Областна администрация - Монтана > Главна > ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС


ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСУВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ МОНТАНА,
Днес България празнува 104 – годишнината на своята Независимост!
На този ден през 1908 г. с Манифест към българския народ, подписан от Фердинанд І, при изключително тържествена обстановка в историческата Иван-Асенова църква "Свети Четиридесет мъченици” на старопрестолния град Търново, е обявена независимостта на България. С обяваването на Прокламацията за българската независимост се отхвърлят всякакви ограничения на международния статут на българската държава и в крайна сметка Европа е принудена да признае пълноправното членство на нашата страна в голямото семейство на тогавашните европейски държави. Независимо Царство България се превръща в равноправна държава наред с другите независими европейски страни.
В ден като днешния, всички ние изразяваме своята признателност към дейците на българското националноосвободително движение,  към строителите на съвременна България, които не пожалиха сили и енергия и дръзнаха да реализират така дълго подготвяната българска  независимост. Ето защо, ние трябва да  съхраняваме и  развиваме българската държавност, за да можем да изградим  нашето  бъдеще  и  бъдещето на нашите деца.
В ден като днешния, ние разбираме дълбокия смисъл на думата Независимост, което още повече ни дава основание да се гордеем с нашата история,  идентичност и национално достойнство!
Честит празник!

Ивайло Петров
Областен управител на област Монтана


http://oblastmontana.org