Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета


КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване


КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА

Декларация на ръководството на Областна администрация - Монтана за политиката по качеството и информационната сигурност

Декларация на ръководството на Областна администрация - Монтана за политиката по качеството и информационната сигурност


Banner 1

Banner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НА ОБЛАСТ МОНТАНА БЯХА ПОЧЕТНИ ГОСТИ В ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ТУРНИРА ПО СПОРТНИ ТАНЦИ В ОБЛАСТНИЯ ГРАД
 ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НА ОБЛАСТ МОНТАНА БЯХА ПОЧЕТНИ ГОСТИ В ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ТУРНИРА ПО СПОРТНИ ТАНЦИ В ОБЛАСТНИЯ ГРАДНа 17 март 2018 г. в спортна зала “Младост” заместник областните управители Нина Петкова и Цветко Цветков бяха гости и активно се включиха в официалната част на международния турнир по спортни танци за Купата на общините на област Монтана, който е част от Държавния спортен календар на Българската федерация по спортни танци.
Тази година се проведе тринадесетото поредно издание на престижното събитие International Dance CUP Montana OPEN 2018. То се организира от клуб по спортни танци ,,ОГОСТА данс, в партньорство с общините на област Монтана, под патронажа на областния управител Росен Белчев.

Дата: 19 март 2018 Виж още...
НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ” – „ДАРИ ПРАЗНИК НА БАБА И ДЯДО” ПОД ПАТРОНАЖА НА ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ВЕЛИКДЕН ЗА ВСЕКИ” – „ДАРИ ПРАЗНИК НА БАБА И ДЯДО” ПОД ПАТРОНАЖА НА ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯНа 7 март 2018 г. официално бе даден стартът на третото издание на националната кампания „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо“. Тя се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова. Инициативата е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни – поколението на нашите родители, българските пенсионери. В предишните две издания, кампанията събра близо 1 млн. лева и тонове храна, с които бяха зарадвани десетки хиляди пенсионери.

В третото издание на „Великден за всеки“ отново ще се набират парични средства и хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка за големия християнски празник. Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг. По утвърдени списъци на НОИ средствата ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в пощенските клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни продукти на социално слаби и бедни хора. 

Тази година кампанията набира средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български червен кръст (БЧК).
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF         
Или със SMS на 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС

И по електронен път на: http://www.redcross.bg/easter_for_everyone/view.html?nid=22696
Изрично условие на кампанията „Великден за всеки“ е, при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучерите за храна.

Лице за контакт при въпроси от Ваша страна е главен експерт Христина Рангелова, тел.: 0896 76 00 07, имейл – press@ombudsman.bg

Кампанията „Великден за всеки“ набира и доброволци, които да съдействат за дарителска акция на пакетирани хранителни продукти в най-големите хранителни вериги. Те ще бъдат раздадени в регионите с най-малко пари по сметката.
Партньори на кампанията „Великден за всеки“ са: БЧК, Национален алианс за работа с доброволци (НАРД), Националното сдружение на общините, "Български пощи", "Демакс" АД, неправителствени и работодателските организации. Медиите, които ни подкрепят са: „Дарик радио“, БНТ, БНР, Нова телевизия и агенция „Фокус“.

Лица на кампанията „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“ са Николина Чакърдъкова, Криско, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Деси Бакърджиева, Тончо Токмакчиев, Румен Луканов.

Дата: 14 март 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ ПРИСЪСТВА НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ В СТРАНАТА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ ПРИСЪСТВА НА ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ В СТРАНАТАНа 10.03.2018 г. областният управител Росен Белчев присъства на извънредното заседание на Министерски съвет, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. На него бяха обсъдени мерки за гарантиране сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири.
В заседанието участваха всички министри от кабинета, също директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР Николай Николов, заместник-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областният управител на Враца.

