Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org,montana@montana.government.bg, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета

Вижте тук

КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org, montana@montana.government.bg
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване


КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНАBanner 1

Banner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZD KZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ЕСЕННО ОБСЛЕДВАНЕ НА ЯЗОВИРИТЕ В ОБЛАСТ МОНТАНА
Дата: 25 октомври 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОЧЕТОХА 89-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАН РАДИЧКОВ
Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки. - "Домашна тетрадка"

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ И ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПОЧЕТОХА 89-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАН РАДИЧКОВДнес се навършват 89 години от рождението на писателя-земляк Йордан Радичков. По този повод областният управител на област Монтана – Росен Белчев и заместник областният управител – Нина Петкова поднесоха цветя пред паметника на твореца в центъра на град Монтана.
Слово за живота и откъси от творчеството на писателя зазвучаха пред неговия лик в присъствието на представители на институции, много ученици и граждани.
След това в Регионална библиотека "Гео Милев" беше открита изложба с творби и снимки на Йордан Радичков. А по-късно в библиотеката ще бъдат връчени наградите на победителите от програмата "Децата на Монтана четат 2018".

Дата: 24 октомври 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ОТКРИ ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ОТКРИ ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА ЗА СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИНа 23 октомври в Лом беше представена документалната изложба на Държавна агенция “Архиви” - “Труден избор с голямо значение: СЪДБАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ – 1943“. Изложбата беше открита от областния управител Росен Белчев.  
Събитието бе проведено по инициатива на Областна администрация – Монтана, в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за  приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста  и 75-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Дата: 24 октомври 2018 Виж още...
ДВАМАТА ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ УВАЖИХА 50-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ „БЕРКОВСКИ КЕСТЕН -1968“
ДВАМАТА ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ УВАЖИХА 50-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ „БЕРКОВСКИ КЕСТЕН -1968“ На 20 октомври пенсионерски клуб „Берковски кестен - 1968“ отпразнува своя 50-годишен юбилей. Събитието бе уважено от заместник областните управители на област Монтана – г-жа Нина Петкова и инж. Цветко Цветков, народните представители Дилян Димитров и д-р Илиян Тимчев, гости от Бъйлещи, Румъния и представители от 15 клуба от страната.
Заместник областните управители на област Монтана г-жа Петкова и г-н Цветков поднесоха поздравителен адрес от името на областния управител и подарък - мултифункционално устройство.
Юбилеят беше отбелязан с тържествено събрание и концерт. В юбилейният концерт председателят на ПК „Берковски кестен -1968“ г-н Тодор Кръстев представи историята и живота на клуба.

Дата: 22 октомври 2018 Виж още...
Областният управител Росен Белчев присъства на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1”
Областният управител Росен Белчев присъства на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1”На 20.10.2018 г., в зала 3 на НДК в град София се проведе Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай „16+1”. На нея присъстваха областни управители от цялата страна, сред които и областният управител на област Монтана - г-н Росен Белчев, представители на министерства и общини, както и около 250 представители на местния китайски бизнес и 20 китайски провинции. Събитието се проведе под мотото „Глобално мислене, действия на местно ниво”.
Срещата бе официално открита от премиера г-н Бойко Борисов, който заяви, че отношенията между България и Китай никога не са били толкова добри. Той благодари на китайската страна и увери присъстващите, че ще има много поводи за срещи и разговори.

Дата: 22 октомври 2018 Виж още...
Най-старото българско пристанище Лом отпразнува своята 180-годишнина
Най-старото българско пристанище Лом отпразнува своята 180-годишнинаПървото ни пристанище на река Дунав в Лом, приело кораби още през 1838 г., отбеляза 180 години от началото на дейността си. Празникът си речният порт отбеляза с тържества през целия ден на 18 октомври, както и с множество нови придобивки.
Областният управител на област Монтана – Росен Белчев и заместник областният управител Нина Петкова бяха сред официалните гости на тържествените събития, посветени на порта, в присъствието на кмета на Община Лом Пенка Пенкова, официални лица, бивши и настоящи служители на пристанището, жители и гости на града.
С тържествен водосвет, отслужен от видинския митрополит Даниил, ДППИ представи новоизградения обект - товарен автовход и прилежащата му пристанищна инфраструктура. Модерни настилки, нови паркоместа, високотехнологично енергоспестяващо осветление и масивна стоманобетонна ограда са само част от новите придобивки на порта.

