложба „Памет за Левски“ с участието на възпитаници на ФСПГ „Васил Левски“, гр. Монтана.
В церемонията-поклонение се включиха народни представители, държавни и общински институции, общински съветници, ученици, обществени организации и граждани от областния град.

Дата: 19 февруари 2019 Виж още...
ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ПО ЗАЕТОСТ
ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ПО ЗАЕТОСТНа 12.02.2019 г. в Областна администрация - Монтана се проведе заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, което протече при следния дневен ред:
Представяне на проект „Създаване на ПЧП „Северозападен регионален борд „Образование-Бизнес“.
Разглеждане и одобряване на държавния план-прием по професии за учебната 2019 – 2020 година на държавните и общинските училища от област Монтана.
Освен членовете на Комисията, на заседанието присъстваха също г-жа Ирена Димова – народен представител, заместник областните управители на област Монтана г-жа Нина Петкова и инж. Цветко Цветков, г-жа Павлина Петрова – изпълнителен директор на фондация „Форум”, г-жа Асенка Христова – ръководител  на проект „Създаване на ПЧП „Северозападен регионален борд „Образование-Бизнес“, директори на училища и експерти от РУО – Монтана.

Дата: 13 февруари 2019 Виж още...
ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЯКИМОВО.
Със Заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 355/15.01.2019 г. на Общински съвет Якимово. С посоченото Решение се обявява за частна общинска собственост поземлен имот с площ 2.968 дка от землището на с. Дългоделци, община Якимово. Обекта на решението съгласно начина на трайно ползване е мочурище. Видно от т. 16 на Класификатора за начина на трайно ползване на поземлените имоти, представляващ неразделна част от Наредба № РД-02-20-5 от 15.12.2016 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри – „мочурищата” попадат в раздела Поземлени имоти за водни течения, водни площи и съоръжения. Липсата на легална дефиниция за „мочурище” в Закона за водите (ЗВ) налага необходимостта от прилагане на научното му определение, формулиращо го като:  тип воден ландшафт, зает от плитка вода и ниска растителност (блато). Приравняването на мочурищата на блата, автоматично води до приложение на чл. 19, ал. 1, т. 1 от ЗВ: Публична общинска собственост са: 1. водите и воднитеобекти, в товачислоестествениизвори, езера и блата, когатосаразположениназеми–общинскасобственост, и не са води и водни обекти по чл. 11. Обекта на Решение № 355/15.01.2019 г. по смисъла на ЗВ е публична общинска собственост и действия по управление и разпореждане с него като частна общинска собственост са недопустими, без да е извършена промяна на предназначението по реда на чл. 17 от Закона за опазване на земеделските земи и констатиране на място реалните НТП на имота и вида на територията. Липсват доказателства такава промяна на предназначението да е извършена.

Дата: 25 януари 2019 Виж още...
ОБЯВА
Дата: 23 януари 2019 Виж още...
В РУСЕ УЧРЕДИХА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДУНАВСКИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ РАЙОН
В РУСЕ УЧРЕДИХА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДУНАВСКИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ РАЙОННа 18 януари 2019 г., в зала „Европа“ в Русе на Доходно здание, се състоя Учредително събрание на Организацията за управление на Дунавски туристически район (ОУДТР).
Областният управител на област Монтана г-н Росен Белчев взе участие в събранието като представител на един от 28 учредители, в т.ч. 17 общини, 6 областни администрации, 3 туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър, Русенският университет „Ангел Кънчев“ и една професионална гимназия.
Събранието беше председателствано от кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, а Министерството на туризма беше представено от г-жа Венелина Червенкова, началник отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма“, Дирекция „Туристическа политика“.