Дата: 12 март 2018 Виж още...
ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН
ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОННа 9 март 2018 г. в град Враца, в залата на Търговско-промишлената палата, се проведе заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район. Заседанието беше открито и ръководено от Малина Николова – председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за периода 01.01-30.06.2018 г., областен управител на област Враца.
В заседанието взеха участие заместник-министърът на МРРБ Деница Николова, заместник-министърът на МТСП д-р Султанка Петрова, представители на министерства, областните управители на областите Видин, Монтана, Враца и Ловеч, заместник областният управител на област Плевен, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, както и представители на академичните среди.

Дата: 12 март 2018 Виж още...
XIII-ТО ИЗДАНИЕ НА INTERNATIONAL DANCE CUP MONTANA OPEN 2018
XIII-ТО ИЗДАНИЕ НА INTERNATIONAL DANCE CUP MONTANA OPEN 2018Тринадесетото издание на международния турнир по спортни танци за Купата на общините на област Монтана ще се проведе на 17 март 2018 г. в спортна зала “Младост”. Организира се от клуба по спортни танци ,,ОГОСТА данс, в партньорство с общините на област Монтана, под патронажа на областния управител Росен Белчев.
Турнирът е част от Държавния спортен календар на Българската федерация по спортни танци. Съвместните усилия и подкрепата на общини и спонсори допринесоха той да се превърне в традиция и едно от най-представителните и престижни събития в Северозападна България. През изминалото десетилетие в маратона участваха състезатели и съдии от 22 държави на три континента. Аплодираха ги над 20 000 зрители. Очакванията са тази година да се включат спортни клубове от 23 населени места от страната.


Дата: 12 март 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТРЕСКИ СЪВЕТ ЗА ПРОЕКТИТЕ НА ПЪТЯ ВИДИН – БОТЕВГРАД И ТУНЕЛА ПОД „ПЕТРОХАН”
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ЗАСЕДАНИЕ НА МИНИСТРЕСКИ СЪВЕТ ЗА ПРОЕКТИТЕ НА ПЪТЯ ВИДИН – БОТЕВГРАД И ТУНЕЛА ПОД „ПЕТРОХАН”До декември 2021 г. ще е готов пътят Видин – Ботевград, ще струва 1,6 млрд. лв. Ще се подготви концесия за тунел под прохода „Петрохан“
Пътят Видин-Ботевград ще бъде завършен до декември 2021 година, а най-тежките участъци ще са готови до края на 2020 година. Тези срокове бяха записани в решение на оперативно заседание на Министерския съвет на 07.03.2018 г., което е продължение на управленската програма за мандата 2017-2021. На правителственото заседание присъстваха областните управители на Монтана - Росен Белчев Видин - Албена Георгиева, Враца - Малина Николова, както и представители на протестиращите граждани от Видин.

Дата: 8 март 2018 Виж още...
ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГЕОРГИ ДАМЯНОВО
Със Заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 264 от Протокол № 32/31.01.2018 г. на Общински съвет Георги Дамяново.
С т. 1 от решението общинският съвет дава съгласие за отдаване под наем на част от имот – публична общинска собственост в с. Говежда, община Георги Дамяново. За имоти публична общинска собственост се прилага разпоредбата на чл. 14, ал. 7 от ЗОС (а не посочената в решението разпоредба на чл. 14, ал. 6 от с.з.) - отдават се под наем само чрез публично оповестен търг или конкурс. Тези условия не са посочени в решението, не е определена и цена, както и срока на наемното правоотношение. В т. 2 от решението общинския съвет делегира на кмета на общината изпълнението на своите функции, относно провеждането на процедурата по отдаване под наем. Недопустимо е органът на местно самоуправление да делегира своите функции по придобиване, управление и разпореждане с имоти - общинска собственост на кмета на общината. Кметът е органът, овластен да изпълнява решенията на Общинския съвет, които по ясен и категоричен начин следва да представят волята на колективния орган.

