Областна администрация - Монтана > Главна, Новини > ПОРАДИ КОНСТАТИРАНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ ИНФЛУЕНЦА ПО ПТИЦИТЕ СЕ ЗАБРАНЯВА ЛОВА И РАЗСЕЛВАНЕТО НА ПЕРНАТ ДИВЕЧ


Със Заповед № РД-09-1/ 3.01.2017 г.на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се забранява лова и разселването на пернат дивеч в природата на територията на цялата страна. Мярката има превантивна цел по отношение живота, здравето и имуществото на гражданите. Забраната се въвежда във връзка с усложнената епизиоотична обстановка поради констатираното заболяване инфлуенца по птиците.
Констатирани са  26 огнища на заболяването в 9 области на страната – Монтана,  Видин, Враца, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол. Представителите на МВР съдействат по време на ликвидиране на огнищата, за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места, като особен фокус са стопани на птици, отглеждани в „заден двор“. 
На заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците е било обсъдено  евентуално удължаване на срока за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и в частност повторно заселване на обектите. Представителите на птицевъдния бранш са предложили по стриктни мерки, като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.
Във връзка с контрола на болестта на територията на област Монтана от ОДБХ – Монтана има изготвен График за дежурни инспектори, чиито телефони да са на разположение за подаване на сигнали през м. януари 20176 г. 
Графикът може да видите тук


http://oblastmontana.org