Областна администрация - Монтана > Главна, Новини > ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС


ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСУважаеми съграждани,
Днес, 27 август 2014 г., се навършват 119 години от учредаването на клуб на българските туристи, който поставя своето начало през далечната 1895 г. на Черни връх по покана на Алеко Константинов – виден български общественик, демократ, юрист, писател.
Предисторията на организирания туризъм в България е свързана с пътувания до Божи гроб в Ерусалим, с поклоненията в Рилския манастир на търговци, пътуващи от Беломорието за Дубровник, Виена и Будапеща, които преминават през Разложката котловина и ползват местни водачи от с. Добърско, с уроци сред природата на даскал Бачо Киро Петров, с излети на членуващите в клуб „Весела България” към читалище „Славянска беседа” и създатели на Урвич клуб.
На днешния ден бих искала да оправя своите най-сърдечни поздрави към всички дружества и организации, които са посветили своя бизнес на туристическата индустрия и които със своя професионализъм и всеотдайност популяризират забележителностите и природните дадености на нашата обичана Родина.
Бъдете все така креативни, конкурентноспособни и иновативни в своята работа и призвание и помнете, че важно за всички нас е, не само да опазим и съхраним това, което ни е дадено от природата, но и да покажем на света, че България е висококункурентна туристическа дестинация.

С уважение,
Нина Петкова
Областен управител на област Монтана

 

http://oblastmontana.org