Дата: 19 октомври 2018 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
Дата: 19 октомври 2018 Виж още...
ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТ
ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО ЗАЕТОСТНа 17 октомври в заседателна зала № 1 на Областна администрация Монтана се проведе заседание на Областната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Монтана, съгласно Заповед № ОКД-19-2/28.03.2018 г. на областен управител на област Монтана.
Беседването беше открито под председателството на г-н Росен Белчев – областен управител на област Монтана. То протече чрез обсъждане и съгласуване на информация за обобщени резултати и изводи от проучването на потребностите от работна сила в област Монтана. За така отправеното предложение беше взето единодушно решение, което потвърди приемането му.

Дата: 18 октомври 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЖУРИРА И НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛЯ В ПРОВЕЛИЯ СЕ ХАКАТОН „ЗАПОЗНАЙ СЕ С УЕБ ДИЗАЙНА“ В РБ „ГЕО МИЛЕВ“
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЖУРИРА И НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛЯ В ПРОВЕЛИЯ СЕ ХАКАТОН „ЗАПОЗНАЙ СЕ С УЕБ ДИЗАЙНА“ В РБ „ГЕО МИЛЕВ“От 15 до 17 октомври в Регионална библиотека „Гео Милев“ - Монтана се проведе обучителен курс по уеб дизайн, предназначен за младежи от 16 до 24 години. Инициативата имаше за цел да запознае младите хора с различни уеб платформи за изграждане на уеб сайтове и работа с тях. Като резултат от обучението, пред тях бе отправено предизвикателство да направят сайт, който може да способства за решаването на проблем на местната общност.
Така нареченият „Хакатон“ имаше състезателен характер, като в последния ден от занятията младежите участваха в надпревара по между си.

Дата: 18 октомври 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ ЗА БЪДЕЩЕТО НА КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА И РАЗВИТИЕТО НА ОБЛАСТ МОНТАНА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ ЗА БЪДЕЩЕТО НА КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА И РАЗВИТИЕТО НА ОБЛАСТ МОНТАНАНа 16 октомври Областен информационен център – Монтана (ОИЦ – Монтана) и Община Монтана организираха форум – граждански диалог за бъдещето на Кохезионната политика и развитието на област Монтана. В него се включиха областният управител на област Монтана - Росен Белчев, кметът на Община Монтана – Златко Живков, представители на общини от региона, неправителствения сектор, представители на Местни инциативни групи (МИГ), бизнеса, граждани.
Областния управител Росен Белчев представи новото райониране на страната до 2027 година и реформата на регионалната политика, в синхрон с Кохезионната политика на Европейския съюз.

Дата: 17 октомври 2018 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ ПРИСЪСТВА НА 85-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „КРЪСТЬО ПИШУРКА“
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ ПРИСЪСТВА НА 85-ГОДИШНИНАТА ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „КРЪСТЬО ПИШУРКА“На 16 октомври заместник областният управител инж. Цветко Цветков бе сред гостите на 85-та годишнина от създаването на литературния клуб „Кръстьо Пишурка“ при Народно читалище „Постоянство 1856“ – Лом. Г-н Цветков отправи топли думи на поздрав към литературните творци с рождения ден на техния клуб. Той връчи плакет, с който областният управител Росен Белчев награждава клуба и поднесе поздравителен адрес от негово име.
В месеците, когато Съюзът на българските писатели чества 105-годишнината от своето основаване, литературният клуб „Кръстьо Пишурка“ с творческата вечер „Словото вчера през днес за утре“ празнува 85-ия си рожден ден. За да споделят радостта на литературните творци в крайдунавския град им гостуваха поети от Съюза на българските писатели, водени от неговия председател проф. д-р Боян Ангелов.