Дата: 8 март 2018 Виж още...
ПОЗДРАВЛЕНИЕ ПО СЛУЧАЙ ТРЕТИ МАРТ
Дата: 3 март 2018 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПОСЕТИ ДЕЦАТА ОТ ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП В ГАВРИЛ ГЕНОВО
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПОСЕТИ ДЕЦАТА ОТ ЦЕНТЪРА ЗА НАСТАНЯВАНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП В ГАВРИЛ ГЕНОВОПо вече създалата се традиция заместник областният управител Нина Петкова посети децата от Центъра за настаняване от семеен тип в село Гаврил Геново.
Домът е едно от местата, на които г-жа Петкова винаги и по всякакви поводи обръща внимание и получава голяма признателност насреща.
Поводът за визитата й този път бе празникът на Баба Марта. Петкова окичи децата с мартеничка за здраве.
Малчуганите и персонала на Центъра бяха изключително щастливи да имат гости за празника се разделиха с пожелание за скорошно виждане!

Дата: 2 март 2018 Виж още...
ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕЦА ОТ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР-МОНТАНА ПО СЛУЧАЙ 1 МАРТ
ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕЦА ОТ ДНЕВЕН ЦЕНТЪР-МОНТАНА ПО СЛУЧАЙ 1 МАРТДнес деца от ДЦДМУУ-ДЦВУУ-Монтана посетиха областна администрация - Монтана по случай празника на Баба Марта.
Малките Пижо и Пенда, облечени в народни носии, навестиха областния управител Росен Белчев и заместник областния управител Нина Петкова.
Децата пристигнаха като специална изненада и внесоха много любов и позитивно настроение с неочакваната си визита.
От своята първомартенска кошничка малчуганите извадиха ръчно изработени в Дневния център мартенички, които подариха на Росен Белчев и Нина Петкова. Те от своя страна също окичиха децата с мартеници и изказаха пожелания за здраве и безгрижно детство и естествено да бъдат бели и червени, румени-засмени!

Дата: 1 март 2018 Виж още...
ПИЛОТЕН ПРОЕКТ „ACCELERATOR СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ“ СТАРТИРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА 5-ТЕ ОБЛАСТИ В СЕВЕРОЗАПАДА.
На 28.02.2018 г. в рамките на събитие, проведено в сградата на Търговско-промишлена палата Враца бе поставено началото на пилотен проект „ACCELERATOR Северозападна България“, който ще се изпълнява на територията на областите Видин, Враца, Монтана, Плевен и Ловеч.
На срещата присъстваха представители на бизнеса, както и регионални и местни власти от българския Северозапад.
От страна на Областна администрация - Монтана участие в срещата взеха Зам. областният управител на област Монтана Нина Петкова и Добромир Тодоров – гл. експерт в дирекция АКРРДС.


