Областна администрация - Монтана > Главна, Новини > 15 Ноември - Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия


15 ноември е Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Началото на инициативата е поставено през 1995 от Европейската федерация на жертвите при ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година на третата неделя от месец ноември.
Областна администрация Монтана отново застана зад инициативата, която тази година преминава под мотото „Помним, подкрепяме, действаме“ - помним (тези, които са загинали), подкрепяме (тези, които са пострадали), действаме (за по-добра реакция при катастрофи). Защото светът губи на всеки 24 секунди дете, баща, майка, брат, сестра, приятел, колега… По един човешки живот.
Денят за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата.
Ден, в който да си дадем ясна сметка, че всички - институции, организации, участници в движението в името на живота трябва да дадем своя принос, за да спрем тази безсмислена война по пътищата.
Ден, в който да изкажем и своята благодарност към всички, които участват в спасяване на живота на пострадалите и намаляване на последствията от пътнотранспортните произшествия – лекари и медицински специалисти, полицаи, пожарникари, които ежедневно оказват съдействие и помощ на пострадалите и се борят за техния живот.
Нека се движим безопасно!
Нека се учим и възпитаваме да сме внимателни на пътя!
Нека безопасността на движението по пътищата бъде наша отговорност!

15 Ноември - Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия15 Ноември - Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествияhttp://oblastmontana.org