Дата: 17 октомври 2018 Виж още...
ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЕРКОВИЦА
Със Заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 1371 от Протокол № 68/28.09.2018 г. на Общински съвет Берковица.
С решението общинският съвет „разрешава кратковременен престой на автомобили – до четири броя, успоредно на тротоара пред лицето на търговския обект в ул. „Митрополит Кирил, град Берковица“. Действащата нормативна уредба предвижда, че организиране на движението по пътищата, в това число и кратковременният престой в допустимите по закон места, се извършва въз основа на проведена процедура по проектиране, съгласуване и одобряване на Генерален план за организация на движението /ГПОД/, същата уредена в Наредба № 1/2001 г. за организиране на движението по пътищата, т.е. въз основа на специални административни актове, приемани по специален ред и процедура. Следователно, режимът на движение на МПС не може да бъде определян нито еднолично със заповед на кмета на общината, нито с решение на общинския съвет, а само в изпълнение на одобрен ГПОД. В случая с приемането на върнатото за ново обсъждане решение, общинският съвет е излязъл извън рамките на своята компетентност.   Така приетото решение има характер на подзаконов нормативен акт, тъй като се регулират и защитават еднородни обществени отношения, касаещи неограничен кръг адресати и предполага спазването на императивните изисквания, регламентирани в чл. 77 от АПК, както и чл. 26 от ЗНА.
Не на последно място е видно, че организирането на движението в този участък от улиците „Александровска“ и „Митрополит Кирил“, е породено от постъпилите многобройни жалби от граждани за затруднено движение, както и, че в Административен съд Монтана и пред ВАС има висящи производства със същия предмет.


Дата: 17 октомври 2018 Виж още...
В СЕЛО КОБИЛЯК БЕ ПРЕДСТАВЕНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ ХОЛОКОСТА
В СЕЛО КОБИЛЯК БЕ ПРЕДСТАВЕНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ ХОЛОКОСТАНа 14.10.2018 г. в село Кобиляк беше представена изложбата „Труден избор с голямо значение: Съдбата на българските евреи 1943 г.“ Тя бе осъществена във връзка с отбелязване приноса на Република България в спасяването на евреите от холокоста, включително и 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.
На събитието присъства областният управител на област Монтана – г-н Росен Белчев, заедно с отец Николай от храма „Свети Свети Кирил и Методий“ – град Монтана и кмета на община Бойчиновци – Светлин Сретениев.
Изложбата беше презентирана от Ангелина Емилова – началник отдел на дирекция “Регионален държавен архив" – Монтана.

Дата: 15 октомври 2018 Виж още...
ДЪРЖАВЕН АРХИВ – МОНТАНА ОТКРИ ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 55-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙ
ДЪРЖАВЕН АРХИВ – МОНТАНА ОТКРИ ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 55-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙДнес  от 11 часа в сградата на Държавен архив - Монтана с тържествено събитие беше отбелязан Деня на архивите и професионален празник на българските архивисти. В него като официални гости се включиха областният управител Росен Белчев и заместник областният управител Цветко Цветков.
Държавен архив – Монтана отбеляза 55-годишнината от създаването си с изложба, посветена на Чипровското въстание. Документалната експозиция „Памет за Чипровското въстание 1688 г.“ бе представена по повод юбилейната 330-годишнина от бунта в Северозападна България.
Слово за значението на въстанието произнесе проф. Христо Матанов, а специален гост беше проф. Иван Гаврилов (с корени от Чипровския край), който е инициатор и спомоществувател на изложбата.

Дата: 10 октомври 2018 Виж още...
ЗАМ. ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ВЗЕ УЧАСТИЕ В РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН
Зам. областният управител на област Монтана Нина Петкова и експерт от областната администрация взеха участие в редовно заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, което се проведе на 5 октомври 2018 г. в зала „Плевен“ на Областна администрация Плевен под  ръководството на Мирослав Петров – Областен управител на област Плевен и Председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за периода 01.07-31.12.2018 г.
Участие в събитието взеха също така представители на министерства, областните управители на областите Видин,  Враца и Ловеч, кметове на общини от петте области,  национално представените работодателски организации и синдикати, както и академичните среди.

Дата: 9 октомври 2018 Виж още...