Дата: 1 март 2018 Виж още...
ТРИ ВЪРНАТИ ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЧИПРОВЦИ
Със Заповед на Областния управител са върнати за ново обсъждане три решения на Общински съвет Чипровци от Протокол № 46/21.02.2018 г.
-С Решения № 483 и № 487 от 21.02.2018 г. общинският съвет изменя и допълва Наредба № 2 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Чипровци. Съгласно чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове (предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 34 от 2016 г., в сила от 04.11.2016 г.) преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, и предварителната оценка на въздействието по чл. 20 от ЗНА. Такъв проект на наредбата не е публикуван на интернет страницата на общината. След приключването на обществената консултация и преди приемането, съответно издаването на нормативния акт, съставителят на проекта публикува на интернет страницата на съответната институция справка за постъпилите предложения, заедно с обосновка за неприетите предложения - чл. 26, ал. 5 изр. първо от ЗНА, каквато също липсва на официалната интернет страница на община Чипровци. Съгласно разпоредбата на чл. 28, ал. 4 от ЗНА нормативен акт, към който не са приложени мотиви, съответно доклад, съгласно изискванията по ал. 2 и предварителна оценка на въздействието съгласно глава втора от ЗНА, не се обсъжда от компетентния орган. Наредбата е приета при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, отменително основание по смисъла на чл. 146, т. 3 от АПК.
-С Решение № 488 от 21.02.2018 г. общинският съвет изменя и допълва Наредба № 8 за притежание и отглеждане на кучета на територията на община Чипровци. Съгласно чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове (предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 34 от 2016 г., в сила от 04.11.2016 г.) преди внасянето на проект на нормативен акт за издаване или приемане от компетентния орган съставителят на проекта го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, съответно доклада, и предварителната оценка на въздействието по чл. 20 от ЗНА. Такъв проект на наредбата не е публикуван на интернет страницата на общината. След приключването на обществената консултация и преди приемането, съответно издаването на нормативния акт, съставителят на проекта публикува на интернет страницата на съответната институция справка за постъпилите предложения, заедно с обосновка за неприетите предложения - чл. 26, ал. 5 изр. първо от ЗНА, каквато също липсва на официалната интернет страница на община Чипровци. Съгласно разпоредбата на чл. 28, ал. 4 от ЗНА нормативен акт, към който не са приложени мотиви, съответно доклад, съгласно изискванията по ал. 2 и предварителна оценка на въздействието съгласно глава втора от ЗНА, не се обсъжда от компетентния орган. Наредбата е приета при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, отменително основание по смисъла на чл. 146, т. 3 от АПК.

Дата: 1 март 2018 Виж още...
РЕДОВНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯ ПО ВИК
РЕДОВНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯ ПО ВИКДнес в Областна администрация - Монтана се проведе редовното заседание на Общото събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация” ООД, град Монтана.
Заседанието премина под председателството на областния управител на област Монтана – Росен Белчев.
Участие взеха и заместник областният управител Цветко Цветков, упълномощени лица от Общинските съвети на съответните общини и представител на „ВиК” ООД – гр. Монтана.
Дневният ред включваше пет точки за гласуване, както следва:
1. Приемане на отчет за дейността на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация” ООД, град Монтана за 2017 г.;

Дата: 28 февруари 2018 Виж още...
ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СЪСТОЯНИЕТО НА ЯЗОВИР ОГОСТА ОТ 15.02.2018 Г.
Язовир Огоста е най–голямото хидротехническо съоръжение в област Монтана.
Съоръжението е в списъка на комплексните и значими язовири, Приложение 1 към чл. 13, ал. 1, т. 1 от Закона за водите и е публична държавна собственост, в управление на Министъра на земеделието, храните и горите.
С Постановление на Министерски съвет № 181 от 2009 г. язовирът е определен за стратегически обект от значение за националната сигурност на Република България и за част от нейната критична инфраструктура.
.
Дата: 28 февруари 2018 Виж още...
ЗИМНА ОБСТАНОВКА – 27.02.2018 Г.
ЗИМНА ОБСТАНОВКА – 27.02.2018 Г.Няма населени места без ток.
Републиканската пътна мрежа е проходима.
Спрели са навяванията в равнинната част на областта.
Отпаднало е ограничението за движение с вериги на тежкотоварни камиони за цялата област.

Снежната покривка на към 14:00 ч. е:
Монтана  - 32 см
Чипровци - 75 см
Говежда – 56 см
Берковица - 80 см
Замфирово – 32 см
Василовци – 33 см
Вълчедръм - 34 см
Лехчево – 30 см
Вършец – 46 см
Бъзовец - 39 см-проходими пътища, има ток без проблеми

В Лом и Медковец е обявена дървена ваканция за днес (27.02.2018 г.) и утре (28.02.2018 г.).
От утре (28.02.2018 г.) до 02.03.2018 г. учениците в Брусарци ще имат извънредна ваканция. В общината няма да работят и детските градини.


Дата: 27 февруари 2018 Виж още...