Дата: 21 януари 2019 Виж още...
ПРЕД БИЗНЕСА В МОНТАНА БЕ ПРЕДСТАВЕНА ПРОЦЕДУРА „ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ КАПАЦИТЕТ НА МСП“
ПРЕД БИЗНЕСА В МОНТАНА БЕ ПРЕДСТАВЕНА ПРОЦЕДУРА „ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ КАПАЦИТЕТ НА МСП“Илияна Илиева – заместник главен директор и експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, Управляващ орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020, представиха в Монтана условията за кандидатстване по процедура „Подобряване на производствения капацитет на МСП“.
Общият бюджет на процедурата е 146 687 250 лева. Минималният размер на проектното предложение е 100 000 лева, а максималният до 1 000 000 лева в зависимост от категорията на предприятието – за микро предприятия таванът е 500 000 лева, за малки - 750 000 лева, а за средни - 1 000 000 лева.

Дата: 21 януари 2019 Виж още...
Обществени обсъждания на проект за Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
Във връзка с разработване на Областен план за развитие на горските територии (ОПРГТ) за област Монтана, в периода 19-22 февруари 2019 г. във всяка община от областта ще се проведат обществени обсъждания на проекта. Обществените обсъждания се организират от Регионална дирекция по горите – Берковица, със съдействието на общинските администрации и изпълнителя на плана – „Географика“ ООД.
Повече информация за ОПРГТ за област Монтана и провеждането на обществените обсъждания може да намерите на сайта на плана https://www.oprgtmontana.net.
За целите на плана е разработена специализирана ГИС платформа, визуализираща ОПРГТ с всички налични слоеве информация към него.
Писмени препоръки, забележки и коментари по представения проект на ОПРГТ за област Монтана може да депозирате в писмен вид в РДГ-Берковица, гр. Берковица, ПK 3500, ул. Митрополит Кирил 13, електронна поща: rugberkovitca@iag.bg в срок до 01.03.2019 г.

План-график
за провеждане на обществени обсъждания във всички общини за представяне на проект на Областен план за развитие на горските територии за област Монтана
Ден 1 – 19.02.2019
Община Вършец

Обществено обсъждане 10.30 ч., Общинска администрация, Заседателна зала, ет. 4
Община Берковица
Обществено обсъждане 14.30 ч., Общинска администрация, Заседателна зала
Ден 2 – 20.02.2019
Община Чипровци

Обществено обсъждане 9 ч., Общинска администрация, Заседателна зала
Община Георги Дамяново
Обществено обсъждане 11.30 ч., Общинска администрация, Заседателна зала 201
Община Монтана
Обществено обсъждане 15 ч., Заседателна зала на ет. 2, Общински младежки дом, бул. Трети март 98
Ден 3– 21.02.2019
Община Бойчиновци
Обществено обсъждане 9 ч., Общинска администрация, Заседателна зала, ет. 2
Община Якимово
Обществено обсъждане 13 ч., Общинска администрация, Заседателна зала
Община Вълчедръм
Общинска администрация, Заседателна зала
Ден 4– 22.02.2019
Община Лом

Обществено обсъждане 9 ч., Общинска администрация, Заседателна зала, ет. 3
Община Брусарци
Обществено обсъждане 11.30 ч., Зала Читалище „Просвета - 1891“
Община Медковец
Обществено обсъждане 14 ч. Общинска администрация, Заседателна зала


Дата: 14 януари 2019 Виж още...
Информационен ден по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 в област Монтана
Информационен ден по Оперативна програма „Иновации и  конкурентоспособност” 2014-2020 в област МонтанаУправляващ орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, организира информационна кампания за представяне на процедура BG16RFOP002-2.040 - „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“ по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.Информационните дни са открити и ще се проведат по график, като срещата за Северозападна България ще се проведе на 17 януари 2019 г. (четвъртък), в залата на Общински Младежки дом – Монтана (бул. „Трети март“ № 98) от 10:00 часа (09:30 ч. - регистрация).
В рамките на информационните дни експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” ще представят процедурата пред заинтересованите страни.
Процедурата е отворена с краен срок за подаване на проектни предложения до 16:30 часа на 21.05.2019 г.
https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/adbdf2c8-370f-494e-90fe-ef298f19460

Дата: 14 януари 2019 Виж още...